subota, 28. siječnja 2017.
UVRNUTA POGAČA
By arsenal at 15:40
No comments
Pripremićemo:
Testo:
1 kg brašna
1 prašak za pecivo
200 gr margarina (iz kutije, mekši je)
2 kašike šećera
2 kašike soli (nije greška ali možete staviti i manje)
1 kvasac
1 dcl mleka
3 dcl jogurta ili 2 čaše
4 žumanca
Fil:
200 gr neke salame (najobičniji parizer će biti dobar)
250 gr feta sira
250 gr margarina (isto iz kutije)
Premaz:
100 gr susama
1 jaje
Priprema:
Krećemo sa jogurtom i mlekom koje stavimo da se zagreju na mlako, da ne peče prst. (jogurt će izgledati malo kao sirac kada se zagreje ali to ništa ne smeta, malo ga promešamo i nastavimo šta već treba) U to izmrvimo kvasac, pospemo šećerom i ostavimo da kvasac nadodje.
Za to vreme, u brašno umešamo prašak za pecivo, so, dodamo margarin i umesimo ga u brašno. Žumanca malo izmutimo, sipamo jogurt i mleko sa kvascem na brašno, na to žumanca, malo taj tečni deo promućkamo i sa varjačom umešamo testo. Dalje ga treba mesiti dok ne postane glatko. Nemojte se uplašiti ako deluje malo mekše, konačan rezultat je odličan ali možete malo posuti ruke brašnom, kako bi bilo lakše za mesiti.
Kada smo zadovoljni kako smo to umesili, tj. kada postane takvo da se ne lepi za ruke, pokrijemo krpom i ostavimo da odstoji satićak vremena. Za to vreme možemo narendati salamicu. Sir rendamo direktno na štrudlu, lakše je.
Proverimo testo i ako je lepo poraslo, izvadimo ga na da dasku posutu brašnom, podelimo na dva dela i pravimo štrudle. Postupak je da razvijemo testo u pravougaonik, namažemo ga margarinom iz kutije, tako da svugde dotekne, pospemo polovinom količine rendane salamice i narendamo pola količine feta sira. Malo utisnemo fil u testo i urolamo ga.
Kada smo ga urolali, malo još stisnemo štrudlu rukama i nekim oštrim, reckavim nožem, presečemo je uzduž, po sredini i razvučemo u dužinu. Malo stisnemo testo, da ne počne ispadati fil i uvrtimo ga u spiralu.
Okruglu tepsiju (može i četvrtasta ali je lakše ovako), namažemo margarinom i od centra prema spolja uvijemo štrudlu ali ne previše tesno, da ostane prostora da raste. Namažemo je razmućenim jajetom i pospemo uprženim susamom.
Ostavimo da stoji dok napravimo drugu štrudlu i uključimo lernu da se ugreje na 200°C. Pečemo je nekih 20 – tak minuta dok ne porumeni, onda pokrijemo papirom za pečenje i nastavimo da pečemo još 10 – tak minuta. Proverimo čačkalicom da li je pečeno, ne bi smela da se lepi…Ponovimo sve i sa drugom štrudlom (da je ne zaboravimo 😉 ).
Mislim da ova štrudla ne može da promaši, mnoooogo je ukusna, servira se tako što se ne servira, nego se cepka u krug, pa ko više uspe da dohvati 🙂 Prijatno!!!
Related Posts:
JEDNOSTAVAN RUČAK NA BRZ NAČIN Sastojci 8 šnita pohovanih tikvica 1 jaje 4 kašike kisele pavlake (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); malo začina (koristila sam mediteranski miks) 250 gr gauda sira malo maslinovog ulja Priprem… Read More
OSNOVNO TIJESTO ZA PITE – mladim domaćicama će biti koristno da ovo nauče Sastojci Klasicno tijesto za domacu pitu cca 1 kg mekog bijelog brasna malo soli 1 kom jaje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 l tople vode Priprema Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu r… Read More
RECEPT ZA PRIPREMU PILETINE KOJU VRIJEDI ZAPISATI Sastojci: nekoliko čenova belog luka, protisnutih kroz presu 5 kašika senfa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 450ml kisele pavlake 1kg pilećih bataka i karabataka 1 kašika ulja Priprema: 1. U posudi… Read More
TORTA KOLAČ SA MJERAMA NA KAŠIKE….NASTALA KOMBINACIJOM NAJLJEPŠI TORTI!!! Sastojci Braon korica 5 belanaca 5 kasika secera 1 kesica pudinga od cokolade Zuta korica 5 belanaca 5 kasika secera 1 kesica pudinga od vanile Bela korica (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 belanac… Read More
BRZI KOLAČ SA JAGODAMA...VJERUJEM DA ĆETE UŽIVATI U SVAKOM ZALOGAJU Sastojci za koru: 6 bjelanjaka 300 grama šećera 1 kašika sirćeta Za fil: 6 žumanjaka 250 grama šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kesica vanilija šećera 6 kašika oštrog brašna 40 grama gustin… Read More
0 komentari:
Objavi komentar