petak, 25. studenoga 2016.
Nekada tako popularan i omiljen a već dugo potpuno zaboravljen. Ne samo da ga ja nisam pravila već čitavu vječnost, nego se ne sjećam kada je uopće netko spomenuo da ga je pravio.
By arsenal at 00:47
No comments
Nekada tako popularan i omiljen a već dugo potpuno zaboravljen. Ne samo da ga ja nisam pravila već čitavu vječnost, nego se ne sjećam kada je uopće netko spomenuo da ga je pravio.
Nije u modi, jednostavno. Ali, i dalje je fin kakav je i nekada bio
Jedina zamjerka tom kolaču je išla na račun pomalo suhog biskvita, zato sam sada napravila ovaj preljević da ga malo navlaži.
Biskvit:
5 jaja
200 g šećera
200 g oštrog brašna
1 žlica vode
2 žlice kakaa
Pećnicu zagrijte na 180C.
Lim za pečenje (moj je dimenzija 30×32 a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.
Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
Smjesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta.
Za to vrijeme pripremite preljev i kremu.
Preljev za biskvit:
1 dl mlijeka
1 žlica šećera
1 žličica vanilije
U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuhajte.
Pečeni biskvit preokrenite naopako pa na njega ravnomjerno žlicom sipajte preljev.
Inače, biskvit preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dolje, inače se taj tanki sloj hoće lijepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, vjerojatno ste se susretali s tim nekada.
Krema:
1/2 l mlijeka
15 dag šećera
5 žumanjaka
5 žlica brašna
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
U posudi zakuhajte mlijeko.
U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu s mlijekom. Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pjenasto izradite maslac i štaub šećer pa im dodajte ohlađenu kremu i sve još kratko miksajte da se sve fino sjedini.
Žutu kremu nanesite na ohlađeni biskvit.
Sada još napravite šaum.
Snijeg (šaum):
5 bjelanjaka
200 g šećera
sok 1/2 limuna
malo vode (2-3 žlice)
100 g šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.
Dok se sirup kuha bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im preostali šećer (100 g), još miješajte minutu-dvije. Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje sipajte ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promiješajte.
Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.
Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.
Dobro ga ohladite prije posluživanja.
Related Posts:
POLUMJESECI...FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA Sastojci Tijesto 14 dkg šećera 14 dkg margarina 14 dkg mljevenih badema 7 dkg brašna 4 bjelanjka Žuti preljev (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 žumanjka 14 dkg šećera u prahu 1 vrećica vanili šećera… Read More
JEDAN DIVAN RUČAK....POHOVANE PAPRIKE SA SIROM I ŠUNKOM Sastojci 8-10 pečenih šiljatih paprika 300g feta sira 150g kačkavalja 100g šunke jaja za pohovanje prezle za pohovanje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); brašno za pohovanje ulje za prženje mešavina zač… Read More
NAJMEKŠE BRESKVICE,,,, Napokon sam nasla recept za posno testo za breskvice, bez svih mogucih zamena za mleko i bez mleka u prahu. Sastojci Za testo: 1 solja od 2dl vode 2 solje od 2dl ulja … Read More
NIKAD LAKŠA I NIKAD BRŽA: Eurokrem torta od samo 4 sastojaka Plazma keks u kombinaciji sa eurokremom… Vrlo lako za spremanje, klinci će obožavati,a ni stariji neće ostati ravnodušni!! Sastojci – 1 kg šlaga – 300gr mljevene plazme (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({})… Read More
NE MOGU VAM OPISATI KAKO ME ODUŠEVILA OVA PITA...TAJNA JE U NAČINU PRIPREME Sastojci 600g brasna 1 mala kasicica soli 1 velika kasika ulja mlaka voda da se zamjesi tjesto (ovisi kolicinski) 1 cijelo pile 4 glavice vece crnog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 mala kasicic… Read More
0 komentari:
Objavi komentar