četvrtak, 17. studenoga 2016.
RETRO TORTA SA ORASIMA OD SASTOJAKA KOJI SU SE KORISTILI I PRE POLA VEKA
By arsenal at 00:15
No comments
Sastojci
Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo
sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 - 50 gr čokolade
Priprema
1.
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
2.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
3.
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
4.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
5.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
6.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Related Posts:
JEDITE OVO ZA DORUČAK I SMRŠAJTE NAJVIŠE U PODRUČJU STOMAKA! Ovo je jedan od najzdravijih i najukusnijih doručka, jer u sebi sadrži vitamine i minerale koji poboljšvaju izgled kože, kose, normalizuju metabolizam i snaži organizam. Ovaj svakodnevni doručak pomoći će eliminaciji nečisto… Read More
RUČAK ZA 2 DANA...PUNJENO POVRĆE Sastojci: 2 manje tikvice 3 paprike babure 4 paradajza 500 g mlevenog mesa 1 veći crni luk 2 čena belog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 kašike ajvara 400 ml soka od paradajza so, biber mle… Read More
Domaće čokoladne bajadere: Gotove za 20 minuta! (FOTO) Ne morate biti stručni u kuhinji da biste napravili ove bajadere. Sledite samo naš recept Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju zavolećete još više kada naučite da je spremate za samo 20 minuta! (adsbygoogle = window.adsby… Read More
ĆUFTE OD KROMPIRA SUPER RUČAK ZA 30 MINUTA Od ostataka pire krompira, dobar prilog uz meso i salatu-ili umesto pire krompira…:-) Sastojci: 750 g pire krompir (od prethodnog dana) 1 jaje 1 kasika vegeta 5 kasika sitno iseckan persunov list (adsbygoogle = window.… Read More
BABA ŽIVI SA NAMA I IMA 81 GODINU I NEPOKRETNA JE. JUTROS DOK JE U SVOJOJ SOBI PILA ČAJ UŠAO SAM.... Baba živi sa nama ima 81 godinu i nepokretna je. Jutros dok je u svojoj sobi pila čaj ušao sam polako u njenu sobu i htio se našaliti sa njom izvukao sam kajš iz pantalona i bacio joj u krilo. (adsbygoogle = window.ads… Read More
0 komentari:
Objavi komentar