srijeda, 22. veljače 2017.
NAJLJEPŠI KOLAČIĆI SA MILIJUN I JEDNIM PUNJENJEM....
By arsenal at 12:41
No comments
Sastojci
2 bjeljanjka (oko 70 g)
80 g što sitnije mljevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g sitnog kristal šećera
prehrambena boja po želji ili malo kakaa
Ganache od bijele čokolade s limunom i narančom
100 g bijele čokolade
30 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica soka od limuna
1 žličica sitno naribane korice limuna i naranče
Priprema
1.
Bjeljanjci neka budu stari 2-5 dana (znači odvojeni od žumanjaka 2-5 dana unaprijed).
Izvadite ih iz hladnjaka najmanje 2-3 sata prije nego krenete s pripremom (neki kažu i 24 sata ranije).
Oguljene bademe (blanširane) ili dvaput sameljite na ručnoj mašinici za mljevenje da dobijete fini prah, ili ih sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu, u intervalima (pulse) da se oštrice ne bi pregrijale i bademi počeli ispuštati ulje. Važno je da su na kraju što finije samljeveni.
Prosijte skupa mljevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale.
2.
Električnim mikserom mutite bjeljanjke.
Kad se smjesa počne pjeniti dodajite kristal šećer u tri navrata, ne sav odjedanput, i mutite dalje dok snijeg nije čvrst i sjajan, ali nemojte mutiti predugo jer će inače macarons biti suhi.
3.
Slijedeći korak se zove macronnage.
Rukom, uz pomoć mekane (silikonske) spatule umiješajte u umućene bjeljanjke smjesu badema i šećera u prahu, miješajte kao da smjesu preklapate.
Ovaj je korak važan, jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će prerijetka. Znat ćete da ste dostigli pravu gustoću kad podignete spatulu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se "poput lave"), ali se odmah stopi, tj. ne ostaju čvrsti vrhovi.
Možete također provjeriti čvrstoću smjese tako što ćete nanijeti žličicom malo smjese na tanjur, ako se sama izravna i vrh je gladak, u redu je, ako ostane čvrst vršak kao kod puslica, promiješajte još malo smjesu da omekša.
4.
Boju po želji najbolje je dodati odmah u bjeljanjke dok ih mutite. Dozirajte boju po želji koliko želite da je intenzivna.
Ja sam htjela smjesu obojati u različite boje pa sam je umućenu podijelila na dva dijela i u svaki dodala različitu boju.
5.
Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom promjera 2 cm (ja sam jednostavno koristila vrećicu bez ikakvog nastavka jer nemam tako veliki okrugli nastavak) i istisnite hrpice promjera otprilike 2,5 - 3 cm na pleh obložen papirom za pečenje ili još bolje silikonskom podlogom (pročitala sam da se na silikonskoj podlozi bolje ispeku, a i lakše se odvajaju poslije). Ostavite dosta razmaka jer se smjesa malo raširi.
6.
Ostavite ih da se suše na zraku 30-60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 150C i pecite macarons oko 13 - 15 minuta. Tijekom pečenja pri dnu bi se trebao formirati onaj karakteristični prsten.
Stavljajte uvijek peći samo jedan pleh.
7.
Izvadite pleh iz pećnice i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macarons na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade prije nego ćete ih skidati s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.
8.
Napunite ih pripremljenim punjenjem po želji, ganache (od bijele ili tamne čokolade), karamel, lemon curd ili sl. - spojite po dva keksa s malo kreme, ali nemojte pritiskati, i ostavite u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje i okusi se prožmu.
Prije nego ćete ih poslužiti, ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.
9.
Ispečeni, nenapunjeni macarons mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.
Napunjeni mogu stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Također ih možete zamrznuti, nenapunjene. Izvadite ih iz zamrzivača 48 sati prije nego ćete ih posluživati, nafilujte ih neodmrznute i čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.
10.
Ganache s limunom i narančom
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja.
Dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne istopi i smjesa ne izjednači.
Dodajte sok limuna i naribanu koricu limuna i naranče (stavila sam ušećerenu koricu limuna i naranče).
Ostavite da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da se može mazati na macarons.
Posluživanje
Ovisno o veličini keksića, dobit ćete oko 40 pojedinačnih odnosno 20 keksića kad su spojeni kremom.
Related Posts:
NE KONZUMIRATI OVU MJEŠAVINU VIŠE OD 4 DANA: IZUBITE 4 KG I 16 CM STRUKA U SAMO 4 DANA! Većina nas se bori sa viškom kilograma. Ako ste i vi jedni od njih trebate znati da je ključ uspjeha u zdravim prehrambenim navikama i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Pored toga ako koristite ovaj napitak rezultati će bi… Read More
PEČENE PAPRIKE PUNJENE FETA SIROM Fino, jednostavno, s malo sastojaka, idealan ručak za ove dane :) SASTOJCI: 4-5 crvenih paprika 1 jaje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 g feta sira … Read More
JEDAN OD LJEPŠI KOLAČA KOJE SAM PROBALA U ZADNJE VRIJEME...NEZNAM MU IME... Sastojci BISKVIT: 50g. čokolade za kuhanje 50g. margarina 3 jaja 100g. šećera 2 rum šećera 50g. brašna 1 vrećica praška za puding-čokolada 2 pune žlice kakaa 1/2 vrećice praška za pecivo 2 žlice vode PRELJEV ZA BISKVIT: 100m… Read More
JUTROS SE VOZIM U BUSU I GLEDAM KAKO TRUDNICA OD NEKIH 7 MJESECI STOJI..... Jutros se vozim u busu i gledam kako trudnica od nekih 7 mjeseci trudnoće stoji i niko da se udostoji da joj ponudi svoje mjesto da sjedne. Stojala je baš do neke klinke od 15-ak godina, friško isfarbana za prve dane škole, … Read More
“ŽIVA TURŠIJA SVE PO 2”: JEDNOSTAVAN RECEPT ZA PRAVU ZIMNICU… UŽIVAJTE… Sastojci – 2 kg paradajza (moze zeleni, roze ili crveni) – 2 kg paprike – 2 kg karfiola – 2 kg sargarepe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 2 kg krastavca Za presol potrebno je: – malo vise nego p… Read More
0 komentari:
Objavi komentar