četvrtak, 17. studenoga 2016.
RETRO TORTA SA ORASIMA OD SASTOJAKA KOJI SU SE KORISTILI I PRE POLA VEKA
By arsenal at 00:15
No comments
Sastojci
Sastojci za kore:
3 jajeta
190 gr šećera
4,5 kašike vrele vode
4,5 kašike ulja
120 gr brašna
150 gr mlevenog oraha
1 kašičica praška za pecivo
sastojci za karamel krem:
500 ml mleka
8 kašika oštrog brašna
340 gr šećera
30 gr putera
30 - 50 gr čokolade
Priprema
1.
Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvetle i budu penasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti. Dodati brašno pomešano sa orasima i praškom za pecivo i sjediniti sa jajima blagim prevrtanjem.
Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 20 cm i peći 40 minuta na 180°C. Gotovo testo ohladiti na rešetki i preseći popreko na 3 dela.
2.
Tortu sam pekla u okruglom obruču sa podesivim stranicama koji nisam podmazala, a odozdo sam stavila foliju koju sam gužvanjem pričvrstila za obruč i položila ga u pleh koji je glumio dno. Na ovaj način testo ne splasne posle pečenja i površina biskvita (patišpanja) je ravna, samo se nožem obrubi pečeno testo, prevrne i pažljivo se ukloni folija.
Kore mogu i odvojeno da se peku. Ja nisam, pa su mi po debljini nejednake jer ih nisam lepo izrezala, što ni meni, a ni gostima nije smetalo da se fino počastimo..
3.
Za krem uzeti od predviđenog mleka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brasno i sjediniti da bude glatko.
Preostalo mleko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Mesajte žicom oko 5 minuta, da se krem lepo zgusne. Moze se odmah mikserom da mutiti, a može i kada se krem skloni sa ringle.
4.
Kad je krem upola kuvan, staviti u drugom sudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karamelisan šećer sipati spremljeni krem sa mlekom i sve zajedno na tihoj vatri mešati da se sve lepo izjednači i karamelisani šećer skroz otopi. Na kraju dodati puter i čokoladu i promešati.
5.
Kore filovati ohlađenim karamel kremom, premazati celu tortu odozgo i sa strane i dekorisati po želji. Ja sam je ukrasila po starinski, mlevenim orasima i jezgrima oraha.
6.
Tortu ohladiti par sati u frižideru, pa je seći na parčad i poslužiti.
Related Posts:
PRIJE PAR DANA VRAĆALA SAM SE KUĆI SA POSLA, DRUGA SMJENA.... Prije par dana vraćala sam se kući sa posla, druga smjena, noć hladna, sve poledilo, katastrofa... I ispred zgrade hop, prokližem i udubim branik na jednom Golfiću. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ono… Read More
RUČAK KOJI ĆETE POŽELJETI SVAKI DAN A LAKO SE PRAVI Potrebno je: 400 g makarona 300 g šampinjona proizvoljne količine parizera pureće šunke (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sira suvog mesa kečapa po ukusu origana malo margarina Preliv: 2 jajeta 1 čaša j… Read More
DNEVNA DOZA SREĆE...SLANI KEKSIĆI Sastojci za tijesto 150 g butera 200 g tvrdog sira (gauda i sl.) 1/2 čaše (od 180 g) pavlake 1 kom žumance (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 kašičice soli 1 kašičica slatke mljevene paprike na vr… Read More
JEDNOSTAVAN I JEFTIN KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Ovo nije običan kolač od jabuka, već ruski čuveni klasik koji ćete veoma lako da pripremite i bićete više nego zadivljeni ukusom ove pita-torte. Za pripremu ovog ruskog deserta je potrebno: – 5-6 većih jabuka – 3 jaja – 200g… Read More
VRHUNSKI UŽITAK- U KOME CE UZIVATI VASA OBITELJ… OBAVEZNO PROBAJTE OVAJ ODLICNI RECEPT… Vrhunski užitak je fantastično sočan kolač sa kremom od žumanaca i šamom kao kod šampite oduševiće sve pred koje ovaj kolač iznesete. Kore 4 jaja 4 kašike šećera 5 kašika brašna 2 kašike vode 50 ml ulja 1 kašika kakaoa 1 … Read More
0 komentari:
Objavi komentar