srijeda, 28. prosinca 2016.

DIVNA POGAČA JEDNOSTAVAN RECEPT


Sastojci 
za tijesto
50 dag brašna (glatko)
90 ml maslinovog ulja
200 ml suhog bijelog vina
2 žličice soli
za nadjev

35 dag kuhanog špinata
35 dag Ricotta sira
1 jaje
10 dag ribanog sira (Podravec, Gauda)
1 žlica krušnih mrvica
sol, papar
1 razmućeno jaje (za premazivanje)

Priprema
1.
Pripremiti sve sastojke a špinat skuhati i ocijediti. Umiješati tijesto: izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji dok se ne pripremi nadjev.
2.
Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom. U ovom receptu koristila sam domaći ricotta sir koji sam radila po ovom receptu.
3.
Špinatu i siru dodati jaje, sol i papar a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.
4.
Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm
5.
Na lim za pečenje staviti papir za pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga krušnim mrvicama, označiti prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva (oblikovati malom zdjelicom).
6.
Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.....

7.
..... sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom.
8.
Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
obodu pritisnuti vilicom.
9.
Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.
10.
Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
11.
Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.
12.
Izvaditi iz pećnice i staviti na prikladni tanjur.....
13.
...... pa poslužiti kao toplo ili hladno predjelo ili kao „grickalicu“ uz piće.

Related Posts:

  • KOLAČ OD JABUKA GOTOV ZA 30 MINUTA Sočan i ukusan kolač oduševiti će vas brzinom pripreme i ukusom. Sastojci 250 gr petit burre keksa 200 gr šećera 150 gr griza 1 vanilin šećer 1 kašičica cimet 1 kg jabuka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}… Read More
  • RAFAELO SA PUDINGOM BOLJE OD ORGINALA BEZ MLIJEKA U PRAHU Sastojci 6dl mleka 1 kesica pudinga od vanile 8 kasika gustina, cvrstina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200gr secera 250gr margarina 250gr kokosa 100gr pecenih lesnika Priprema 1. Razmutiti pudin… Read More
  • PORTUGALSKI KUKURUZNI HLJEB Sastojci 2 šolje brašna 1 šolja kukuruznog brašna 1 šolja vode ½ šolje mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 kašike maslinovog ulja 1 kašika meda 1 kašičica soli 1 kesica kvasca Način priprem… Read More
  • DJECI OMILJENI DORUČAK KOJI SE BRZO SPREMA Sastojci:     400 ml mlake vode     2 ½ kašike ulja     2 ½ kašikice soli     800 gr brašna     2 ½ kašikice suvog kvasca    250 gr gaude     2 manj… Read More
  • OD MALIH NOGU SE DRUŽIMO PROŠLI SVE I SVAŠTA Od malih nogu se družimo prošli sve i svašta, kud on i ja tu. Upisivao srednju školu a mlađi sam od njega godinu, molio me da i ja upišem ko i on, nažalost nisam, ali ipak smo iz dana u dan bili hajdući. On položio vozački i… Read More

0 komentari:

Objavi komentar