nedjelja, 26. ožujka 2017.
JAFFA KOLAČ ZADOVOLJSTVO KOJE SE TOPI U USTIMA
By arsenal at 11:49
No comments
Sastojci:
za biskvit
4 jaja
350 g šećera
150 ml mleka
120 ml ulja
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
za fil
2 veće ili 3 manje zaleđene pomorandže (350-400 g)
200 ml vode
150 g šećera
za glazuru
200 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
Postupak:
1. Koru jedne zaleđene pomorandže izrendisati na sitno rende, i odvojiti, to ide u testo. Ostatak te, i drugu celu pomorandžu (sa korom) takođe izrendisati na sitno rende, to će ići u fil.
2. Jaja umutiti sa šećerom, dodati mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo, umutiti sve zajedno, dodati onu unapred odvojenu struganu koru jedne pomorandže, izmešati. Izliti u veći pleh (25x35 cm) postavljen papirom, peći na 180°C oko 25 minuta. Iseći na dva dela. Jedan deo će biti podloga, drugi deo testa iseckati ili izmrviti, on će ići u fil.
3. U manju šerpu sipati 200 ml vode, 150 g šećera i izrendanu pomorandžu. Kuvati do vrenja i još par minuta. Skinuti sa vatre, dodati izmrvljeno testo i sve dobro promešati. To je "fil". Naneti ga preko biskvita i poravnati lepo.
4. Čokoladu istopiti sa uljem i preliti preko kolača. Rashlađen kolač seći na kocke.
Napomene:
- Najgori posao prilikom pripreme je rendanje zaleđenih pomorandži, ja se smrznem i kroz krpu presavijenu više puta, tako da taj deo po mogućstvu prepustite nekoj muškoj ruci :)
- Mere su, naravno, bile u kašikama, ja sam pretvorila u grame, puneći kašike prilično "po nahođenju" u odnosu na namirnicu. Mogu vam reći, bolje mi je izgledao recept u kašikama, makar je delovalo da ima manje šećera : / Mada nekim čudom, nije presladak, valjda što se pomorandže rendaju cele, sa sve korom i onom belom opnom ispod, pa kolač ima neku Bitter lemon tj. u ovom slučaju Bitter orange notu.
- Od ove mere dobije se tačno 1 kg pečenog testa. Ja sam isekla testo prema manjoj tepsiji u koju sam planirala da složim kolač, po gramaži su ta dva dela bila jednaka, po 500-ak g. U principu, ovo i ne morate slagati u tepsiji, može i na poslužavniku (ako je fil mekan, prvo ga malo rashladite pa nanesite na koru). A možete ispeći i dve zasebne kore u manjoj tepsiji, pa tu slagati kolač.
- Da čokolada sa površine ne bi pucala tokom sečenja, tankim, ugrejanim nožem zarezati/raseći samo glazuru, pa tek posle proseći kolač po dubini.
Related Posts:
Recept koji je savršeno izrađen : JAPANSKI VJETAR samo za prave domaćice :) SASTOJCI: Kore ( ovo je mjera za jednu,a potrebne su dvije ) 5 bjelanaca 10 kašika šećera 5 kašika brašna 3 kašike sitno sjeckanih oraha 1 kašika mljevenih oraha 1 kesica praška za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygo… Read More
NA INTERNETU POSTALA VELIKI HIT: RECEPT ZA FANTASTIČNU POSLASTICU U ČAŠI GOTOVU U TRENU! Fenomenalnog ukusa, brza priprema… Sastojci za dvije čaše jedan žumanjak šećer ekstrakt vanilije (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mlijeko mascarpone šalica kave piškote kakao Priprprema (adsby… Read More
JUNEĆE ŠNICLE U SAFTU...ODLIČAO PRIPREMLJEN SAFT ZA UKUSAN RUČAK Sastojci 4 velika juneća šnicela 1 glavica crvenog luka 1 mrkva (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 velika režnja češnjaka 1 žlica koncentrata rajčice 1 žlica narezanog peršina sol papar suncok… Read More
NAJBOLJA NUTELLA TORTA KOJA SE NE PEČE Torta je san snova, nije preslatka ni preteška, ma odlična! Sastojci Podloga: 24 kom oreo keksića (cca 250g) 125 g margarina sirni fil: 125 g quark sira (u sparu je topfen) 100 g sirnog ili mliječnog namaza 250 ml slatkog … Read More
SPREMITE PILETINU SA RIŽOM PO OVOM RECEPTU I SVI ĆE PRIČATI O VAŠEM RUČKU.... Odkako radim,u nedostatku vremena počela sam iskopavati brze i jednostavne recepte...Ovo je jedan od takvih...sve u pećnicu.....i samo pričekati da se samo ispeče,.... Sastojci: 1/2 pilića 1 dcl… Read More
0 komentari:
Objavi komentar