nedjelja, 8. siječnja 2017.
PRHKE MAK KIFLICE SA BOGATIM FILOM
By arsenal at 10:59
No comments
Sastojci
Fil od maka
200 g mlevenog maka
120 g secera
100-110 ml mleka
ribana korica pola limuna
Testo
375 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
150 g putera
1 jaje
60 g secera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mleka sobne tem
Priprema
1.
Prvo napraviti fil od maka : u serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre dodati mak i koricu limuna , dobro izmesati i ostaviti na stranu da se hladi .
2.
U dublju posudu prosejati brasno i prasak za pecivo , dodati secer u prahu i na sitnije parcade isecen hladan puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije sitna , mrvicasta struktura . Dodati jaje , koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo ( ja sam potrosila svu kolicinu mleka ) . Testo raditi oko min - dva dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke . Podeliti testo na tri jednaka dela , od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug precnika oko 15 cm ( to ce bitno pomoci kod kasnijeg razvijanja posle hladjenja ) . Uviti testo u plasticnu foliu i ostaviti da se hladi sat vremena .
3.
Radnu povrsinu malo posuti brasnom i pazljivo razviti testo pazeci da se ne zalepi , testo lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno jos posuti malo brasna . Testo razviti precnika 37 - 38 cm i veoma tanko , debljine oko 1- 2 mm . Premazati testo jednom trecinom maka ali ostaviti od ivice oko jedan cm bez fila . Iseci testo na 16 jednakih delova ( najbolje tockicem za secenje pice).
4.
Pazljivo uviti kiflice .....
5.
....i redjati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje . Peci kiflice na 180 Cel . 20 min ili dok lako ne porumene , treba vise da ostanu bele .
6.
Ohladjene kiflice uvaljati u secer u prahu ili ih samo posuti secerom .
7.
Kiflice se takodje mogu i zamrzavati posle pecenja i veoma su ukusne i posle odmrzavanja ( SanjaBB mi je savetovala da ovu preporuku dodam u recept ) .
Related Posts:
KREMASTI ROLAT KOJI ČESTO SPREMAM A I VI ĆETE KADA PROBATE OVAJ DIVNI ROLAT Sastojci Biskvit 7 žumanjaka 7 bjeljanjaka 10 žlica šećera 1 žlica kakaa 3 žlice brašna 1/2 žličice soda bikarbobe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krema 4 jaja 10 dag šećera 4 žlice brašna 3 dl ml… Read More
ISKORISTITE STARI HLJEB I NAPRAVITE SAVRŠEN RUČAK ZA 15 MINUTA Sastojci od pola do celog hleba, zavisi od velicine pleha 200g sira 2kom. jaja od pola do jedne solje mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200-250g sunke 250g kackavalja po ukusu keca… Read More
RUČAK ZA 30 MINUTA ODRESCI SA SENFOM U FINOM UMAKU Odresci sa senfom u finom umaku by anka-1955 Divan spoj okusa, a umak za prste polizati…odlićno za iznenadne goste… Sastojci 60 dag odrezaka (8 srednje vel. (teletina ili biftek) može i piletina, puretina, sv… Read More
Vanilija kolac sa jabukama! Odlican kolac,brzo se sprema a ukus je osvezavajuci..Preporucujem.. Sastojci: 4 jaja 1 solja secera 1 solja ulja (od 2 dcl) 1 solja mleka 2 solje brasna 1 pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vanilin secer za prvi fil : 1 l mleka 3 pudinga od vanile + 6 kasika… Read More
PILEĆE ROLNICE ZA PRSTE POLIZAT Jos jedna verzija pilecih rolnica pecenih u pecnici,ovaj puta sa punjenjem od tikvica i mozzarelle,lagane,fine i jako ukusne! Sastojci: 4 kom. pilecih ili purecih prsa 1 srednje vel.,ca.350 gr. tikvica,ribana 125 gr mozzare… Read More
0 komentari:
Objavi komentar