ponedjeljak, 26. prosinca 2016.
JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA
By arsenal at 03:10
No comments
SASTOJCI
Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica octa
Krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje
Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
500 ml mineralne vode
PRIPREMA
1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.
Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.
Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.
izvor : coolinarika.com
Related Posts:
NAKON ŠTO SAM SE PORODILA ŽIVOT MI SE PRETVORIO U PAKAO... Nakon što sam se porodila život mi se pretvorio u pakao… Imala sam 19 godina kada sam se udala. Koliko god se trudili nisam mogla da ostanem trudna, a nakon što smo se ispitali utvrđeno je da je do mog muža. Na žalost morala… Read More
KROFNE MOJE SVEKRVE....MENI JE OVAJ RECEPT ZAKON Volim kad sam na godišnjem odmoru kod nje u Makedoniji,a ujutru me probudi miris krofni mmm :)) SASTOJCI 500 ml mleka 1 kvasac 2 žumanca 3 kašike šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašičica … Read More
DOMAĆI SOK OD BRESKVI BEZ KONZERVANSA ISPROBAM MNOGO PUTA Sastojci 5kg neočišćenih breskvi 1,5kg šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 limontusa 12l vode Priprema 1. Breskve oljuštiti i odvojiti od koštica. 2. Izmiksirati ih u blenderu uz dodatak vode… Read More
ODLIČNE KUGLICE OD 3 SASTOJKA Sastojci: 150 gr. kisele pavlake (mileram)-sour cream 150 gr. kokosovog brasna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 gr. secera PRIPREMA: U posudu stavit pavlaku malo izmutit da se dobije glatka kr… Read More
BANANA LJETNI KOLAČ! VRLO UKUSAN I JEFTIN KOLAČ Sastojci Kolači petit buere kaksi 21 kom. je meni u protvan stalo(tepsiju) 2 vrećice Dolcela pudinga od vanilije 1l mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vrećica Dolcela vanil šećera ili vanil… Read More
0 komentari:
Objavi komentar