subota, 28. siječnja 2017.
UVRNUTA POGAČA
By arsenal at 15:40
No comments
Pripremićemo:
Testo:
1 kg brašna
1 prašak za pecivo
200 gr margarina (iz kutije, mekši je)
2 kašike šećera
2 kašike soli (nije greška ali možete staviti i manje)
1 kvasac
1 dcl mleka
3 dcl jogurta ili 2 čaše
4 žumanca
Fil:
200 gr neke salame (najobičniji parizer će biti dobar)
250 gr feta sira
250 gr margarina (isto iz kutije)
Premaz:
100 gr susama
1 jaje
Priprema:
Krećemo sa jogurtom i mlekom koje stavimo da se zagreju na mlako, da ne peče prst. (jogurt će izgledati malo kao sirac kada se zagreje ali to ništa ne smeta, malo ga promešamo i nastavimo šta već treba) U to izmrvimo kvasac, pospemo šećerom i ostavimo da kvasac nadodje.
Za to vreme, u brašno umešamo prašak za pecivo, so, dodamo margarin i umesimo ga u brašno. Žumanca malo izmutimo, sipamo jogurt i mleko sa kvascem na brašno, na to žumanca, malo taj tečni deo promućkamo i sa varjačom umešamo testo. Dalje ga treba mesiti dok ne postane glatko. Nemojte se uplašiti ako deluje malo mekše, konačan rezultat je odličan ali možete malo posuti ruke brašnom, kako bi bilo lakše za mesiti.
Kada smo zadovoljni kako smo to umesili, tj. kada postane takvo da se ne lepi za ruke, pokrijemo krpom i ostavimo da odstoji satićak vremena. Za to vreme možemo narendati salamicu. Sir rendamo direktno na štrudlu, lakše je.
Proverimo testo i ako je lepo poraslo, izvadimo ga na da dasku posutu brašnom, podelimo na dva dela i pravimo štrudle. Postupak je da razvijemo testo u pravougaonik, namažemo ga margarinom iz kutije, tako da svugde dotekne, pospemo polovinom količine rendane salamice i narendamo pola količine feta sira. Malo utisnemo fil u testo i urolamo ga.
Kada smo ga urolali, malo još stisnemo štrudlu rukama i nekim oštrim, reckavim nožem, presečemo je uzduž, po sredini i razvučemo u dužinu. Malo stisnemo testo, da ne počne ispadati fil i uvrtimo ga u spiralu.
Okruglu tepsiju (može i četvrtasta ali je lakše ovako), namažemo margarinom i od centra prema spolja uvijemo štrudlu ali ne previše tesno, da ostane prostora da raste. Namažemo je razmućenim jajetom i pospemo uprženim susamom.
Ostavimo da stoji dok napravimo drugu štrudlu i uključimo lernu da se ugreje na 200°C. Pečemo je nekih 20 – tak minuta dok ne porumeni, onda pokrijemo papirom za pečenje i nastavimo da pečemo još 10 – tak minuta. Proverimo čačkalicom da li je pečeno, ne bi smela da se lepi…Ponovimo sve i sa drugom štrudlom (da je ne zaboravimo 😉 ).
Mislim da ova štrudla ne može da promaši, mnoooogo je ukusna, servira se tako što se ne servira, nego se cepka u krug, pa ko više uspe da dohvati 🙂 Prijatno!!!
Related Posts:
MOJ ŽIVOT JE ČUDNA PRIČA:(…RAZVEDENA SAM...SIN ŽIVI SA OCEM U SRBIJI...... Moj život je čudna priča :(… Razvedena sam. Sin živi sa ocem jer u Srbiji ide u školu, a ja sam otišla u Ameriku. Dok se bivši muž nije ponovo oženio na moje poruke i pitanja za dijete mi je odgovarao šuturo, bez ikakvih dub… Read More
LJETNA TORTA SA JAGODAMA ZA 10 MINUTA GOTOVA Sastojci Potrebno je: 1 veća kutija piškota 500 ml slatke pavlake 400 g kisele pavlake 200 g krem sira oko 500 g jagoda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); malo soka od jagode (za natapanje piško… Read More
ŽENA JE NAPUNILA 50 GODINA I PRIZNALA: “PRESTARA SAM ZA OVIH 8 STVARI!” Više od pola svog života sam provela osvrćući se na mišljenje pogrešnih ljudi. Sada kada sam napunila 50 godina shvatila sam prave vrijednosti života. Shvatila sam da sam prestara za ovih osam stvari koje su me sputavale cij… Read More
SEZONSKA MUSAKA OD PATLIDŽANA Ovo sezonsko isprobano, jednostavno i moderno jelo nalazi se redovito na našem stolu , veoma je zasitno , a vole ga i djeca :) Sastojci Glavni sastojci 4 kom. patlidžana srednje veličine &n… Read More
Doktori su ostali bez riječi… Samo prokuhajte ova dva sastojka i brzo ćete izgubiti višak kilograma Da li ste znali da naše tijelo treba masnoću? Naše tijelo treba to tkivo za normalno funkcinisanje centralnog nervnog sistema i organa. Ali nam je potreban samo minimalan procenat masnoće,bez koje naše tijelo ne može funkc… Read More
0 komentari:
Objavi komentar