srijeda, 13. rujna 2017.
DOMAĆI RECEPT ZA MAKEDONSKI AJVAR OD KOJEG NEMA BOLJEG – kad probate, oduševit ćete se!
By arsenal at 09:08
No comments
Ovaj domaći recept za makedonski ajvar potražili smo kod Makedonke Milice, koja već desetljećima priprema ajvar po istom receptu. Tako je ukusan, lagan, da sigurno nema boljeg! Probajte!
Potrebno:
3 velika plava patlidžana
kašika kristal šećera
10 kg crvene paprike
sol po želji
500 ml ulja
Postupak:
Stavite papriku da se peče u rerni, pa je odmah prebacite u plastične kesice na nekoliko minuta da smekša. Ohladite paprike i onda ih ogulite i uklonite sjemenke, pa ih poredajte u mrežastu kompaktnu podlogu ili veliko cjedilo malo izdignuto. Potrebno je ostaviti bar 3 sata da se cijedi.
Ispecite patlidžane u rerni, pa ih nakratko ostavite u vrećici kao paprike i onda ogulite, pa ostavite nek se ocijede. Sameljite patlidžan i papriku pomoću aparata za mljevenje mesa, a onda izručite u veliku šerpu i stavite da se kuha na laganoj vatri.
Neprestano miješajući kuhajte i postepeno dolijevajte ulje na svakih 20 min po 100 ml. Na kraju dodajte šećer i sol, odnosno zadnjih 20 min kuhanja.
Izručite ajvar u čiste staklenke koje ste prethodno zagrijali u rerni na 50 stepeni. Stavite malo ulja na vrh svake ispunjene staklenke i poklopite, pa prebacite u kutiju i prekrijte stolnjakom i dekom.
Ostavite na 24 sata da se hlade postepeno, a onda ih stavite na hladno i tamno mjesto.
0 komentari:
Objavi komentar