nedjelja, 6. studenoga 2016.
BRZI BUREK A UKUSAN KAO IZ PEKARE
By arsenal at 12:23
No comments
Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice
Potrebno
1 paket gotovog vučenog tijesta/jufke/kore za pitu (500 gr)
50 ml maslinovog ulja
250 ml mlake vode
so po ukusu
oko 250 gr mljevenog mesa (ja sam koristila junetinu)
2 manje glavice crnog luka
po želji šarenog bibera (ja koristim mješavinu bijelog, crnog, crvenog i zelenog)
so
suhi začin
oko 2 kašike maslinovog ulja, za dinstanje mesa
Postupak
Prvo pripremite nadjev. Luk nasjeckajte na jako sitne kockice i prodinstajte ga na ulju i malo soli. Kada postane staklast, dodati meso, biber i suhi začin i miješati dok se meso ne usitni i ne prodinsta. Ovako spremljen nadjev odložiti sa strane dok kore ne pripreme.
Od ukupne količine kora, odvojiti 4 cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije.
U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so i razmutiti kašikom. Tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Sada dodati malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore.
Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa preko njih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev ne potroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa. Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.
Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.
Kada je burek ovako složen, gornju površinu još malo nakvasiti tekućinom, ali ne previše. Od ukupne mješavine vode, soli i ulja, odvojiti nekih 30 ml. Tim ostatkom ćete zaliti tek pečeni burek.
Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni na 250 C, dok fino ne porumeni. Kada je pečen, zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti ga u rerni još cca 5 minuta, te ga poslije prebaciti na nekoj tacni, plohi ili šta već, da se malo ohladi, međutim prilikom prebacivanja burek treba tako preručiti da gornji dio bureka sada bude odozdo. Ostaviti ga da odstoji jedno 5-10 minuta, pa rezati na četvrtine.
Brzo i jednostavno, da jednostavnije ne može biti, a okus mu je veoma sličan bureku iz pekarnice
Related Posts:
TORTA "RUSKA SALATA" - UŽIVAT ĆETE U NJENOJ IZRADI, A TEK U OKUSU...MA PREKRASNA JE! Sastojci Sastojci za 3 kore: 12 belanca 12 kašika šećera 6 žumanca 6 kašika oraha 6 kašika brašna za fil: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 750 ml mleka 6 žumanca 6 kašika šećera 2 kesice vanil-šećer… Read More
MIGRENA NESTAJE U SAMO 10 MINUTA AKO UZMETE JEDNU STVAR! (PRIRODNO) iko ne zna šta je tačan uzrok migrene, ali naučnici vjeruju da je migrena rezultat abnormalne aktivnosti mozga. Migrena se može pokrenuti i emocionalno i fizički. Gotovo svako zna da ako patite od migrena, trebali bi piti pu… Read More
KRALJICA MEĐU TORTAMA Sastojci BISKVIT 15 dkg lješnjaka 6 bjelanjaka 6 velikih žlica šećera 6 velikih žlica brašna KREMA 6 žumanjaka 10 dkg šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 vanil pudinga 2 velike žlice brašna … Read More
OVAKO LIJEPE I UKUSNE PRINCES KROFNE MOŽETE DA NAPRAVITE ZA MANJE OD POLA SATA One su kremaste, ukusne i veoma popularne te rijetko ko može da im odoli. Donosimo vam odličan recept za princes krofne na kojima će svi da vam zavide. Prijatno! Sastojci: Za krofne: 250 ml vode 125 grama margarina ili pu… Read More
MEKIKE PUNJENE SIROM! NE MOZE BITI JEDNOSTAVNIJE I BRZE ZA NAPRAVITI ;) OVO JE JAKO DOBRO SUPER ZA DORUČAK Sastojci Za testo: 2 dcl mlake vode 20 gr svežeg kvasca 1 kašika šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašikica soli 2 dcl jogurta 4 kašike ulja 550 gr brašna Za punjenje: 150 gr sira ( feta sir… Read More
0 komentari:
Objavi komentar