ponedjeljak, 17. travnja 2017.
KOLAČ SA JAGODAMA KOJI JE POSTAO PRAVI HIT OVOG PROLJEĆA
By arsenal at 14:02
No comments
Sastojci
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja
5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo
Fil od jagoda
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda...
1,5-2 dcl vode
secera u prahu po zelji
Fil od vanilije
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)
Slag za ukrasavanje
aronija u prahu radi boje ako ju imate
Priprema
1.
Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak.
Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo.
Klasican biskvit :)
2.
U veliku tepsiju od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.
Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva,
3.
Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi.
4.
Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti biskvit u njega tako da mu obje strane vise ko na slici.
5.
Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding.
Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam :)
Al ce izgledati urednije nego kod mene :)
Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.
Te ostaviti da se ohladi.
6.
Za to vrijeme skuhati fil.
Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije.
7.
Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, moja ideja je bila mascarpone ali ga nisam imala tako da mozete i to :)
8.
Znaci, obloziti kalup s biskvitom, sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi.
Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati slagom.
Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.
Related Posts:
GULAŠ SA PILETINOM I BOGATIM KREMASTIM UMAKOM Sastojci 150 g luka 170 g šampinjona iz staklenke 800 g pilećih odrezaka 4 režnja češnjaka sol, papar čili u prahu (ja ga nisam stavljala) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sušeno provansalsko … Read More
PRIČA KOJA JE ODUŠEVILA REGIJU.... Na svojoj svadbi sin postavi svoju majku na celu. Supruga mu se primakne i upita, sta ce ta stara tu. Odmah da si je izbacio sa nase svadbe. On joj odgovori to je moja majka. Ali ona i dalje insistira da se ona izbaci sa s… Read More
KOKOSOV ORAH POSLASTICA KOJA ĆE OBRADOVATI VAŠE NAJMILIJE Divne velike kugle koje se rezu,punjene suvim smokvama i orasima sa "notom"Rafaelo kuglica.Jedan divan recep za predstojece praznike,koji ce se jako uklopiti na spisku sa Vasim kolacima SASTOJCI Bela masa • 150 g. secera … Read More
VITAMINSKI SOK 100% PRIRODAN MNOGO BOLJI OD SKUPIH KUPOVNI SOKOVA A I MNOGO ZDRAVI SASTOJCI: 3 kg očišćenih jabuka 1 kg šargarepe 1 kg šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9 kg vode 3 kesice limontusa Priprema: Izabrati zrele i zdrave jabuke. Očistiti ih i iseći na… Read More
Ovo je greška sa LIMUNOM koju rade milioni ljudi svako jutro! Nemojte je i vi činiti… (VIDEO) Voda sa limunom je nevjerojatno osvježavajuća, osnažujuća i da ne spominjemo činjenicu da daje ogroman poticaj vašem metabolizmu! Limun je prepun zdravstvenih prednosti, a posebno je veliki izvor vitamina C. Jedna šolja svje… Read More
0 komentari:
Objavi komentar