četvrtak, 13. listopada 2016.
PERFEKTNO DOBAR KOLAČ TOLIKO UKUSAN DA ĆETE ZABORAVITI NA DRUGE
By arsenal at 01:08
No comments
Sastojci
Podloga:
250g McVitie’s Digestive keksa
125g maslaca sobne temperature
Sirni fil:
750g mliječnog namaza*
3 manja jaja*
150g milerama*
1 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
175g šećera
2 žlice soka od limuna
Premaz:
200-250g milerama
1 žlica šećera u prahu
2 žlice soka od limuna
50ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
Priprema
1.
Podloga:
Kekse samljeti i rukama miješati s maslacem dok se ne dobije više-manje homogena smjesa. Smjesu pritisnuti uz dno kalupa promjera 26cm i ostaviti u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.
1.
Sirni fil:
Sirni namaz izmiksati sa svim sastojcima osim s jajima. Na kraju dodavati jedno po jedno jaje i sve sjediniti. Smjesu izliti u kalup s podlogom. Kalup obaviti folijom s vanjske i donje strane (moj propušta pa da voda ne ulazi) i staviti ga u veći pleh, te uliti vode do visine 2/3 kalupa otprilike i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva punih 45 minuta. Tortu zatim izvaditi, nakon 5-10 minuta lagano nožem rubove odvojiti od kalupa i pustiti da se hladi.
1.
Premaz:
Sve sastojke pomiješajte, premaz bi trebao ispasti gušći, zato paziti sa slatkim vrhnjem, a možete dodati i malo tekućeg jogurta ako nema slatkog vrhnja. Premazati površinu torte i staviti u hladnjak. Pustiti tortu bar 3-4 sata da se dobro rashladi, a najbolja je kad preko noći odstoji.
2.
NAPOMENA:
3.
SIRNI NAMAZ – dakako da možete koristiti i svježi sir, al to je onda sasvim druga priča, i tekstura i okus, meni neusporedivo, iako mi je i ta verzija fina…. Što se namaza tiče, pretpostavljam da je najidealnija Philadelphia, jer to je ‘sirni namaz cheesecake-ova’, al je ja nikad nisam koristila jer je poskupa… Idealan namaz, po meni, za cheesecake je ‘Natura Agro’ mliječni namaz koji je na bazi kiselog vrhnja s 35% suhe tvari, a min. 75% m.m. u suhoj tvari (vrlo slično sastavu Phuiladelphia namaza). Nema onu tipičnu mazastu ‘mat’ teksturu većine domaćih mliječnih namaza, već je lagano ‘masnjikav’, pomalo podsjeća na mascarpone, ali ‘pomalo’ :DD. * Nažalost, navedeni mliječni namaz nije više dostupan na tržištu
4.
JAJA-imala sam domaća jaja, dakle sitnija jaja
5.
MILERAM – koristila sam onaj s 30% m.m.
6.
KEKSI – pobjedu s velikom prednošću odnose Digestive keksi – defintivno im nema ravnih u podlogama bar po meni
7.
DUŽINA PEČENJA – moja pećnica je pomalo ‘ćudljiva’ i obično sve peče kraće nego je navedeno, tako da ovih 45min uzmite s rezervom, možda će i više trebati – kad je gotov, cheesecake treba lagano porumeniti po vrhu i na dodir biti lagano pudingast, a opet nekako čvrst ;)
Sve ove detalje navodim jer su stvarno bitni za teksturu. Ovim sastojcima i postupkom sam dobila savršeno pjenastu, pahuljastu teksturu koja se topi u ustima, a ne onu težu, mazastu teksturu cheesecake-a. Također, ovim postupkom pečenja ‘na pari’, rubovi će ostati bijeli, a površina će tek lagano porumeniti pred kraj pečenja – tako će se dobiti savršeno pjenasta tekstura bez zagorijevanja zbog podužeg pečenja.
Puno je recepata za cheesecake, i iako možda svi djeluju isto, ja sam svaki put dobila drugačiji cheesecake, pa cijelo vrijeme probavam neke kombinacije da bih dobila teksturu koja mi se sviđa. Ovaj put sam jako zadovoljna, zato sam odlučila podijeliti recept s vama… Radila sam ga seki za rođendan, najvećoj obožavateljici cheesecake, i rekla je da je stvarno savršen… i ja sam prezadovoljna… Do nekog sljedećeg možda :DD?!
Related Posts:
KADA PROBATE OVO ZA RUČAK POSTAT ĆE STALAN GOST VAŠEG STOLA Sastojci 1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa) 1 žlica Vegete Twist za piletinu 7 žlica ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6 jaja 150 g Pšeničnog oštrog brašna ½ žličice soli 500-600 ml… Read More
EXTRA IZGLEDAM, OBLACIM SE VEOMA IZAZOVNO I PROVOKATIVNO, JEDNOM RIJEČJU SKUPO... Extra izgledam, oblacim se veoma izazovno i provokativno, jednom riječju skupo. Imam momka za kojeg kazu da je ruzan, ali ja tako ne mislim i gledam ga nekim drugim očima, zgodan je i pun para, BAŠ PUN, karakteri su nam nebo… Read More
IMAM 16 GODINA. MAJKA ME OSTAVILA U BOLNICI NAKON ŠTO ME RODILA I NIKADA ME U NARUČJE NIJE UZELA... Imam 16 godina. Majka me ostavila u bolnici nakon što me rodila i nikada me u naručje nije uzela. Mnogi mi govore da sam KOPILE, što na neki način i jesam. Međutim moj otac iako je imao samo 17 godina kada sam ja rođen za ra… Read More
BRZE LEPINICE ZA DORUČAK OD LUDOG TIJESTA Tijesto moze stajati do 7 dana u frizideru,ja pravim cesto od njega lepinje i piroskice punjene sunkom i sirom… Sastojci 1 kg mekog brasna 1 sjezi kvas 1 mala zlica praska za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle … Read More
NI U SNU SE NISAM NADALA DA ĆE UPOZNAVANJE MOG MOMKA SA TATOM BITI ZADNJI DAN NAŠE VEZE... Ni u snu se nisam nadala da će upoznavanje mog momka sa tatom biti zadnji dan naše veze. Mamu je poznavao već duže vremena, ali sam željela da ga i tata upozna. Dogovorili smo se da dođe na večeru kod nas i tako je i bilo. … Read More
0 komentari:
Objavi komentar