srijeda, 16. studenoga 2016.
ČOKOLADNA TORTA...BOMBA OD ČOKOLADE TOTALNO PO MOM UKUSU
By arsenal at 00:17
No comments
Sastojci
biskvitne kore
9 žumanaca
180 g šećera
180 g maslaca
180 g tamne čokolade
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
70 ml tamnog ruma
1 žličica praška za pecivo
cimet, vanilija, allspice
9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
preljev za biskvitne kore
300 ml mlijeka
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
2 žlice Milka Choco Drink
žličica vanilije
krema
600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
100 g škrobnog brašna / gustina
150 g šećera
125 g maslaca
2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
1 paketić želatine
glazura
100 g tamne kuverture
3-4 žlice ulja
po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
čokoladni obruč
200 g tamne kuverture
Priprema
1.
Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
2.
Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
3.
Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu - dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
4.
Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom - dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
5.
Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
6.
Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
7.
Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. - obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)
Posluživanje
Nož klizi kroz tortu glatko kao kroz blok maslaca... i to je drugi razlog zašto je toliko volim!
Jedino sam donekle izvorne ostavila kore, krema je moja, isto kao i preljev. Mislim, to se vidi :D Krema je totalna ludnica... jedva sam se suzdržavala da je ne smažem kad sam pravila tortu. Izvorni recept možete vidjeti kod naše tatyane (ostavila sam joj nedugo komentar), dok sam sličnu verziju našla u Delicijama uz Jutarnji List, zima 2009/2010. Toplo preporučam sve tri verzije! Prilagodite ih sebi...
Related Posts:
OVO JELO SVI VOLE, A JAKO JE JEDNOSTAVNO I UKUSNO..I PRILIČNO JEFTINO..PROBAJTE! Sastojci 4 kom tikvica 3 kom jaja 150 gr feta sira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dcl mlijeka + kasika - dvije pavlake 1 kasika brasna… Read More
SAVRŠENO MEKANE PALAČINKE MOJA DOBITNA KOMBINACIJA Nakon godina isprobavanja recepata i eksperimentiranja, došla sam do zaključka da je ovo dobitna kombinacija :)) Sastojci 25 dag mekog brašna pola vrećice vanilin šećera 1 prašak za pecivo 1 žličica soli (adsbygoogle = … Read More
PILETINA NA POVRĆU....LJETNA VARIJANTA ZA SPREMANJE PILETINE KOJU NE SMIJETE PROPUSTITI SASTOJCI 7 komada manjih pilecih bataka 1 veca glavica luka 1 veca crvena paprika 1 veca zelena paprika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 veca mrkva 2 velika paradajza (mogu i zamrznuta) 1 supena kas… Read More
TIRAMISU TORTA SA PUDINGOM...ODLIČNA TORTICA BEZ PEČENJA Potrebno: 1 kutija piškota 50 dag bijelog kravljeg sira 250 ml vrhnja za šlag (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 puding od vanilije 6 žlica šećera vanilin šećer 1/2 l mlijeka 2 vrećice želatine u p… Read More
NAJMEKŠE KIFLICE Sastojci 11000-1200 gr brasna 1 svezi kvasac 1 pecivo 1 jaje 1 supenu kasiku soli 2 supene kasike secera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 ml ulja 250 ml mleka 200 ml jogurta 200 ml kisele… Read More
0 komentari:
Objavi komentar