četvrtak, 1. prosinca 2016.
KIKIRIKI BAJADERA...KADA JE PROBATE PRAVIT ĆETE JE U DUPLOJ MJERI
By arsenal at 13:15
No comments
Sastojci
potrebno je
300 g šećera
2 dl vode
200 g margarina
300 g neslanog mljevenog kikirikija
oko 300 g mljevenog keksa
50 g tamne čokolade ili 2 kašike kakaa
100-150 g čokolade za preliv i malo ulja
Priprema
1.
Šećer i vodu kuvati 4-5 minuta, dodati margarin i sačekati da se otopi. Sipati kikiriki i keks i izmiješati da se masa sjedini. Smjesa ne smije biti suva, a ni rijetka, zato je najbolje ne sipati sav keks odjednom nego postepeno, sve zavisi koliko se kuva šećer i voda. (detaljniji opis u posluživanju)
2.
Od smjese odvojiti 1/3 i umiješati 50 g istopljene čokolade ili kakao.
3.
Svijetlu smjesu podijeliti na 2 jednaka dijela.
Manji plitki pleh obložiti prozirnom folijom, sipati jedan dio svijetle smjese, poravnati i dobro pritiskati da se masa stegne.
4.
Preko svijetle mase sipati tamni dio smjese,isto pritiskati i poravnati.
5.
I na kraju na isti način preko tamne mase nanijeti drugi svijetli dio smjese.
6.
Čokoladu istopiti sa malo ulja i preliti ohlađenu bajaderu.
7.
Za čoko-glazuru: na nižoj temperaturi otopiti čokoladu sa malo ulja uz stalno miješanje, preliti kolač i ostaviti da se stegne. Otopiti malo čokolade sa par kapi ulja, sipati u ćošak kese za zamrzivač, makazama odrezati što manje vrha i išarati prugice
Related Posts:
PUŠITE DUŽE OD PET GODINA? OVAJ RECEPT ĆE VAM SPASTI PLUĆA Ukoliko vam je pušački staž duži od pet godina, verovatno patite od bronhitisa koga prati karakterističan pušački kašalj. Narodna medicina nudi jednostavno rešenje za ovaj problem, mada bi svakako bilo bolje da jednostavno… Read More
FANTASIČAN KUGLOF SA ČOKOLADOM I ORASIMA Sastojci 180 g maslaca 150 g čokolade za kuhanje 6 jaja 100 g šećera 80 g šećera u prahu 1 Vanilin šećer Dolcela 1 Limun šećer Dolcela (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 g Glatkog brašna Podravka … Read More
NIJE SKUP A MNOGO FIN KREMASTI KOLAČ KOJI BI SVIMA PREPORUČILA POTREBNO: Za biskvit: 6 jaja 6 žlica brašna 6 žlica šećera 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 4 žlice kakaa 6 žlica vruće vode I još: velika šalica mlijeka za prelijevanje pečenog biskvita Za kremu: 1l mlijeka (adsbygo… Read More
OTKRIVENA TAJNA: Ovako se pravi čuvena slastičarska krema Najbolja je za sve vrste torti i kolača, a priprema je jako jednostavna. I vi možete napraviti desert poput onog u slastičarnici, pogledajte kako: Sastojci – 500 ml mlijeka – 1 mahuna/štapić vanilije (adsbygoogle = wi… Read More
NJEŽNI KOKOS MUFFINI BEZ JAJA BEZ MIKSERA Prefino testo “na šolje”, ja sam radila muffine a može se ispeći i kao kolač u bilo kom kalupu. Od sastojaka koje uvek imate u domaćinstvu, bez jaja i bez miksera, i ako volite kokos. Sastojci – 1 ipo šolja šećera – vanilin… Read More
0 komentari:
Objavi komentar