nedjelja, 2. listopada 2016.

PLETENA SLANA POGAČA PUNJENA FETA SIROM


Sastojci za testo:
½ kg oštrog brašna + 1 kašika za kvasac + dodatnih 50 gr po potrebi
1 kašičica šećera
2,5 dcl mleka
10 gr suvog kvasca
50 gr otopljenog margarina


1 jaje + 1 belanac
2 kašičice soli
I JOŠ:
1 kašika ulja za premazivanje posude
50 gr otopljenog margarina za premazivanje testa
250 gr feta sira za punjenje
1 žumance + 1 kašika mleka za premazivanje gotove pogače
2 kašičice lanenog + 2 kašičice susamovog semena za posipanje gotove pogače
sveže mleveni šareni biber za posipanje gotove pogače

PRIPREMA:
Ugrejati mleko da bude mlako, dodati šećer, suvi kvasac i kašiku brašna. Izmešati, pa ostaviti da nadodje.
2. U veću posudu sipati nadošlo mleko, dodati otopljen margarin, jaje i belance, so i na kraju brašno. Umesiti mikserom da se dobije glatko testo.
3. Čistu posudu premazati uljem, staviti testo u nju, okrenuti ga sa obe strane da se naulji. Pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom oko 1 h da naraste na duplu veličinu.


4. Kada je testo naraslo, istresti ga i na pobrašnavljenoj podlozi razviti u veliki pravougaonik. Premazati sa otopljenih 50 gr margarina, pa po dužoj strani uviti u rolat. Tako uvijenu jufku, podeliti na četiri dela i ostaviti 15-tak minuta da miruje.
5. Nakon što su mirovale, svaku jufku razviti u dugačak pravougaonik, pa po dužini napuniti sa izmrvljenim feta sirom. Urolati po dužini, uštipnuti krajeve i mesto gde se spaja rolat. Malo rolati, da se dobije dugačka, urolana jufka. Ponoviti sa svim jufkama. Dobićete četiri dugačke jufke od kojih se plete pogača. Ostaviti ih 5 minuta da miruju.
6. Uplesti pogaču na način prikazan u videu. Pažljivo prebaciti upletenu pogaču u Stone Legend plitku šerpu. Nema potrebe za premazivanjem, papirom za pečenje, niti bilo čime sličnim. Sam materijal Stone Legend šerpe je neprijanjajući, te će vam pogača nakon pečenja, biti potpuno odvojena od posude, bez ikakvog lepljenja.
Ostaviti upletenu pogaču da naraste u šerpi na skoro duplu veličinu. Tako naraslu, premazati žumancetom umućenim sa kašikom mleka. Posuti mešavinom lanenog i susamovog semena, pa na kraju sa sveže mlevenim šarenim biberom. Staviti da se peče na 200°C oko 30 minuta, tj. dok ne porumeni i dok čačkalica ne izadje suva iz testa. Ako je porumenela pogača, a u sredini nije pečena, prekrijte je odozgo papirom za pečenje, pa ostavite još malo dok se peče, dok i iznutra ne bude pečena.Kada je pečena, premažite je sa još malo otopljenog margarina (verovatno će vam ostati od mazanja testa).
8. Pečenu i premazanu pogaču ostavite 15 – tak minuta da se prohladi, pa je prebacite na žicu da se još malo hladi. Isecite i poslužite uz mleko ili jogurt.

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar