srijeda, 16. studenoga 2016.
ČOKOLADNA TORTA...BOMBA OD ČOKOLADE TOTALNO PO MOM UKUSU
By arsenal at 00:17
No comments
Sastojci
biskvitne kore
9 žumanaca
180 g šećera
180 g maslaca
180 g tamne čokolade
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci)
70 ml tamnog ruma
1 žličica praška za pecivo
cimet, vanilija, allspice
9 bjelanaca + malo soli + žličica limunovog soka
preljev za biskvitne kore
300 ml mlijeka
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
2 žlice Milka Choco Drink
žličica vanilije
krema
600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
3 kom pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
100 g škrobnog brašna / gustina
150 g šećera
125 g maslaca
2 čašice (400 ml) vrhnja za šlag (30% m.m.)
1 paketić želatine
glazura
100 g tamne kuverture
3-4 žlice ulja
po želji bijela kuvertura za šaranje po torti
čokoladni obruč
200 g tamne kuverture
Priprema
1.
Prvo skuhamo kremu : u dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje.
2.
Zakuhati sve sastojke za preljev i staviti na hlađenje dok pripremamo biskvite :
3.
Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu - dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti.
4.
Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom - dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta.
5.
Na pladanj postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. Dok se preljev upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu. Odvojiti mali dio za ukrašavanje i premaz uokolo torte, ostatak podijeliti na 3 jednaka dijela.
6.
Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći. Otopiti kuverturu sa uljem za glazuru i preliti preko torte, zagladiti. Ukrasiti ružicama, opet vratiti u hladnjak da očvrsne.
7.
Za čokoladni obruč otopiti kuverturu (na pari) i išarati po dvije trake pek-papira, prethodno izmjerene da odgovaraju dimenzijama torte. Staviti ih u hladnjak da očvrsnu, potom pažljivo prisloniti sredinu trake na tortu i sa obje ruke lagano sljubiti s ivicama torte. Ponoviti sa drugom trakom, spremiti u hladnjak na cca 30 minuta. Maknuti pek-papir i to je to! Uživajte! P.S. - obruč možete napraviti i od bijele kuverture :)
Posluživanje
Nož klizi kroz tortu glatko kao kroz blok maslaca... i to je drugi razlog zašto je toliko volim!
Jedino sam donekle izvorne ostavila kore, krema je moja, isto kao i preljev. Mislim, to se vidi :D Krema je totalna ludnica... jedva sam se suzdržavala da je ne smažem kad sam pravila tortu. Izvorni recept možete vidjeti kod naše tatyane (ostavila sam joj nedugo komentar), dok sam sličnu verziju našla u Delicijama uz Jutarnji List, zima 2009/2010. Toplo preporučam sve tri verzije! Prilagodite ih sebi...
Related Posts:
MOJ MUŽ JEDNOM TJEDNO IDE NA MASAŽU KOD NEKOG FANTASTIČNOG VANJE... Moj muž jednom tjedno ide na masažu kod nekog fantastičnog Vanje i tako već godinama. Jedan dan me zamolio da mu promjenim termin jer ih ne može dobiti na telefon. Kako sam bila u blizini, odlučim navratiti osobno. (adsb… Read More
15 - MINUTNI KOLAČ BEZ PEČENJA Sastojci fil 8dcl mlijeka 8žlica brašna 8kom jaja 4žlice šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 20dkg margarina 10dkg čokolade za kuhanje 5žlica sitnog šećera 0,5kg keksa petit Priprema 1. Odjeliti … Read More
Popijte ovo prije spavanja, i sve ono što ste jeli u toku dana će se ISTOPITI preko noći! Vjerujte nam – djeluje 100%! Ako pijete ovo piće prije spavanja nikad nećete imati problema sa spavanjem. Ni jedan otrov neće biti u vašem organizmu. Svi štetni toksini u sastojcima će biti eliminisani. Piće ima i druge mnoge druge pogodnosti kao što su… Read More
ZA MENE NEMA LJEPŠE KOMBINACIJE OD GLJIVA I PILETINE, ALI VI MOŽETE KORISTITI BILO KOJE MESO ZA OVAJ RECEPT Sastojci 500 gr pilećih prsa 4 kašike putera 1 luk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 gr gljiva 250 ml pileće super ili kocka 1 kašika brašna ½ limuna sok peršun Način pripreme Pile… Read More
MRZIM DJEVOJKE, ŽENE KOJE PLJUJU PO SVEKRVAMA, JER IPAK ONE SU MAJKE NJIHOVIH VOLJENIM MUŽEVA... Mrzim djevojke, žene koje pljuju po svekrvama, jer ipak one su majke njihovih voljenim muževa. Ja sam udata već 15 godina i nikada nisam jednu ružnu riječ rekla za moju svekrvu, poštujem je koliko i svoju majku. (adsbygo… Read More
0 komentari:
Objavi komentar