srijeda, 19. listopada 2016.
ČOKOLADNA TORTA BOLJA NEGO FERRERO ROCHER ALI BEZ SIRA MASCARPONEA
By arsenal at 12:45
No comments
Sastojci
Biskvit:(24cm)
6 jaja
8 kasika secera
6 kasika ulja
6kasika mlijeka
6 kasika brasna
3 kasike kakaa(tamnog)
1 prasak za pecivo
Krema:
200 gr cokolade sa ljesnjacima (cijelim)
100 gr-200gr cokolade za kuhanje
500ml vrhnja za slag
Jos:
100gr napolitanke od ljesnjaka
4-5kasika nutelle ili nekog krem namaza od ljesnjaka
Za natopiti biskvit:
150ml mlijeka + 3kasike krasa
Priprema
1.
Za biskvit pjenasto mutiti jaja i secer jedno 10 min dok ne pobjele.Prosijati brasno prasak za pecivo i kakao.Kad se jaja umute dodati postepeno ulje i mutiti.Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodavati naizmjenicno mlijeko i mjesavinu brasna praska i kakaa.Sve umutiti da se spoji i izliti u kalup oblozen papirom i peci na 180 oko 25 min.Cackalicom provjeriti dali je pecen.
2.
Za kremu ugrijati vrhnje i preliti preko cokolada ,a cokoladu sa ljesnjacima malo nozem usitniti ljesnjake po zelji.Ostaviti da se hladi i da se stisne.Najbolje kremu uraditi vecer prije da se stisne.
3.
Hladan biskvit prerezati 2 puta da dobijemo 3 kore,svaku koru nakvasiti toplom mjesavinom mlijeka i krasa.
U jednu vrecicu staviti ugrijanu nuttelu da se lakse razljeva pa odrezati vrh i isarati po biskvitu.
Staviti pola kreme na koru pa posuti sa polovicom mljevene napolitanke.
Tako ponoviti i drugu koru i zadnju staviti malo je natopiti i ostaviti da se stisne sve skupa u hladnjaku.
Dekorisati po zelji.
Posluživanje
Ovaj biskvit je jako lijep i socan.Kremu radite ranije kako bi se lijepo stiskla.Za veci kalup povecajte mjesre.Umjesto nuttele mozete koristiti i neki drugi slican krem namaz sa ljesnjacima.Cokolada sa ljesnjacima je ljepsa kad su u njoj krupniji ljesnjaci,a po zelji mozete u kremu dodati jos mljevenih ljesnjaka za jacu aromu.
*** Izmjenu sam dodala u sastojcima da se moze dodati cokolade i do 200gr ,jer ima upita da bude krema rijeda al to moze sve biti i do cokolade,meni se nije desavalo,pa slobodno stavite i vise !
Related Posts:
PLAZMA TORTA... Sastojci : 3 jaja 21 kašika šećera 16 kašika ulja 21 kašika mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 23 kašike brašna 1 prašak za pecivo 2 kašike kakaa Sve ovo zajedno umutiti i od te smese ispeći tri… Read More
OBIČNI KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA SA MJERAMA NA ŠOLJICE SASTOJCI Mera za šolju je 2.5 dl za ovaj kolač 1 šolja + 2 dl mleka 1 šolja + 5 kašika šećera 2 šolje brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 kašika ulja 5 kašika pekmeza 3+2 kašike kakao-a 1 praš… Read More
RECEPT ZA ORGINALNU DOMAĆU VEGETU BEZ POJAČIVAČA UKUSA KOJA JE MNOGO ZDRAVIJA OD PRAVE Što se vegete tiče…konstantno je prisutna neka panika od nje. Već dve godine uzastopno pri odlasku sa koleginicama na lekarski pregled, prvo pitanje interniste je: „Da li koristite vegetu?“ SASTOJCI U NAŠOJ VEGETI: 700 gr … Read More
TORTA VRIJEDNA SVAKOG TRUDA Sastojci Kore za bademima, I i III (x 2): 6 kom belanca 200 g secer 1 kasika brasno 120g blansirani,preprzeni, mleveni bademi Kore sa orasima, II i IV (x 2) 6 kom belanca 200 g secer 1 kasika brasno 120g mleveni orasi 50g … Read More
ŠNICLE U AJVAR SOSU PRIJEDLOG ZA RUČAK KOJI SE NE ODBIJA Sastojci 6 šnicli brašno za uvaljati šnicle 3 glavice luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 čena bijelog luka tri pune kašike ajvara 1 kašika suvog začina lovorov list i biber po želji i ukusu Pri… Read More
0 komentari:
Objavi komentar