četvrtak, 17. studenoga 2016.
RETRO TORTA SA ORASIMA OD SASTOJAKA KOJI SU SE KORISTILI I PRE POLA VEKA
By arsenal at 00:15
No comments
Sastojci
Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo
sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 - 50 gr čokolade
Priprema
1.
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
2.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
3.
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
4.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
5.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
6.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Related Posts:
ONO ŠTO ONA PRSKA PO SVOJOJ KOŽI SVAKI DAN, SVI IMAMO KOD KUĆE – ALI NIKO TO NE KORISTI! Kafa je najpopularnije piće na svijetu. Kako god, kafa ne služi samo za dizanje energije tokom dana. Da li znate sve prednosti ove slatke tečnosti? Pročitajte mnoge druge razloge zašto trebate piti kafu. Ne prosipajte toz … Read More
BRZINSKI RECEPTIĆ ZA UKUSNU VEČERU ..na brzaka se napravi…...na brzaka se pojede….. Sastojci: 500g kora za gibanicu 2dl pavlake 4 jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); malo origana 200g kecapa 300g trapista 400g salame so Priprema:… Read More
TRUDNA SAM I SVE MI SMETA....SAMO ŽENE KOJE SU BILE TRUDNE ZNAJU O ČEMU.... Trudna sam i sve mi smeta… samo žene koje su bile trudne znaju o čemu pričam. U sednom sam mjesecu i ove vrućine nikao ne podnosim! Moj muž za razliku od mene spava kao top. Ne krivim ga, jer radi po dvije smjene kako bi zar… Read More
ZABAVLJALI SMO SE PREKO 5 GODINA I PROŠLI VIKEND SAM ODLUČIO DA JE ZAPROSIM... Zabavljamo se preko 5 godina i prošli vikend sam odlučio da je zaprosim. Uzeo sam od mame i tate 500 eura, kupio predivan prsten, van svih finansijskih mogućnosti i rezervisao stol u elitnom restoranu nadomak grada. Kada sam… Read More
SLADOLED TORTA GOTOVA ZA 15 MINUTA A MOŽDA I BRŽE Sastojci Potrebno (za 16 komada) : 1,25 l. slatke pavlake(statkog vrhnja za slag),zasladjenog 2 kesica slag fixa 200 g. baisera-puslica(gotovih) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 300 g. mlecne cokol… Read More
0 komentari:
Objavi komentar