petak, 14. listopada 2016.
KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE - MNOGO KORISNI SAVJETI
By arsenal at 22:12
No comments
Potrebno je:
cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode
Priprema:
Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi
Da krenemo:
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo. sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.
Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. E sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora krecemo da vrtimo tijesto.
Related Posts:
PAPRIKE BABURE PUNJENE SIROM - OVO JE NEŠTO IZUZETNO UKUSNO.. PREPORUČUJEM! Sastojci za 2 tegle od 3 kg 1,5 kg sitne babure (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1,5 kg mlađeg sira 3 l mleka 3 kašike soli plastika za pritiskanje paprike Priprema 1. Baburice oprati i očistiti od … Read More
EXPRES BRZ RUČAK....JOŠ JEDNA IDEJA KAKO ISKORISTITI STARI KRUH…. Sastojci PRIPREMITE 150 gr sira trapista ili gaude 150 gr šunke (za pizzu) 3 jaja 20 gr ribanog sira (parmezana) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1,5 dl kiselog vrhnja 1 žlica vegete peršin, sol, pap… Read More
DORUČAK KOJI ĆE SIGURNO USPJET A DJECI JE POSEBNO DRAG....SLANI TROKUTIĆI Sastojci 500 g brasna 500 g svjezeg sira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 250 g maslaca zlicica soli Za nadjev : 500 g sira,1 kiselo vrhnje, malo soli Priprema 1. Staviti u zdjelu svjezi sir,brasno,… Read More
FINA I SOČNA PEČENA PILETINA... NEŠTO NAJBOLJE ŠTO SAM PROBALA U ZADNJE VRIJEME! SASTOJCI: Nacin 1: – 500 gr pilecih fileta – 4-5 zlica majoneze – 2 zlice senfa – 2 zlice bijelog vina – 1/2 zlicice limunova soka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – frisko mljevenog papra – soli –… Read More
BRDO DOBROG UKUSA...TORTA KOJA OSVJEŽAVA KAO MI JEDNA DRUGA Sastojci: 500 ml voćnog jogurta okusa šumskog voća 500 ml slatkog vrhnja 50 g šećera u prahu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vanilin šećer 1 instant želatina 450 g smrznutog šumskog voća 1 Prelje… Read More
0 komentari:
Objavi komentar