ponedjeljak, 17. travnja 2017.
KOLAČ SA JAGODAMA KOJI JE POSTAO PRAVI HIT OVOG PROLJEĆA
By arsenal at 14:02
No comments
Sastojci
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja
5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo
Fil od jagoda
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda...
1,5-2 dcl vode
secera u prahu po zelji
Fil od vanilije
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)
Slag za ukrasavanje
aronija u prahu radi boje ako ju imate
Priprema
1.
Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak.
Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo.
Klasican biskvit :)
2.
U veliku tepsiju od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.
Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva,
3.
Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi.
4.
Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti biskvit u njega tako da mu obje strane vise ko na slici.
5.
Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding.
Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam :)
Al ce izgledati urednije nego kod mene :)
Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.
Te ostaviti da se ohladi.
6.
Za to vrijeme skuhati fil.
Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije.
7.
Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, moja ideja je bila mascarpone ali ga nisam imala tako da mozete i to :)
8.
Znaci, obloziti kalup s biskvitom, sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi.
Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati slagom.
Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.
Related Posts:
BAHTURA INDIJSKE POGAČICE TOLIKO UKUSNE DA BI IH MOGLA JESTI SVAKI DAN Sastojci: 4 šolje (od 2 dl) brašna 1 šolja jogurta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 šolje mlijeka 1 kašičica sode bikarbone 1/2 kašičice soli 2 kašike ulja Priprema: Sjediniti brašno, so, sod… Read More
OBZIROM DA SMO JA I MOJ MOMAK NEKA DALJA RODBINA... Obzirom da smo ja i moj momak neka dalja rodbina, 4, 5 koljeno kako se to kaže prije vjeridbe smo uradili nalaze krvi i svega ostalo da utvrdimo da se naša krv slučajno ne podudara, jer to ne bibilo dobro za naše potomke. Re… Read More
JAFFA TORTA BEZ PEČENJA…ZA VRELE DANE PRAVO OSVJEŽENJE SASTOJCI Za koru – 300 gr mlevenog keksa – 200 gr mlevenih oraha – 100 gr šećera u prahu – 100 gr maslaca ili margarina – 2 dl soka od narandže Za fil – 1 l mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); – … Read More
ČIPS OD TIKVICA...LJUBAV NA PRVI ZALOGAJ Sastojci: ¼ šalice krušnih mrvica ¼ šalice naribanog parmezana ¼ žličice soli ¼ žličice češnjaka u prahu, ili sitno nasjeckanog (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prstohvat papra 2 žlice nemasnog mlij… Read More
MOJ DRUG IZ DJETINSTVA JE IZ BOGATE PORODICE. IJAKO JE UVIJEK IMAO MNOGO NOVCA Moj drug od djetinjstva je iz bogate i ugledne porodice. Iako je uvijek imao mnogo novaca nikada se nije isticao, uvijek je bio skroman i spreman pomoći ako kome treba. Imao je idiličan život, a onda mu je sve krenulo na l… Read More
0 komentari:
Objavi komentar