nedjelja, 30. listopada 2016.
GRIZ KOCKE SVI IH VOLE JER SU BOLJE I OD LEDENIH KOCKI
By arsenal at 11:01
No comments
Sastojci
Za tijesto je potrebno:
7 komada bjelanjaka
5 komada žumanjaka
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica peci praška
3 kašike kakaoa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode
Za kremu je potrebno:
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2 komada žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr sitnog šećera
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka
Priprema
Tijesto:
1.
Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).
Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok snijeg ne postane staklast.
2.
U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.
3.
U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti špatulom ili drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
4.
Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći špatulom dok se ne sjedini.
5.
Smjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.
6.
Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.
Fil:
1.
Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.
2.
Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.
3.
Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.
Glazura:
1.
Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
Ledene kocke staviti u zamrzivač da se ohladi
Posluživanje
Najbolje da se konzumira tek sutra.
Javite utiske najmlađih kritičara
Related Posts:
KAKO DA ISPEČETE SAVRŠENO KESTENJE U RERNI I TO BEZ IMALO MUKE?! (VIDEO) Jesen je stigla, a s njom i sezona mnogima omiljene poslastice – kestenja na vatri. Naravno, danas se to radi u rerni, a evo kako da vam ispadnu baš kako treba Da biste ispekli kestenje nije potrebna nikakva velika mudrost… Read More
JEDNOSTAVNO BRZO I UKUSNO DORUČAK KOJI MOŽETE NAPRAVITI ZA 10 MINUTA Sastojci 6 snite sendvic tosta 6 snite kackavalja, gaude... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6 snite sunke 3-4 jaja prezle Priprema 1. Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom.. 2. Na svaki tost stavi… Read More
PREDIVNA BAKLAVA SA PLAZMA KEKSOM Sastojci 12-14 listova kora za baklavu 200 g mljevenih oraha 100 g mljevene plazme (ili drugog keksa) 100 g rendane čokolade 3 kašike šećera 4 kašike griza 100 ml ulja malo vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []… Read More
ZAPEČENO POVRĆE KAO FINI LAGANI LJETNI RUČAK.. Odlican recept za iskoristavanje ostatka povrca. Posluzite uz salatu kao lagani rucak ili veceru. Fino je i ohladeno, pa se moze pripremiti i dan ranije, ili kao snack za party ili goste. Sastojci 150g kelj &… Read More
RECEPT ZA GRČKI HLJEB...PUNJEN, MEKAN ZAISTA PREUKUSA Sastojci 500g brašna /može glatko ili miješano 1žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg 1/2žličice soli na vrh noža šećer 1 žlica ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mlake vode koliko treba N… Read More
0 komentari:
Objavi komentar