srijeda, 2. studenoga 2016.
BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA
By arsenal at 15:22
No comments
Još jedan odličan recept za kolač sa višnjama... Pravi, starinski, baš kao što su pravile naše bake ...
Sastojci
5 jaja
1,5 čaša šećera (300 gr)
1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
1 čaša ulja (170 gr)
2 čaše brašna (270 gr)
1/2 kesice praška za pecivo
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
vanil šećer
čaša = 2 dl
Priprema
1.
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
2.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
3.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga 30 do 35 minuta, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
4.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke.
5.
Napomena: da ne bi bilo nejasnoća oko gramaže sastojaka, dodala sam u zagradu težinu izvaganih sastojaka u gramima.
Related Posts:
ZVALI SU JE ‘STOJA’, ‘CRVENKA’ I ‘KONJ’: PAMTITE LI OVU NOVČANICU? (FOTO) Jugoslavenski dinar bila je valuta u Kraljevini Jugoslaviji, socijalističkoj Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji. Nova serija novčanica iz 1968. godine na licu i naličju novčanice koristile su sve službene jezike i … Read More
SVI SU REKLI DA SU OVO NAJBOLJE PALAČINKE…PA HAJDE DA IM VJERUJEMO Sastojci za 22 palačinke; 2-3 jaja malo soli,šećera 1 l mlijeka 1 dcl mineralne vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); glatko brašno po potrebi za punjenje; 1/2 kg šunke za pizzu 30 dag sira gaude 1 čaš… Read More
DUGOTRAJNI HLJEB KOJI OSTAJE SVJEŽ I PO NEKOLIKO DANA Sastojci Sastojci za 120 gr Tangzhong startera 100 gr vode 20gr brašna Sastojci za Tangzhong hljeb: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 350gr brašna 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 1 kesica instant s… Read More
ČUDESAN NAPITAK KOJI ZA 4 DANA OTAPA SALO: 10 CM SALA SA STRUKA KAO RUKOM ODNEŠENO! Čudesan napitak sastoji se od jednostavnih namirnica a uklanja i do 10 centimetara masnih naslaga oko struka u četiri dana Sastojci svježi đumbir svježi listići mente (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); … Read More
SARAJEVSKI SAHAN :) JELO KOJE CE VAS UVIJEK PRIJATNO IZNENADITI U ASCINICAMA SERVIRANO U MALE SAHANE... Sastojci 500 gr fasiranog mesa 1 casa skuhane rize 1 kriska hljeba namocenog u mlijeko 1 jaje 2 supene kasike isjeckanog persuna i mrkve po ukusu vegete po ukusu soli po ukusu bibera 1 mala kasikica Aleve paprike (adsbyg… Read More
0 komentari:
Objavi komentar