nedjelja, 26. ožujka 2017.
JAFFA KOLAČ ZADOVOLJSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA
By arsenal at 11:49
No comments
Sastojci:
za biskvit
4 jaja
350 g šećera
150 ml mleka
120 ml ulja
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
za fil
2 veće ili 3 manje zaleđene pomorandže (350-400 g)
200 ml vode
150 g šećera
za glazuru
200 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
Postupak:
1. Koru jedne zaleđene pomorandže izrendisati na sitno rende, i odvojiti, to ide u testo. Ostatak te, i drugu celu pomorandžu (sa korom) takođe izrendisati na sitno rende, to će ići u fil.
2. Jaja umutiti sa šećerom, dodati mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo, umutiti sve zajedno, dodati onu unapred odvojenu struganu koru jedne pomorandže, izmešati. Izliti u veći pleh (25x35 cm) postavljen papirom, peći na 180°C oko 25 minuta. Iseći na dva dela. Jedan deo će biti podloga, drugi deo testa iseckati ili izmrviti, on će ići u fil.
3. U manju šerpu sipati 200 ml vode, 150 g šećera i izrendanu pomorandžu. Kuvati do vrenja i još par minuta. Skinuti sa vatre, dodati izmrvljeno testo i sve dobro promešati. To je "fil". Naneti ga preko biskvita i poravnati lepo.
4. Čokoladu istopiti sa uljem i preliti preko kolača. Rashlađen kolač seći na kocke.
Napomene:
- Najgori posao prilikom pripreme je rendanje zaleđenih pomorandži, ja se smrznem i kroz krpu presavijenu više puta, tako da taj deo po mogućstvu prepustite nekoj muškoj ruci :)
- Mere su, naravno, bile u kašikama, ja sam pretvorila u grame, puneći kašike prilično "po nahođenju" u odnosu na namirnicu. Mogu vam reći, bolje mi je izgledao recept u kašikama, makar je delovalo da ima manje šećera : / Mada nekim čudom, nije presladak, valjda što se pomorandže rendaju cele, sa sve korom i onom belom opnom ispod, pa kolač ima neku Bitter lemon tj. u ovom slučaju Bitter orange notu.
- Od ove mere dobije se tačno 1 kg pečenog testa. Ja sam isekla testo prema manjoj tepsiji u koju sam planirala da složim kolač, po gramaži su ta dva dela bila jednaka, po 500-ak g. U principu, ovo i ne morate slagati u tepsiji, može i na poslužavniku (ako je fil mekan, prvo ga malo rashladite pa nanesite na koru). A možete ispeći i dve zasebne kore u manjoj tepsiji, pa tu slagati kolač.
- Da čokolada sa površine ne bi pucala tokom sečenja, tankim, ugrejanim nožem zarezati/raseći samo glazuru, pa tek posle proseći kolač po dubini.
Related Posts:
JOŠ JEDAN TURSKI SPECIJALITET KOJJI MORATE PROBATI Sastojci 200 g kadaifa 75 g putera 5 kašika šećera 1 šolja sjeckanih oraha krema: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 l mlijeka 1 šolja šećera 6 kašika gustina 1 vanilin šećer 200 ml slatkog vrhnja 1… Read More
LEČI GRIP KO OD ŠALE! Napravite domaći ferveks Prehlada i grip spadaju u najcešca oboljenja respiratornog trakta, a prehlada se javlja cešce nego sve ostale bolesti zajedno. Vecina ljudi se prehladi nekoliko puta godišnje, obicno u prolece i jesen. Ako osecate da cete … Read More
MOJA ŽENA JE BILA U SEDMOM MJESECU TRUDNOĆE KADA SE SAPLELA I PALA NIZ STEPENICE. Moja žena je bila u sedmom mjesecu trudnoće kada se saplela i pala niz stepenice. Pred mojim očima gledao sam kako gubim sve što imam u životu, a bio sam nemoćan. Ostala je bez svijesti, pokušavao sam da je osvijestim, ali m… Read More
ODLIČNA SALTA OD PAPRIKA...RECEPT KOJI VRIJEDI IMATI U SVOJOJ TEKI Sastojci 2 kg crvene rog paprike 4-6 češnja češnjaka 4 lovorova lista (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 l vode 3 dcl octa 3 dag soli 2 dag šećera 3 dcl ulja 40 dag senfa Priprema 1. Papriku … Read More
ČOKOLADNA TORTA: Sočna i kremasta, a sigurno će uspjeti ! Sastojci: Za koru: 18 belanaca 18 kašika šećera 24 kašike mlevenih lešnika 3 kašike brašna 6 kašika kakaoa Fil: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 18 žumanaca 250 g šećera u prahu 300 g putera 100 g ml… Read More
0 komentari:
Objavi komentar