srijeda, 4. siječnja 2017.
RECEPT KAKO NAPRAVITI DOBAR PEČENI KROMPIR
By arsenal at 05:39
No comments
Sastojci
1.1-1.2kg krompira
voda za kuvanje
kašičica morske soli (oko 3-4g)
4-5 čenova bijelog luka, neoljuštenih
oko 30g/35ml maslinovog ulja (ili svinjske/pačje masti ili masnoće od pečenog mesa)*
crni biber
začinske biljke ili suvi začin po izboru (proizvoljno)*
Postupak
Priprema i kuvanje krompira
Zagrijte pećnicu na 225°C, a veliki pleh (po mogućnosti, malo dublji), prekrijte papirom za pečenje. Krompir će biti malo hrskaviji ako to izostavite, ali izbjegavate ribanje - ja biram papir! :)
Krompir oljuštite ili ukoliko ostavljate koru, dobro operite. Za to vrijeme stavite vodu da proključa. Nasjeckajte krompir na kriške ili kocke manje-više, veličine 2cm.
Ubacite u duboki tiganj ili široku šerpu, zajedno sa neoljuštenim čenovima bijelog luka. Nalijte ključalom vodom, poklopite i sačekajte da ponovo uhvati ključ na jakoj vatri. Dodajte ravnu kašičicu soli i smanjite vatru da se lagano krčkaju nekih 10-ak minuta. Provjerite već posle 6-7 minuta, važno je da možete provući vrh noža, ali da se krompir ne raspada.
Procijedite i ostavite u cjediljci da se prosuši ili vratite u tiganj i stavite na kratko na isključenu ringlu - malo mrdnite da se što više isuši.
Prespite u činiju, prelijte uljem ili masnoćom koju koristite, dodajte još malo soli (ili samo pospite pahuljicama soli nakon pečenja), biber i ako želite, neki začin. Laganim pokretima izmiješajte kašikom, tako da površina svih komada postane gruba i pomalo kao da se rasipa.
Prespite u pleh i rasporedite da se komadi ne preklapaju.
Pečenje krompira
Smanjite temperaturu na 210°C i stavite pleh pri sredini pećnice. Nakon 20 minuta izvucite i okrenite kriške, pošto bi sad već trebalo da se su fino zapekle sa donje strane - ako nisu, vratite još 5 minuta. Ovo je trenutak kad ja obično izvučem bijeli luk i samo ga prekrijem folijom da se ne hladi, pošto je tada još uvijek sladak i divno mekan.
Vratite pleh u pećnicu, sad već da bude u gornjem dijelu i pecite oko 15-25 minuta uz povremeno miješanje. Pastu iz bijelog luka možete istisnuti i malo izmiješati sa uljem, solju i nekim začinima i izmiješati sa krompirom, ali pošto obično neko u porodici ne voli taj ukus, najbolje je da to ostavite u činiji pored.
Ukoliko ima ventilator, onda možete peći na 200°C, provjerite prvi put već nakon 15 minuta, izmiješajte i ostavite pleh na istoj visini. Provjeravajte povremeno, a sve skupa će krompir vjerovatno biti malo brže gotov. Ja preferiram tu opciju, ali trenutno nemam ventilator, tako da...
Pečeni krompir služite odmah, kad je najhrskaviji i najukusniji. Odlično se uklapa uz neko pečeno meso, pečeni losos ili samo uz dobar kiselkast sir i salatu. U zavisnosti od tipa krompira, kasnije će izgubiti malo tu spoljašnju hrskavost, ali će i dalje biti dobar.
Related Posts:
BRZE UKUSNE I MEKANE PITULJICE...NEMA PUNO ULJA A BRZO SE SPREMAJU Sastojci 500 g kora za pitu 3 jajeta 300 g sira 10 kašika klučale vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 15 kašika ulja 1 kesica praška za pecivo malo soli i još 500 ml mlake vode Priprema 1. Pripr… Read More
MOJA ŽENA SE RAZBOLILA. STALNO JE BILA NERVOZNA ZBOG PROBLEMA NA POSLU... “Moja zena se razbolela. Stalno je bila nervozna zbog problema na poslu, privatnog zivota, neuspeha i problema sa decom. Izgubila je 13kg i imala je samo 40kg u 35-oj godini zivota. Postala je veoma mrsava i stalno je plakal… Read More
SJAJNO! EVO KAKO DA VAM KUĆA MIRIŠE UVIJEK SAVRŠENO ČISTO! GOSTI ĆE VAM SE ODUŠEVITI! Kupatilo, kuhinja, pa i komadi namještaja poput tepiha ili kauča znaju u sebi sadržati jako neugodne mirise koje ma koliko godi čistili svoj dom. Upravo zbog toga vam donosimo fantastičan recept koji jako djelotvoran, a sve … Read More
DETE NAPISALO PESMICU O TATI U KOJOJ JE PREVIŠE OTKRILO O NJEMU, MAMI I NJIHOVOM BRAKU! Deca nas često nasmeju i zabave svojim vlastitim pesmicama i zadacima, no ponekad otkriju i previše o privatnom životu svojih roditelja: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PODELI SA PRIJATELJIMA AKO V… Read More
OTAC MI DRŽI VELIKU PRIVATNU FIRMU, U NJOJ NE MOŽE DA SE ZAPOSLI NEKO KO NEMA NEKE JAKE FALKUTETE… Otac mi drži veliku privatnu firmu, u njoj ne može da se zaposli neko ko nema neke jake falkutete, i nije imao prije radno iskustvo. Jedna žena već peti put dolazi da se zaposli, i žali se mome ocu kako nema njena porodica š… Read More
0 komentari:
Objavi komentar