subota, 8. travnja 2017.

USKRŠNJA POGAČA...NE MOGU ZAMISLITI NI JEDAN USKRS BEZ OVE POGAČE


Sastojci
Potrebno
1kg brašna za dizana tijesta
6 dag svježeg kvasca
20 dag otopljenog maslaca
25 dag šećera
2 vrećice vanilin šećera
6 žumanjaka


1/2 litre mlijeka
1 žlica ribane korice od naranče
1 žlica soka od naranče
2 žlice ruma
1 žlica rakije, vodke, maraskina ili sl.
1 žutanjak za mazanje pogače
2 žlice krupnog šećera

Priprema
1.
U velikoj posudi prvo napraviti pjenicu od kvasca tako da pomiješamo namrvljeni svježi kvasac, malo toplog mlijeka, žlicu šećera, žlicu brašna i pustimo na toplom da se stvori pjenica oko 10-15 minuta.
2.
Potom kad se pjenica stvorila dodamo joj svo brašno, toplo mlijeko, otopljeni maslac, koricu naranče i sok, žutanjke, rum, rakiju (ili neko drugo žestoko piće), šećer, vaniljn šećer, a dok to sve dodajemo konstantno smijesu miksamo mikserom sve dok ne dobojemo fino tijesto koje će se početi polako odvajati od posude. Tijesto mora biti jako meko, a nipošto tvrdo. Tako pripremljeno tijesto pokrijemo krpom i pustimo da se na toplom diže 5 ili više sati (može i preko noći).
3.


Potom ga istresemo na pobrašnjenu podlogu i podijelimo na 3 jednaka dijela. Svaki malo premijesimo i oblikujemo kugle koje pokrijemo krpom pa pustimo da odmaraju još oko 1-2 sata.
4.
Dignute kugle premažemo umućenim žumanjkom i pospemo krupnim šećerom, te malim nožićem zarežemo 3 reza od sredine pogače prema van pa ih stavljamo peći u prije zagrijanu pečnicu na 180 oko 20 minuta. Jesu li pećene provjerimo čačkalicom, ako na čačkalici ne ostane tijesta gotove su.

1 komentari: