subota, 22. listopada 2016.
KROFNE (KOJE SIGURNO USPIJEVAJU)!!! SLIJEDITE OVAJ RECEPT I NAPRAVIT ĆETE KROFNE NA KOJIMA ĆE VAM I PEKARI BITI LJUBOMORNI.
By arsenal at 09:07
No comments
Glavni sastojak kod dizanih tijesta je strpljenje. Tijestu treba vrijeme da naraste, pa poslije opet da se odmori. Slijedite ovaj recept i napravit ćete krofne na kojima će vam i pekari biti ljubomorni.
SASTOJCI
400 ml mlakog mlijeka
1 sviježeg kvasca
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja (za prženje)
50 g šećera u prahu (za posipanje)
Po želji:
Lino lade nougat/marmelada/pekmez
PRIPREMA
1. U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smijesu. Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti sa žlicom ili sa mikserom u prilično gusto i ljepljivo tijesto.
2. Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mijestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu, nekih 30-ak minuta.
3. Na radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine.
4. Modlom (čašom) željene veličine iskružiti krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isijeći dok ne potrošite svo tijesto.
5. Isiječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje posut brašnom. Kada su sve krofne isječene prekriti čistom kuhinjskom krpom, te ih ostaviti da se odmore 20-ak minuta.
Ugrijati ulje na srednjoj temperaturi.
6. Krofne stavljati u tavicu tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje u tavici bude gore. Peći na srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom ulju.
7. Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Pri tome vam ostane na sredini krofne bijeli prsten.
8. Vaditi iz tavice na kuhinjski papir da upije višak ulja.
9. Još vruće krofne posuti šećerom u prahu ili napuniti po želji sa marmeladom ili linoladom.
Related Posts:
VANILA KUGLOF– ljepši nisam odavno probala ! Sastojci 3 jaja 150 g šećera 1 Dolcela Rum šećer (ili Vanili šećer) 200 g jogurta 200 ml ulja 1 naribana korica limuna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 250 g oštrog brašna 1 Dolcela prašak za puding o… Read More
PISMO MAJKE NA SAMRTI DIRNULO REGION: U svojoj djeci, sine, prepoznaćeš moje ruke i oči! Biće kasno! Koliko se majkama život pretvori u čekanje od trenutka kad dobiju sina, to samo one znaju. A koliko je jaka veza majki i sinova - uzalud je na to trošiti riječi. Međutim, kad se taj odnos poremeti, za majku ne postoji ništa … Read More
PITA PO RECEPTU MOJE PRIJATELJICE IZ SARAJEVA KAŽE DA JE OVO NAJPOPULARNIJA PITA U SARAJEVU Sastojci – 1 kg krompira – 1 veća glavica luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 2 kašičice soli – 10 gr brašna – 100 ml ulja – 2 kašike putera – biber Način pripreme Zagrijte rernu na 200 stepeni… Read More
DOMAĆA KINDERLADA BEZ ADITIVA…ZA OVAJ RECEPT SU REKLI DA JE BOLJI I OD NUTELLE Sastojci KINDERLADA: 30 dkg šećera 3 dl vode 3 vrećice vanilin šećera 250 g margarina 1/2 kg mlijeka u prahu 2 žlice kakaa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); EUROKREM: 40 dkg šećera 3 dl vode 3 vrećic… Read More
MOJA SVEKRVA JE NAJVEĆE ZLO OVOGA SVIJETA. TO ŠTO MENE MRZI I PSIHIČKI UNIŠTAVA DONEKLE I MOGU ... Moja svekrva je najveće zlo ovoga svijeta. To što mene mrzi i psihički uništava donekle i mogu shvatiti, ali to čto mog muža, SVOG SINA JEDICA, bukvalno ubija, to nikako ne mogu da shvatim. Već smo dvije godine u braku i sva… Read More
0 komentari:
Objavi komentar