ponedjeljak, 16. siječnja 2017.

Pire krompir vam je ispao grudvast i lepljiv? Naučite sledeća pravila i to se NEĆE PONOVITI!


Čak i za najiskusnije domaćice, krompir pire može da bude prava muka. Da biste izbegli da omiljeni prilog uz meso bude lepljiv ili grduvast, povedite računa da tokom kuvanja ne pravite ovih šest grešaka.  
1) KORISTITE POGREŠNU VRSTU KROMPIRA
Različite vrste krompira na daju različitu teksturu pireu, ali idelanim za pire smatra se krompir sa debljom korom.
2) NAREZALI STE KROMPIR NA PREMALE KOMADE

Ako krompire isečete na premale komade, tokom barenja upiče previše vode, zbog čega neće biti tako fini kada ih budete gnječili.
Dosadio vam je klasičan pire krompir? Probajte musaku od pire krompira.
3) NISTE POSOLILI VODU
Idelano bi bilo da ne solite krompir, već vodu u kojoj se kropmir bari.  Ipak, ukoliko to niste uradili, malo ih jače posolite nakon ceđenja.
4) DODALI STE IH U KIPUĆU VODU
Krompirima treba mnogo vremena da se skuvaju zbog čega se  preporučuje da ih stavite u hladnu vodu. Ako ih stavite u kipuću vodu, rizikujete da se spoljni deo skuva bolje od unutrašnjosti.
5) DODALI STE HLADAN MASLAC I MLEKO

Bilo da pire spremate sa margarinom ili maslacom (mada je maslac bolji izbor), trebalo bi da  povedete računa da ga ne stavljate u pire direktno iz frižidera. Idealno bi bilo da maslac ili margarin izvadite iz frižidera i ostavite da se prirodno ugreje i omekša na sobnoj temperaturi, dok bi mleko trebalo lagano ugrejati. Na taj način obezbedićete da se svi sastojci bolje sjedine što će sprečiti pojavu grudvica.
6) PREDUGO STE IH MIKSOVALI
Najgore što se može da se desi jeste da vam pire postane ljepljiv. To se obično događa kada predugo miksujete krompir ili ako ste ga stavili u blender. Krompir je najbolje gnječiti viljuškom i polako dodavati sastojke i lagano mešati, a potom sve sjediniti gnječilicom.

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar