utorak, 12. rujna 2017.

MAJKINE KIFLE - MEKANE KAO DUŠA :)


Koje god kifle da sam jela, pravila nisu ni pridji ovim Majkinim kiflama. Toliko su mekane, lisnate i mirisljave da nikog ne ostavljaju ravnodusnim. Lako i brzo se naprave, a jos brze pojedu! Dragi prijatelji probajte!

Sastojci
 Testo
 1/2 litre pola mleka, pola vode
 40 gr svezeg kvasca
 1 dl ulja
 800-900 gr belog brasna za fina peciva
 1 kasika soli



 1 kasika secera
 oko 1,5 dl topljene svinjske masti, (moze i margarinom, ali uz dodatak ulja u topljeni margarin)
 oko 50 gr margarina za premazivanje pecenih kifli
 1 jaje kasika mleka, za premazivanje, so, kim, susam

Priprema
Težina:
Jednostavno
1
Ovako! Testo je veoma jednostavno i lako se pravi. Od navedenih sastojaka umesite lepo glatko mekano testo. Ostaviti da nadodje. Izruciti testo na radnu povrsinu i podeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle zelite. napomena: Kolicina brasna moze da varira, znaci stavljajte po osecaju moze biti i manje i vise od napisane kolicine.
2
Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom
3
Prvo razvijem tacan broj jufkica koliko mi staje u prvi pleh, oko 10-12. Otopim mast, ali ne vrelo da bude, pa cetkicom premazem svaku razvijenu jufkicu. Ostavim otprilike oko 5 minuta, da bih mogla da je u ruke isteglim.
4
Kad se lepo rastegli umotavam.
5
 Postavite testo tako da vam je siri kraj na stolu, a uzi pada niz sto.
6
Jednom rukom motajte i povlacite testo na sto, a drugom vucite da bi imali sto cvrsce umotanu kiflu.
7



Umotane kifle poredjajte u podmazan pleh. Ja umutim celo jaje sa kasikom slatkog mleka i tako premazujem, pospem krupnom solju i kimom, susamom vec po vasoj zelji. U plehu stoje u zavisnosti od temperature prostorije, ali prosek oko 25 minuta. Taman dok se rerna zagreje.
8
Pecem ih u dobro zagrejanu rernu oko 230 C. Dok ne dobiju zlatnu boju. Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.
Pecene i tek izvadjene iz rerne kockicom margarina samo blago predjem odozgo da se zacakle.
Mekane kao dusa!
10
Ove kifle mozete praviti i u slatkoj varijanti, dzem, nutela, eurokrem. Prednost odnosno ono sto ih pravi fantasticnim jeste sto se testo razvuce i celom duzinom stavi nadev. Tako da kad su pecene celom duzinom imate punjenje, sto i jeste slast i cilj.
Izvor: coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar