ponedjeljak, 24. listopada 2016.
IZRADA TIJESTA ZA PITU SAVIJAČU SVE DETALJNO OBJAŠNJENO
By arsenal at 12:47
No comments
Sastojci
TIJESTO
oko 1 kg glatkog brašna
4 žlice ula suncokret
po potrebi vode
prstohvat soli
Priprema
1.
Za početak brašno mora biti obavezno glatko, suho i sobne temperature.
2.
U posudu prosijemo 500 g brašna, napravimo udubljenje, uzmemo prstohvat soli i posolimo brašno oko udubljenja, stavimo 4 žlice ulja isto okolo.
3.
Voda kojom mijesimo tijesto mora biti mlaka tj. topla.
4.
E sad kako se izrađuje tijesto:
5.
Uzmemo kuhinjski nož i vrhom noža počnemo mješati tijesto uz postepeno dodavanje tople vode.
6.
Miješamo tijesto koje mora biti mekano, a kada ne možemo više s nožom prelazimo na ručno.
7.
Kada smo umijesili meko tijesto, prebacimo ga na pobrašnjenu dasku te dalje mijesimo ručno oko 20ak min.
8.
Cijelo vrijeme miješanja tijesta si dodajemo brašna po potrebi dok ne dobijemo savršenu finu glatku okruglu i kompaktnu masu.
9.
Nakon toga tijesto prerežemo na 2 dijela (možete i 3 ako ste početnik), oblikujemo hljepčiće te ostavimo odmarat na dobro pobrašnjenu dasku.
10.
Svaki hljepčić premažemo s gornje cijele strane tankim slojem ulja i pokrijemo toplom krpom.Tijesto mora mirovati minimalno 30 minuta.
11.
Za to vrijeme pripremite željeni nadjev.
12.
Nakon odmaranja tijesta, tijesto pobrašnimo i razvaljamo mlinčekom (oklagijom) u veći krug.Preselimo ga na radnu površinu-najbolje kuhinjski stol koji je prekriven bijelim stoljnjakom ili plahtom i pobrašnjen.
13.
Po potrebi ga još malo razvaljamo oklagijom, a zatim nastupaju ručice koje će ga vješto razvući.
14.
Ruke podvučemo ispod tijesta i laganim pokretima izvlačimo, razvlačimo sve u krug.Najprije hrptom ruke a zatim dlanovima.Kako razvlačimo tako po potrebi posipavamo brašnom tijesto s gornje strane da se ne lijepi i ne puca.
15.
Ako imamo deblje i debele okrajke, odrežemo ih!
16.
Razvučeno tijesto ostavimo da se malo prosuši, zatim poprskamo masnoćom, stavimo nadjev i savijemo pomoću plahte.Moj nadjev je uvijek raštrkan po cijelom tijestu jedino pri kraju ostavim prazno da se ljepše zarola.
Related Posts:
ROLAT SA JABUKAMA….OD SASTOJAKA KOJE UVIJEK IMATE U KUĆI Evo me ponovo sa Vama moje drage cool prijateljice . Jesen je opet tu nudeci nam obilato i nesebicno svoje darove . Tako Vam i ja poklanjam ovaj fini rolat od jabuka . Sastojci 4 – 5 jabuka nakiselih 4 kom jaja 120 gr sec… Read More
NEMA JOJ RAVNE NAJBOLJA BAKLAVA SA MJERAMA NA ŠOLJICE....TOPI SE U USTIMA Sastojci – 500 gr kora za savijaču – 3 jaja – 1 šolja šećera – 1 šolja ulja – 1,5 šolja jogurta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 200 gr kokosovog brašna – 1 prašak za pecivo Preliv: – 4 šolje vode … Read More
EXTRA MEKANE KROFNE KAO DUŠA MENI JE OVAJ RECEPT ZAKON Sastojci 1 kocka kvasca od 40 g. 550 g. brasna 2,5 dl. mlijeka 5 zumanjaka 100 g. secera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); na vrh kasikice soli 1 vanilija secer 100 g. maslaca 1 kas. ruma korica od ci… Read More
OČISTITE VEŠ MAŠINU U 3 JEDNOSTAVNA KORAKA Često se zna desiti izvadite veš iz mašine, a on ima “čudan” miris. Odnosno, imate osjećaj kao da ga niste ni prali. Ubacili ste dovoljno deterdženta i omekšivača, ali veš uopšte ne miriše. Šta se dešava? U vašoj veš mašin… Read More
NAJUKUSNIJI TOPLI SENDVIČI ....DORUČAK ZA 10 MINUTA Sastojci nadjev 15 dkg ribanog sira 15 dkg šunke na kockice (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 trokutića topljenog sira 2 žlice majoneze 1 jaje prstohvat origana 1 jogurt kruh 8 feta starog kr… Read More
0 komentari:
Objavi komentar