četvrtak, 20. listopada 2016.
MENI JE OVO NAJBOLJA ČOKOLADNA TORTA SOČNA I ČOKOLADNA BAŠ ONOLIKO KOLIKO TREBA...
By arsenal at 00:51
No comments
Sastojci
Biskvit ( x3 )
3 jaja
6 zlica secera
3 zlice ulja
3 zlice mlijeka
3 zlice kakaa
3 zlice glatkog brasna
1/2 praska za pecivo
Fil:
300 gr bijele cokolade
300 gr crne cokolade
1/2 l vrhnja za slag Dukat
125 gr margarina
Sirup:
3 dcl vode
7 zlica secera
1 dcl toplog mlijeka
1 zlica kakaa
Priprema
1.
Pecnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
2.
Kalup promjera 28 cm oblozite papirom za pecenje i lagano namazite margarinom.
3.
Raditi cemo tri biskvita svaki od gore navedenih sastojaka.
4.
Brasno, prasak za pecivo i kakao prosijemo.
5.
Mikserom umutimo 3 jaja sa secerom dok ne postane pjenasto i blijedo zuto. Dodamo ulje i sve malo promiksamo, zatim naizmjence ( smanjite mikser na najmanju brzinu ili spatulom umijesajte mjesavinu brasna i mlijeka ) dodamo mjesavinu brasna, kakaa i praska za pecivo i mlijeko.
6.
Izlijemo u pripremljen kalup i pecemo 20 – 25 minuta.
7.
Postupak ponovimo tri puta, tako da dobijete 3 kore.
8.
Dok se biskviti peku pripremite fil.
9.
Natrgajte bijelu i crnu cokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri mijesajte dok se sva cokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promijesajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna.
10.
Neka malo odstoji jer je fil dosta rijedak, pa da se malo stisne. Tako ce vam biti lakse raspodijeliti fil po torti.
11.
Sirup:
12.
Kuhajte secer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njmu rastopite 1 zlicu kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u secer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2 – 3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveze.
13.
Slaganje:
Kora – sirup – fil – kora – sirup – fil – kora – sirup – fil!
Vazno je napomenuti da sirup stavljate malo po malo, bolje ce upijati. Nemojte sve odjednom. Ja sam sirup podijelila na tri priblizno jednaka dijela da mi bude lakse.
14.
Ja sam slagala kore u kalup sa mehanizmom, a tek sam sutra dan premazala cijelu tortu.
15.
Ukrasite tortu po zelji i uzivajte!
Related Posts:
MRAK BAKLAVA GOTOVA ZA POLA SATA SASTOJCI 12-14 listova kora za baklavu 200 g mljevenih oraha 100 g mljevene plazme (ili drugog keksa) 100 g rendane čokolade 3 kašike šećera 4 kašike griza (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 ml u… Read More
OVAKO...IMAM MOMKA SA KOJIM SAM VIŠE OD POLA GODINE... Ovako.... :) Imam momka sa kojim sa vise od pola godine... Super smo se slagali do petka kad smo izasli u grad kad se on napio i otisao sa momkom svoje bivse djevojke. Iza ponoci me nazvao i rekoa da izadjem izpred dis. da… Read More
JA I MOJ BUDUĆI SUPRUG DRŽIMO FIRMU. POSJEDUJEMO KAMIONE I AUTOBUSE. ZNAM DA VOZIM OBOJE... Ja i moj budući suprug držimo firmu. Posjedujemo kamione i autobuse. Znam da vozim oboje. Jednom prilikom sam sjela za kamion prije nego što će moj muž krenuti na (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); pos… Read More
NUTMA - PATIŠPANJA Neko ga zove nutma, neko patišpanja, neko bučma, u suštini sve je isto samo drugi naziv od mjesta do mjesta. Bosanski kolač…Postoji jedna priča o nutmi: naime, kažu stari ljudi “ako ti neko dođe dok pripremaš ovaj kolač, n… Read More
KREM ROLAT isprobajte sigurno će vam se svidjeti Sastojci: Kora: -2 belanca -200 g mlevenih oraha -50 g mlevenog keksa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); -200 g prah šećera -1 limun-kora Fil: -2 kuvana žumanca -100 g margarina -100 g prah šećera P… Read More
0 komentari:
Objavi komentar