četvrtak, 20. travnja 2017.
JUČE SAM KOD PRIJATELJICE PROBALA OVU PITU I BILA SAM OČARANA NJENIM UKUSOM PA SA VAMA DIJELIM RECEPT
By arsenal at 11:20
No comments
SASTOJCI
Za tijesto
700 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
1,5 žličica soli
400 ml vode
Za nadjev
40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mljevene teletine
1 žličica Vegete By Podravka
½ žličice soli
½ žličice papra
Za kore
125 g rastopljenog maslaca
PRIPREMA
1. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
2. U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3. Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5. Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50×70 cm).
6. Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
7. Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso. Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19×32 cm) kao da slažete buhtle.
9. Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu
pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
POSLUZIVANJE
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
SAVJET
Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena
Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!
Related Posts:
TIJESTO ZA PALAČINKE..... SVE PO 4 ! Sastojci tijesto za palačinke 4 jaja 400 gr. brašna 4 dcl. mlijeka 4 dcl. kisele-mineralne vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 kašike ulja malo soli 1 kesica vanilin šećera Priprema … Read More
AMERICAN PALACINKE GOTOVE ZA SAMO 10 MINUTA Rijetko kad pripremam palacinke, pogotovo americke, al bas jucer sam ih pozeljela. Vec sam osjecala kako se tope u ustima,onako mekane i mirisne premazane tek pripremljenim dzemom od tresnji...mmmm.... SASTOJCI • 3 zu… Read More
MOJ MUŽ JE JAKO DEBEL, ČESTO IMA PREKO 130 KG, ATAKVOG SAM.... Moj muž je jako debel, često ima preko 130 kg, a takvog sam ga i upoznala i na neki način prihvatila, jer je po mom mišljenju imao ono najvažnije , dušu dobrog čovjeka. Volim njega, a ne njegov izgled. Ja sam uvijek skoro pa… Read More
OVAKAV PROBLEM SA SVEKRVOM NIKO NEMA. OVO JE DNO DNA, NEVIĐENA SRAMOTA... Ovakav problem sa svekrvom niko nema. Ovo je dno dna, neviđena sramota… Kada god nam moja svekrva, NJEGOVA MAMA dođe na vikend, zahtijeva da spava sa svojim sinom u istom krevetu, NAŠEM KREVETU, (adsbygoogle = window.a… Read More
POGAČICE SA SIROM: Recept je čista fantazija, postat će vam omiljene sigurno! Sastojci – 300 ml mleka – 1 kašičica šećera – 40 g svežeg kvasca – 2 belanceta – 3 kašike ulja – 1 kašičica soli – 150 ml jogurta – 850 g brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fil: – 100 g sira – 7… Read More
0 komentari:
Objavi komentar