subota, 15. listopada 2016.
SLATKI KUPUS.. KAD PROBATE OVAJ RECEPT SPREMAT ĆETE GA UVIJEK NA OVAJ NAČIN
By arsenal at 13:11
No comments
Slatki kupus može da se spremi kao izuzetno ukusno jelo.Ne zahteva poseban trud, a blagotvorno deluje na organizam jer podstiče izbacivanje suvišne tečnosti.Ovo varivo je niskokalorično, pa mogu da ga jedu i oni koji su trenutno na nekoj dijeti.
Sastojci
Glavica kupusa srednje veličine
700-800 gr juneće plećke
dve-tri glavice luka
dve-tri šargarepe
3-5 većih krompira
šolja kuvanog paradajza
začin c
aleva paprika
varjača brašna
list peršuna
Priprema
Glavicu kupusa srednje veličine očistite od površinskih i oštećenih listova.Isecite je prvo na polaovine, pa na četvrtine .Sada odstranite koren i svaku četvrtinu isecite popreko na tri-četiri dela.Ovako isečen kupus stavite u veću šerpu, nalijte vodom i pustite da provri.Kada voda proključa pustite da vri još 2-3 minuta, da izađe jačina, što bi rekle iskusne domaćice, sklonite i procedite vodu.
Čim ste stavili glavicu kupusa u vodu, nemojte gubiti vreme i čekati da voda provri.Uzmite meso i isecite ga na komade veličine otprilike 3 cm.To naravno ne moraju da budu pravilne kockice, nego onako kako se zalomi, ne sitno kao za teleću čorbu, već pravite krupnije komade mesa.
U veliku šerpu sipajte malo ulja i čim se ono zagreje stavite meso.Odmah smanjite temperaturu jer ne želimo da ga spržimo, već uz stalno mešanje da mu omogućimo da se dinsta u sopstvenom soku. Ako ste primetili da se meso lepi za šerpu dodaje vrlo malo vode, tek toliko da rashladite šerpu i da krene lagano krčkanje mesa. Za to vreme, dok meso bezbedno krčka u sopstvenom soku, očistite dve, tri glavice luka.Ako su glavice luka velike, dovoljno je dve, ako su srednje veličine, onda tri.
Čim ste primetili da je meso poprimilo boju koja govori da je termički obrađeno, a to je otprilike posle 10 minuta, dodajte mu luk i prstohvat šećera i promešajte.Ako nedostaje tečnosti, dodajte malo vode, tek toliko da se omogući lagano dinstanje, bez zagorevanja.
Sada očistite 2-3 šargarepe i isecite je na kolutove.Odmah je dodajete u meso i luk.Promešajte i pustite da krčka.Posle desetak minuta posolite jelo, vašim omiljenim začinom za soljenje, jedna varjača je sasvim dovoljna, za sada. Šerpa u kojoj dinstate sastojke, uvek je poklopljena, tako dobijate onu divnu tečnost koju ispuštaju sastojci koje dodajete.
Stalno vodite računa da ima vodice u kojoj se sastojci lagano dinstaju narednih 15 minuta. Za to vreme, ogulite 3-5 većih krompira, isecite ih na četvrtine. Uskoro ćete ih dodati čorbi. Oguljene i pripremljene za kuvanje, držite ih u činiji , potopljene vodom, da ne potamne na vazduhu.Ovaj deo pripreme jela ima za cilj da se svi sastojci prodinstaju i da se stvori osnova za čorbu. Posle 15-tak minuta distanja, kada u šerpi ostane tek malo tečnosti, izmaknite šerpu sa ringle i sve poprašite ravnom varjačom brašna. Brašna treba da bude tek toliko da da gustinu budućoj čorbi.Dodajte odmah i malo aleve paprike. Sve promešajte i vratite na ringlu.
Sada odmah ubacite pripremljen krompir, promešajte sve varjačom i dospite šolju kuvanog paradajza. Dospite i dve šolje vode. Promešajte sve i pustite da jelo ponovo krene da krčka.
*U ovoj prvoj fazi pripreme jela, ponavljate stalno postupak oko kontrolisanja tečnosti u šerpi jer svi sastojci treba lagano da krčkaju u divnoj tečnosti koju stvaraju sami.To se najbolje postiže ako se sastojci dinstaju na tihoj vatri, a šerpu držite poklopljenu, još ako je poklopac staklen, onda je posao mnogo olakšan, jer nećete morati svaki čas da dižete poklopac i rashlađujete jelo.Čim primetite da tečnost isparava vi odmah dodajete malu količinu vode.*
Kada jelo ponovo provri, pošto ste mu dodali sve sastojke, (meso,luk,šargarepu,krompir i kuvani paradajz) neophodne za dobru osnovu buduće čorbe, dodajte i prethodno obaren kupus, nalijte jelo vodom tako da kupus, koji ste sada dodali, bude pokriven vodom.Pojačajte temperaturu da krene da krčka.Čim provri smanjite temperaturu ringle da jelo umereno krčka i kuvajte poklopljeno, još 30-40 minuta i vaš slatki kupus je tada tada gotov! Na kraju, dodate sitno iseckan list peršuna i promešate.
Ipak, da bi ste bili sigurni, probajte krompir da li je skuvan.Kad je krompir gotov onda ste sigurni da je i jelo gotovo, jer nije lepo baš kad se kupus raspadne od kuvanja.
Probajte i ukus čorbice: Da li je dovoljno slano, da li treba doterati ukus? Dodajte još malo začina za soljenje, ako je potrebno.Uvek vodite računa o tome da ne presolite jelo.
Najbolje bi bilo da ovo jelo prvi put spremate tako što ćete dok čekate da se glavica kupusa obari pripremiti sve sastojke koji će vam trebati: Isecite meso,očistite i iseckajte luk,očistite i iseckajte šargarepu,očistite i iseckajte krompir.Kad sve pripremite krenite sa dinstanjem sastojaka kako je navedeno u receptu jer znam da ćete prvi put dosta pažnje poklanjati kontrolisanju nivoa tečnosti prilikom dinstanja.Ovako ćete lakše ispratiti ceo proces, a posle ćete ga praviti zatvorenih očiju.Ako volite ljuta jela možete dodati i ljutu papričicu.Takođe, nećete pogrešiti ako umesto kuvanog paradajza stavite tri četiri sveža paradajza isečena na četvrine ili koji krompir više.
Ovo jelo je lepo i sutradan kad se podgreje ali tada ne bi trebalo da u njemu bude krompira .Zato ako slatki kupus ostavljate u frižider za sutra, izvadite krompir koji niste pojeli.
Related Posts:
IMAM 45 GODINA I OSTALA SAM TRUDNA.. Imam 45 godina, udata sam i imam dva prekrasna sina, a nedavno sam saznala da sam trudna. SLUČAJNA TRUDNOĆA…trudnoća koja je samo mene obradovala. Muž i sinovi su od prvog dana protiv toga da rodim, ali ja baš želim bebu i m… Read More
DOBRO I ZDRAVO STARINSKO JELO..GOTOVA ZA SAMO 20 MINUTA.. IDEALNO RJEŠENJE ZA BRZI RUČAK Staro, skoro zaboravljeno jelo, ja je obožavam :))) Sastojci potrebno je 2 dl vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 dl mlijeka 300-400 g sira ili kajmaka 8 kašika kukuruznog brašna 1 kašika mast… Read More
GRČKE LEPINICE GOTOVE DOK TREPNEŠ...KAKO SU SAMO UKUSNE Sastojci 380 gr brašna 160 ml vode 120 ml mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kesica kvasca 1 kašika maslinovog ulja 1 kašičica šećera 1 kašičica soli Način pripreme 100 gr brašna pomiješa… Read More
LUDO TIJESTO SA JOGURTOM: Pogodno za sve vrste peciva, mekano kao duša! Sastojci -250 ml mlijeka -1 žličica šećera -1 kocka svježeg kvasca -500 g glatkog brašna -500 g oštrog brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); -1 prašak za pecivo -2 jaja -2 x 200 g jogurta -3 žli… Read More
BRZI KOLAČ SA BANANAMA KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ DAHA Sastojci: Kora 6 jaja 100 g šećera 3 kašike vode 50 g brašna 15 g kakaoa 1 prašak za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fil 4 dl mleka 4 kašike brašna 100 g šećera 100 g čokolade 200 g putera… Read More
0 komentari:
Objavi komentar