srijeda, 4. siječnja 2017.
RECEPT KAKO NAPRAVITI DOBAR PEČENI KROMPIR
By arsenal at 05:39
No comments
Sastojci
1.1-1.2kg krompira
voda za kuvanje
kašičica morske soli (oko 3-4g)
4-5 čenova bijelog luka, neoljuštenih
oko 30g/35ml maslinovog ulja (ili svinjske/pačje masti ili masnoće od pečenog mesa)*
crni biber
začinske biljke ili suvi začin po izboru (proizvoljno)*
Postupak
Priprema i kuvanje krompira
Zagrijte pećnicu na 225°C, a veliki pleh (po mogućnosti, malo dublji), prekrijte papirom za pečenje. Krompir će biti malo hrskaviji ako to izostavite, ali izbjegavate ribanje - ja biram papir! :)
Krompir oljuštite ili ukoliko ostavljate koru, dobro operite. Za to vrijeme stavite vodu da proključa. Nasjeckajte krompir na kriške ili kocke manje-više, veličine 2cm.
Ubacite u duboki tiganj ili široku šerpu, zajedno sa neoljuštenim čenovima bijelog luka. Nalijte ključalom vodom, poklopite i sačekajte da ponovo uhvati ključ na jakoj vatri. Dodajte ravnu kašičicu soli i smanjite vatru da se lagano krčkaju nekih 10-ak minuta. Provjerite već posle 6-7 minuta, važno je da možete provući vrh noža, ali da se krompir ne raspada.
Procijedite i ostavite u cjediljci da se prosuši ili vratite u tiganj i stavite na kratko na isključenu ringlu - malo mrdnite da se što više isuši.
Prespite u činiju, prelijte uljem ili masnoćom koju koristite, dodajte još malo soli (ili samo pospite pahuljicama soli nakon pečenja), biber i ako želite, neki začin. Laganim pokretima izmiješajte kašikom, tako da površina svih komada postane gruba i pomalo kao da se rasipa.
Prespite u pleh i rasporedite da se komadi ne preklapaju.
Pečenje krompira
Smanjite temperaturu na 210°C i stavite pleh pri sredini pećnice. Nakon 20 minuta izvucite i okrenite kriške, pošto bi sad već trebalo da se su fino zapekle sa donje strane - ako nisu, vratite još 5 minuta. Ovo je trenutak kad ja obično izvučem bijeli luk i samo ga prekrijem folijom da se ne hladi, pošto je tada još uvijek sladak i divno mekan.
Vratite pleh u pećnicu, sad već da bude u gornjem dijelu i pecite oko 15-25 minuta uz povremeno miješanje. Pastu iz bijelog luka možete istisnuti i malo izmiješati sa uljem, solju i nekim začinima i izmiješati sa krompirom, ali pošto obično neko u porodici ne voli taj ukus, najbolje je da to ostavite u činiji pored.
Ukoliko ima ventilator, onda možete peći na 200°C, provjerite prvi put već nakon 15 minuta, izmiješajte i ostavite pleh na istoj visini. Provjeravajte povremeno, a sve skupa će krompir vjerovatno biti malo brže gotov. Ja preferiram tu opciju, ali trenutno nemam ventilator, tako da...
Pečeni krompir služite odmah, kad je najhrskaviji i najukusniji. Odlično se uklapa uz neko pečeno meso, pečeni losos ili samo uz dobar kiselkast sir i salatu. U zavisnosti od tipa krompira, kasnije će izgubiti malo tu spoljašnju hrskavost, ali će i dalje biti dobar.
Related Posts:
DOŠAO SAM MRTAV UMORAN IZ TREĆE SMENE, ZAKLJUČAO SAM KAPIJU I ULAZNA VRATA KUĆE, NISAM NI... Došao sam mrtav umoran iz treće smene, zaključao sam kapiju i ulazna vrata kuće, nisam ni doručkovao i odmah se zakucao da spavam. U sred sna čujem korake po dvoristu i dva muška glasa, proboravim se malo i vidim da mi se ni… Read More
PRIJATELJI, DIJELITE – Ovo može svako: 5 načina da pomognete napuštenim životinjama u hladnim danima! U cijeloj regiji je pao sneg. Temperature su jako niske. Naši domovi su topli, oblačimo deblju garderobu, jedemo zdraviju hranu kako nas ne bi uhvatila prehlada i ne izlazimo iz kuće bez preke potrebe. Kroz prozor uživamo u … Read More
ČAJNI ČUPAVCI ZA 10 MINUTA..... ukusni, mekani i sočni..skroz zaboravila na njih, napravila i maloprije ih završila...jedva čekam da ih probam.. Sastojci 1/2 litra mlijeka 5 kaš. gustina 10kaš. šećera 1 vanilin šećera (adsbygoogle = window.adsbyg… Read More
JOGURT POGAČA....jednostavna za napraviti, pogotovo za mlade domaćice. Sastojci Potrebno: 2 jaja 1 jogurt u čaši kvasac 50gr 2 dc vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 kašikice šećera 2 kašikice soli brašno po potrebi (oko 700-800 gr) tip 400 glatko susam za posipanje… Read More
POSLE OVOG RECEPTA KUPUS ČETE SPREMATI SAMO NA OVAJ NAČIN Ovo varivo je niskokalorično, pa mogu da ga jedu i oni koji su trenutno na nekoj dijeti. Sastojci Glavica kupusa srednje veličine 700-800 gr juneće plećke (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); dve-tri g… Read More
0 komentari:
Objavi komentar