nedjelja, 8. siječnja 2017.
KROASANI! SVIMA USPIJEVAJU, TOPE SE U USTIMA, A ODUZMU 30 MIN!
By arsenal at 11:42
No comments
Ja obožavam krosane, ma sva testa,ali ne volim kad moram satima da se motam oko njih,ovo je jedno od mnogih, brzih testa za kroasane.
Sastojci:
4 osobe 900 g + kašika dve brašna za hleb
225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
300 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
300 g smrznutog putera
1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera
6 kašika otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
semenke po ukusu
1 jaje,za premazivanje
Priprema:
Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu.
Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti. Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.
Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki.
Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela. Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ).
Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas. Naređati kroasane na pleh prekriven papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata. Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene. Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.
Related Posts:
NUTRICIONISTI U ŠOKU: Prokuhajte ova 2 sastojka zajedno – Pije se 7 dana a gubite čak 5 KG! Otkrivamo vam čudesan recept sa kojim će san o brzom gubljenju kila postati java… Priprema napitka: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajte kašiku cimeta u prahu u 250 ml prokuhane vode. Ostaviti p… Read More
LAGAN I UKUSAN DORUČAK I KADA SE OHLADI A GOTOV ZA 10 MINUTA Davno sam našla ovaj recept u nekom časopisu. Od dana kada je isproban, postao je neizostavno predjelo kada se skupi veće društvo. :) Sastojci kriške (fete) kruha 15 dag šunke za pizzu 15 dag sira (trapist) (adsby… Read More
KAKO NAPRAVITI BOSANSKI SOMUN – RECEPT! Evo šta vam je potrebno: – 1 kilogram brašna – 10 gr kvasca – 1 supena kašika šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 1 mala kašika soli – 700 ml hladne vode Priprema: U jednu posudu staviti so… Read More
ŠEST I PO GODINA POSLE ROĐENJA SINA, RODIM PRELEPU DEVOJČICU VELIKIH PLAVIH OČIJU. OD UVIJEK JE.... Šest i po godina posle rođenja sina, rodim prelepu devojčicu velikih plavih očiju. Od uvek je bila posebna i po svemu drugačija od brata. Kad je imala oko dve-tri godine počela je čudno da se ponaša. Sve je manje pričala, za… Read More
PAMUK KIFLE ILI NAJMEKŠE KIFLE....MJEŠAVINA SASTOJAKA DAJE TAKVU MEKOĆU DA NESTAJU ODMAH Sastojci 1kg brasna 1 kvasac 1 kesica peciva 1 kasicica soli 2 kasicice secera 100ml ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 jaje 250ml mleko 200ml jogurta 200ml mineralne vode + marmalada Premaz: 1 … Read More
0 komentari:
Objavi komentar