nedjelja, 30. listopada 2016.
GRIZ KOCKE SVI IH VOLE JER SU BOLJE I OD LEDENIH KOCKI
By arsenal at 11:01
No comments
Sastojci
Za tijesto je potrebno:
7 komada bjelanjaka
5 komada žumanjaka
10 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica peci praška
3 kašike kakaoa
4 kašike brašna
6 kašika mlake vode
Za kremu je potrebno:
1 litra mlijeka
200 gr griza
100 gr margarina ili maslaca
2 komada žumanjaka
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera
100 gr sitnog šećera
Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
100 ml mlijeka
Priprema
Tijesto:
1.
Razdvojiti bjelance od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg (dodati malo soli radi dodatne čvrstoće).
Kada ste umutili bjelance polako dodati šećer i mutiti dok se ne istopi tj. dok snijeg ne postane staklast.
2.
U umućene bjelanke dodati jedno po jedno žumanjce ( 5 komada) muteći najmanjom brzinom.
3.
U umućenu smjesu dodati mlaku vodu i vanilin šećer. Iskjučiti mikser i dalje mutiti špatulom ili drvenom kašikom da se ne bi smjesa slegla tj. izgubila mjehuriće.
4.
Sjediniti brašno,kakao i prašak za pecivo i dodati lagano smjesi muteći špatulom dok se ne sjedini.
5.
Smjesu peći u okruglu ili četvrtasti pleh obložen sa pek papirom ili premazan sa uljem i posut brašnom da se ne lijepi.
6.
Peći na 180 stepeni oko 20-25 minuta zavisno od pećnice. Kad je pečeno, izvaditi iz pećnice i ohladiti. Radi mekoće kolača zaliti sa 100 ml mlijeka i šećera.
Fil:
1.
Mlijeko staviti da provri a za to vrijeme umutiti sa malo mlijeka griz i vanilin šećer. Kad mlijeko provri umutiti griz (napraviti smjesu kao kad puding pravite). Ostaviti da se hladi.
2.
Kad se smjesa prohladila dodati maslac ili margarin i mješati dok se ne istopi. U fil umješati i šećer a ako volite slađe, dodajte još malo.
3.
Umutiti 2 žumanjca sa dvije kašike šećera na pari dok se ne počne smjesa zgrušnjavati. Smjesi od žumanjaka dodati polako smjesu od griza lagano muteći mikserom pazeći da se dobro umuti. Ostaviti da se ohladi pa onda preliti preko kore.
Glazura:
1.
Otopiti na pari čokoladu, dodati mlijeko i ulje i kada se sve sjedini, maknuti sa vatre, malo ohladiti i preliti preko kolača.
Ledene kocke staviti u zamrzivač da se ohladi
Posluživanje
Najbolje da se konzumira tek sutra.
Javite utiske najmlađih kritičara
Related Posts:
ZA SAMO 12 MINUTA DNEVNI I VAŠE NOGE ĆE BITI NEODOLJIVE..Vježbe, koje odgovaraju svima. Nekako se tako dešava da o svom tijelu i mršavljenju najčešće počinjemo da razmišljamo sa dolaskom proljeća, piše uspesnazena.com! Ni za kog nije tajna da su najproblematičniji dijelovi ženskog tijela – kukovi i but… Read More
STARI POMALO ZABORAVLJENI RECEPT ZA MEKIKE KAKVE DO SADA NISTE PROBALI VJERUJTE OVE SU BOLJE OD OSTALI... Sastojci 800gr. brasno 2 case(400 ml) mlake vode 2 male kas. so 1/2 kesice prasak za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); malo putera(margarin,ulje) sir za punjenje ulje za przenje Priprema 1. Od… Read More
MERMERNA TORTA BEZ PEČENJA .. BOGATOG OKUSA, PREKRASNOG IZGLEDA.. SAVRŠENA JE! Sastojci: Krem od jagoda: 425 g pasiranih jagoda (svježih ili zamrznutih), 50 g šećera, 1 kesice želatina Jogurt mousse: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 300 ml slatke pavlake, 15 g želatina, 600 m… Read More
BRZI KOLAČ BEZ JAJA I MARGARINA SA MJERAMA NA ŠOLJICE Pravo čudo, slasno i lijepo. Brzo i jednostavno za napraviti. Sastojci Za biskvit 1 jaje 1 šalica 2 dl šećera 1 šalica 2 dl mljevenih oraha 1 šalica 2 dl mlijeka 1 šalica 2 dl glatkog brašna 550 (adsbygoogle = windo… Read More
JEFTIN A PROVERENO DOBAR RECEPT OD 4 SASTOJKA...OVDJE NEMA POGREŠKE... Sastojci 5 jaja 1 l mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 žlica šećera 2 vrećice Dolcela rum šećer Priprema 1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg a žumanjke… Read More
0 komentari:
Objavi komentar