četvrtak, 27. travnja 2017.
OSNOVNO TIJESTO ZA PITE - MLADIM KUHARICAMA ĆE OVO BITI ITEKAKO KORISNO
By arsenal at 11:47
No comments
Potrebno je:
cca 1 kg mekog bijelog brasna
malo soli
1 kom jaje
1/2 l tople vode
Priprema:
Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi
Da krenemo:
Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli. Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima). Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo.
sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50). Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.
Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo. Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta. Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm. Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. E sada zavrcemo rukave, i nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora �� krecemo da vrtimo tijesto.
Related Posts:
RUČAK ZA 15 MINUTA...TOPLI SENDVIČI MOG DJETINSTVA Sastojci nadjev 15 dkg ribanog sira 15 dkg šunke na kockice 2 trokutića topljenog sira 2 žlice majoneze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 jaje prstohvat origana 1 jogurt kruh 8 feta starog kruha… Read More
RECEPT ZA GRČKI HLJEB…PUNJEN, MEKAN ZAISTA PREUKUSA Sastojci 500g brašna /može glatko ili miješano 1žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg 1/2žličice soli na vrh noža šećera 1 žlica ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); mlake vode koliko treba Nadjev: 20… Read More
ORIGINAL KREMA ZA KREMPITU Kad se kaze krempita odmah asocira na slasticarnu…. Kolegica mi je radila u slasticarni i pokupila recept. Ni jedna joj nije ravna… Sastojci krema 6 jaja 1 vanili secer 10 zlica secera 6 zlica brasna 1 litra mlijeka 2 zli… Read More
DOMAĆA POGAČA SA KISELOM VODOM — Potrebna su 4 satojka i veoma malo vremena i truda Idealna je kao zamjena za hljeb,pored toga domaća je i veoma zdrava. Dobra za svake prilike,a vjerujte nam tako je jednostavna za pripremiti. SASTOJCI : 1 kg brašna – Tip 500 500 ml mineralne (kisele) vode (adsbygoogle… Read More
PIZZA KUGLOF...ZABORAVITE KLASIČNU PIZZZU OVO JE MNOGO BOLJE I BRŽE Sastojci 0,5 kg dizanog tijesta 20 dkg mozzarele 20 dkg šunke (ili vaše omiljene salame) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 15 dgk gljiva po izboru 2 dcl pasirane rajčice začini po ukusu 20 dkg tvrdog… Read More
0 komentari:
Objavi komentar