utorak, 13. prosinca 2016.
JEDNA OD OMILJENI U MOJOJ PORODICI....ZELJANICA NA MOJ NAČIN
By arsenal at 14:39
No comments
Sastojci
brašno
400 ml vode
so
Jedan bijeli domaći sir
3 jaja
150 gr špinata
2 pune kašike maslaca
4 pune kašike domaćeg kajmaka
griz
Priprema
1.
Zakuhati brašno sa vodom i malo soli (tijesto treba da bude srednje mehko) i ostaviti da odmori 30 minuta (idealno bi bilo da se tijesto za ovu a i sve ostale pite zakuha dan prije i ostavi da prenoći u frižideru, tada se tijesto s lahkoćom razvlači i ne puca)
2.
Razvući tijesto u juhku veličine 2m×1,5m i ostaviti da se suši. Pita se slaže kad juhka bude polusuha
3.
Dok se tijesto suši na sitno izrezati špinat i dodati u sir, zajedno sa jajima, posoliti po želji i sve promiješati
4.
Pripremiti i poljev tako što se kajmak i maslac zagriju dok se ne sjedine
5.
Prije nego počnete rezati i slagati juhku izrežite u juhki jedan krug nešto veći od veličine tepsije, koji će kasnije poslužiti kao završni sloj. Takođe odrežite debele rubove ako ima takvih. (Ja obično od tih debelih rubova napravim ''kolačić'' na način da ih sve sastavim, razvučem u tijesto debljine par milimetara i ispečem na plati. Kod kuće se otimamo za taj famozni ''kolačić'' :D )
6.
Pomastiti tepsiju (broj 38) i slagati pitu. Pita se slaže na način da se sijeku komadi juhke (veličine pola tepsije, ili manje) i redaju u tepsiju. Kada se poreda jedan sloj, koji u potpunosti prekriva dno tepsije politi ga poljevom (ja poljevam sa oko jednom ili pola kašike, uzmite u obzir da vam poljev treba trajati dok ne složite sve slojeve) i posuti s malo griza. Slagati drugi sloj i kad se prekrije prvi, ponovo politi poljevom i posuti grizom i slagati dalje na isti način.
7.
Kada je posložena trećina juhke, uzima se pola smjese sira i špinata i ''namaže'' se pita. Sloj po kojem se ''maže'' sir nije potrebno poljevati poljevom niti posipati grizom. Zatim se nastavlja slagati druga trećina juhke na način opisan korakom 6, i nakon što se poslaže i ta trećina ponovo se ''namaže'' sa drugom polovinom smjese sira i špinata. Poreda se i zadnja trećina juhke na način opisan korakom 6. Uzima se onaj krug od juhke koji se na početku ostavio i stavlja kao završni sloj. Dio juhke koji prelazi preko tepsije se lagano savije ispod pite (podigne se nožem i lagano savija ispod uz cijeli rub)
8.
Tako posloženu pitu isjeći na kockice željene veličine i staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 250°C. Peći oko 40 min, dok sasvim ne porumeni i ispeče se.
Posluživanje
Nakon vađena iz pećnice pita je odmah spremna za posluživanje. Na ovaj način će biti hrskava. Međutim, ako ne volite hrskavo, pokrijte je drugom većom tepsijom na nekoliko minuta. Na ovaj način će se spriječiti isparavanje i sva para će ostati unutra i navlažiti pitu.
Related Posts:
MESNA ŠTRUDLA....OVO JE BAŠ JEDNOSTAVAN RECEPT KOJI TREBATE PROBATI Sastojci 1 kg miješanog mljevenog mesa 1 fant za kosani odrezak sol, vegeta, papar, peršin 2 žlice krušnih mrvica (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); za nadjev 7 kuhanih jaja Priprema 1. Fant za kosani… Read More
JAKO SAM BOGATA A UDALA SAM SE ZA SIROMAŠNOG MUŽA Jako sam bogata i sebi sam našla jako siromašnog muža. Mnogi su bili iznenađeni, ali obzirom da nema ništa i da je teška bijeda sa njim mogu lako manipulisati, bezuslovno će da me sluša i da “žmiri” na moje vanbračne ljubavn… Read More
” ĆEVAPI ” – Kao iz Ćevapdžinice su…meso je sočno, a lepine ko duša..Ovako ih ja pravim već godinama Sastojci: Smjesa za meso 500 g mljevenog mesa 5 cehni bijelog luka 2 kasikice sode bikarbone Po zelji sol i sto vise bibera 1 dl kisele vode Lepine: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 g brasna 2 ka… Read More
BRZA KEKS TORTA SA JOGURTOM I VIŠNJAMA! Najbolje od svega je što vam za ovu brzu tortu ne treba ni mikser, ni kuharsko umjeće a ni puno para. Dakle, torta pun pogodak. Kada vam dolaze iznenadni gosti eto ideje šta da im poslužite. keks torta sa jogurtom i višnjama… Read More
KORISNI SAVJETI KAKO UZGAJATI ORHIDEJE OVO NE SMIJETE PROPUSTITI Orhideja falenopsis – jedna je od najlepših sobnih biljaka. Po pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati da li rade nešto pogrešno. U ovom članku ispričaćemo vam zaš… Read More
0 komentari:
Objavi komentar