nedjelja, 8. siječnja 2017.
PRHKE MAK KIFLICE SA BOGATIM FILOM
By arsenal at 10:59
No comments
Sastojci
Fil od maka
200 g mlevenog maka
120 g secera
100-110 ml mleka
ribana korica pola limuna
Testo
375 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
150 g putera
1 jaje
60 g secera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mleka sobne tem
Priprema
1.
Prvo napraviti fil od maka : u serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre dodati mak i koricu limuna , dobro izmesati i ostaviti na stranu da se hladi .
2.
U dublju posudu prosejati brasno i prasak za pecivo , dodati secer u prahu i na sitnije parcade isecen hladan puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije sitna , mrvicasta struktura . Dodati jaje , koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo ( ja sam potrosila svu kolicinu mleka ) . Testo raditi oko min - dva dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke . Podeliti testo na tri jednaka dela , od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug precnika oko 15 cm ( to ce bitno pomoci kod kasnijeg razvijanja posle hladjenja ) . Uviti testo u plasticnu foliu i ostaviti da se hladi sat vremena .
3.
Radnu povrsinu malo posuti brasnom i pazljivo razviti testo pazeci da se ne zalepi , testo lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno jos posuti malo brasna . Testo razviti precnika 37 - 38 cm i veoma tanko , debljine oko 1- 2 mm . Premazati testo jednom trecinom maka ali ostaviti od ivice oko jedan cm bez fila . Iseci testo na 16 jednakih delova ( najbolje tockicem za secenje pice).
4.
Pazljivo uviti kiflice .....
5.
....i redjati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje . Peci kiflice na 180 Cel . 20 min ili dok lako ne porumene , treba vise da ostanu bele .
6.
Ohladjene kiflice uvaljati u secer u prahu ili ih samo posuti secerom .
7.
Kiflice se takodje mogu i zamrzavati posle pecenja i veoma su ukusne i posle odmrzavanja ( SanjaBB mi je savetovala da ovu preporuku dodam u recept ) .
Related Posts:
PRELIV ZA PITE – DA VAM PITE BUDU KAO IZ RESTORANA KORISTITE OVE MALE TAJNE! Sastojci: – 7 kašika brašna – 1 suvi kvasac (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 2 šolje mleka – 1 šolja ulja – so ili šećer (u zavisnosti od toga koju pitu pravite) Priprema: Kada pravite pite od got… Read More
MINI ŠTRUDLE (BEZ KVASCA)!!! INAČE MOJI OMILJENI KOLAČI, PA DA KONAČNO I TAJ RECEPT PODIJELIM Sastojci – 20 dkg margarina – 1 jaje – 1 čaša kiselog vrhnja – 1 prašak za pecivo – 1 kašika šećera – malo soli – 1 dcl mleka – 50 dkg brašna (otprilike) FILOVI Ja volim dosta fila, pa na jednu štrudlu stavim oko 20 dkg ma… Read More
PAMUK KIFLE SA DŽEMOM SASTOJCI Za testo 2 jajeta 2 dl ulja 3 dl mleka 1 kašika suvog kvasca 100 g šećera oko 700 g brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za fil džem od šljiva Za sirup: 200 g šećera 3 dl vode Za posipanj… Read More
PENATOL RASTVOR ZA KOSU I LICE BEZ BORA Pantenol rastvor za kosu je preparat koji je izuzetno koristan i široko dostupan u svim apotekama. Ne samo što je dobar za negu vlasišta, već se može upotrebljavati i kao svojevrsna krema za lice. On je prepun vitamina koji … Read More
NAPRAVI SE ZA 20 MINUTA A POJEDE ZA 5… Uvijek odlična kombinacija banane i hladnog pudinga od vanilije… Sastojci TIJESTO – 6 kom jaja – 6 žlica brašna – 6 žlica šećera – 1/2 praška za pecivo – malo ulja ( od oka, ne previše) – 3 žlice kakaa – 1 dcl mlijeka … Read More
0 komentari:
Objavi komentar