srijeda, 12. listopada 2016.
RECEPT ZA ORGINALNU DOMAĆU VEGETU BEZ POJAČIVAČA UKUSA KOJA JE MNOGO ZDRAVIJA OD PRAVE
By arsenal at 04:29
No comments
Što se vegete tiče…konstantno je prisutna neka panika od nje. Već dve godine uzastopno pri odlasku sa koleginicama na lekarski pregled, prvo pitanje interniste je: „Da li koristite vegetu?“
SASTOJCI U NAŠOJ VEGETI:
700 gr šargarepe
700 gr crvene paprike
200 gr korena peršuna
500 gr korena celera
700 gr crvenog luka
700 gr morske soli
1 vezu peršunovog lista
2 veze celerovog lista sa sve stabljikom (kad volEm)
1 veza lista selena
PRIPREMA:
Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli. Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.
Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takodje dobro operite.
Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa, jer će vam to sada biti najbolji drug (ili najbolja drugarica).
Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.
Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte vegetu.
Sutradan stavite vegetu u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa pravac u špajz. Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti, mada – kažu ljudi, žene…jel…da se neće pokvariti ni ako je otvorite i ostavite napolju. Mi smo naučili na frižider
I, to bi bilo to, sada mi držite fige da ispadnem faca kod lekara, sem ako ove godine ne odustane od tog pitanja – onda sam se ispalila Jer, kada bude pitao da li koristim vegetu, ja ću ponosno reći: DA i neću morati lagati, a onda ću dodati AL’ DOMAĆU, pa da ga onda vidim (možda razmeni recept sa mnom
Related Posts:
KEKS TORTA SMUĆKANA ZA 10 MINUTA.. Potrebno: 4 pudinga od čokolade 10 dkg čokolade za kuhanje 1,5 l mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9 žlica šećera 30 dag keksa pettit beure 1/2 l vrhnja za šlag Priprema: Kekse izlomiti rukama … Read More
MOJI KLINCI SU NAPROSTO LUDI ZA OVIM DORUČKOM, A KADA ONI NEŠTO VOLE TO JE SIGURNO DOBRO… Potrebno: 40 dag brašna 2 praška za pecivo 2 vrećice suhog kvasca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 20 dag margarina 30 dag kuhanog pasiranog krumpira 1 jaje sol Za nadjev: 30 dag kuhane šunke 20 dag si… Read More
ČIŠĆENJE RERNE OD TVRDOKORNE MASNOĆE Čišcenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu. Nema te domaćice koja uživa u cišćenju šporeta. Uglavnom, tek kada ringle i rerna dospeju u očajno stanje, započinjemo taj posao.Pored toga što … Read More
ČOKOLADNI KOLAČ BEZ BRAŠNA GOTOV ZA 10 MINUTA Sastojci – maslac za podmazivanje pleha – 225 grama tamne čokolade (70% kakao) – 225 grama milerama (slatke pavlake) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 1/4 kašičice soli – kakao Priprema Podmažite ple… Read More
MEKANO I UKUSNO PECIVO ZA SVAKI ZALOGAJ SE OTIMA Najmekse i najlepse pecivo koje sam ikada pravila! Recept iz sveske moje mame star bar 20 godina!!! Sastojci testo 1 kg belog brasna tip 400 1/2l mleka 2dl tople vode &… Read More
0 komentari:
Objavi komentar