utorak, 21. ožujka 2017.
Prženi KROMPIR na njemački način: Ukusan obrok za prste polizati!
By arsenal at 05:06
No comments
Sastojci
2 komada krumpir - vostane teksture
1/2 salice dimljena panceta/slanina
1 luk
1-2 cesnjak
75g - 100g maslac
1 zlicica majcina dusica
1 ruzmarin - grancica
2 zlice persin
2 zlicice mljevena paprika
na vrh zlicice kim (opcionalno)
Priprema
Za ovaj recept dobro je koristiti krumpir koji je skuhan dan prije, iako to nije nekakvo pravilo mozete slobodno skuhati, ohladiti i pripremiti isti dan. Ono sto je najvaznije: koristiti krumpir koji je vostane teksture, ne brasnaste.
Mozete pripremiti na dva nacina, najprije krumpir skuhati na pola, pa onda prziti, ili direktno prziti bez kuhanja.
Ja sam se odlucila za kuhanje + przenje.
Za potpuno uzivanje ovog jela koristite maslac. Naravno mozete pola maslac pol ulje ili samo u ulje, ali preporucujem da probate samo sa maslacem :)
Kupite obavezno dimljenu pancetu/slaninu. Ako zelite proci jeftinije mozete kupiti i dimljenu sunku.
1.
Krumpir skuhati u kori. Dovoljno je oko 20 minuta. Nije ga potrebno skroz skuhati jer ce se dovrsiti tokom przenja.
Ostaviti da se ohladi, zatim oguliti i narezati na ploske. Ploske stavite u hladnjak da se potpuno ohlade.
2.
Luk i pancetu nasjeckati na sitno.
Staviti maslac u dublju siroku tavu i zagrijati, kad se otopi dodati luk, pancetu, grancicu ruzmarina.
Prziti oko 7-10 minuta, da panceta postane hrskava i luk potamni i karamelizira se. Zadnju minutu przenja dodati cesnjak. Na kraju ocijediti luk. cesnjak i pancetu, izvaditi grancicu ruzmarina.
Masnocu vratiti u tavu i zagrijati da bude jako vruce.
3.
Sada dodati narezan krumpir. Krumpir nemojte samo nabacati jedno preko drugog, najbolje je da svi komadi budu u dodiru sa dnom tave da se fino i jednako ispecu.
Prziti dok krumpir ne dobije finu zlatnu boju. Zatim okrenuti i poprziti i drugu stranu.
4.
Dodati poprzeni luk, pancetu ili sunku, crvenu papriku, majcinu dusicu, kim i persin i pazljivo promijesati i jos malo poprziti.
5.
Ja sam servirala uz fine njemacke przene Bratwurst i przena jaja. :)
Ako pravite uz pecena jaja , obavezno ih ispecite u malo masnoce gdje ste przili luk, pancetu i krumpir, okus je bozanstven!
Related Posts:
"MOJA ŽENA SE RAZBOLILA. STALNO JE BILA NERVOZNA ZBOG PROBLEMA NA POSLU... “Moja zena se razbolela. Stalno je bila nervozna zbog problema na poslu, privatnog zivota, neuspeha i problema sa decom. Izgubila je 13kg i imala je samo 40kg u 35-oj godini zivota. Postala je veoma mrsava i stalno je plakal… Read More
OVU SAM PITU JELA KOD SVOJE KONE...SUTRA PONOVO NA MENIJU Kod svoje kone jela sam ovu pitu i jako mi se svidela pa sam probala da u kucnoj verziji napravim nesto tako.. SASTOJCI 500 gr tanke kore za pitu 300 gr kajmak 100 gr krem sir 200 ml jogurt (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More
SUPER UKUSNI RUČAK ZA POLA SATA Sastojci 600 gr. feta sir 200 gr topivog sira (ja sam koristila Edamer) 200 gr. pečenica (može i pršuta, svinjski vrat, šunka, kulen) 200 gr. šampinjone (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); kečap or… Read More
ČESTO PRAVIM PILETINU NA RAZLIČITE NAČINE ALI OVAJ RECEPT JE NABOLJI I NAJUKUSNIJI Sastojci – 500 gr pilećih prsa – 1 luk (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – 2 čehne bijelog luka – 100 gr putera – 200 ml vrhnja za kuhanje – 200 ml milerama – ½ limuna sok – so, biber Način pripreme… Read More
OVO JE NOVI RECEPT ZA LEDENE KOCKE OVAKVE SIGURNO NISTE PROBALI Jako fin, kremast i ukusan kolač Sastojci Za biskvit 8 kom bjelanaca 8 kašika šećera u prahu 8 kašika Glatkog brašna Podravka 1 kom Prašak za pecivo Docela za preliti pečeni biskvit 1,5 dl hladnog mlijeka za fil 7 dl mlije… Read More
0 komentari:
Objavi komentar