utorak, 11. travnja 2017.
PRAVI HIT OVOG PROLJEĆA KOLAČ KOJI OSVJEŽAVA BOLJE NEGO BILO KOJI DRUGI...
By arsenal at 08:54
No comments
Svaki put u slasticarnici kad pojedem jedno “trilece” meni je sramota da uzmem josh hahahh,toliko volim ovaj kolac sto se gostim svaki put kod kuce:)
Evo jedan prelepi recept koji lako se pravi a josh lakshe ispari !!!
Tri leće, odnosno “Tri Mlijeka” kolač je za čije se porijeklo smatra Latino Amerika… Veoma podsjeća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mlijeka mnogo bogatiji mliječnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i kremastoj strukturi, ali i na kalorijama…
Ako ga niste probali, ne oklijevajte, lako se sprema, a užitak je neopisiv. Iako je tri leće prevashodno mliječni, vole ga i mnogi kojima mlijeko nije omiljena namirnica…Preporučujem ga za tople ljetnje dane, u kojima je savršeno osvježenje…Nježni spužvasti kolač natopljen hladnim mlijekom i preliven karamelom, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim…
Tijesto:
Tri leće6 jaja
300 grama šećera
200 g brašna
200 g griza
Prašak za pecivo
Prstohvat soli
Preliv:
1 l slatke pavlake
500 ml mlijeka
150 grama mlijeka u prahu
Karamel preliv (300 g za domaći karamel)
Priprema
Razdvojiti bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vanil šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom.Kad se dobije čvrsti šam, dodavati jedno po jedno žumance.
Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati,i mješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.
Dobijenu smjesu izručiti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 C oko 30 minuta, tj dok tijesto lijepo ne porumeni.
Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suvu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće.
Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmješati.
Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topli kolač preko mlijeka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mlijeka polako preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, ne sekirajte se sve će to kora upiti.
Za kraj je još premažite karamelom, pri čemu možete koristiti kupovni karamel, a možete ga i napraviti sami po receptu za domaći karamel
Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte u osvježavajućem, laganom kremastom nezaboravnom tri laće zalogaju…
Ipak imajte na umu, koliko god lagano izgledao, mnogo kalorija je u jednom komadu…
Tri leće možete spremati i bez karamela, pa poslužiti posutog svježim voćem poput jagoda, malina, borovnica u nešto laganijem izdanju…
Related Posts:
OVAJ SOK PILA 6 DANA NA PRAZAN ŽELUDAC! KADA JE POGLEDALA SVOJ STOMAK ŠESTI DAN OSTALA JE BEZ RIJEĆI… Pošto mnogi od nas imaju problema sa viškom sala na stomaka, odlučili smo podijeliti članak u kojem ćete vidjeti recept za napitak koji će u roku od samo 6 dana skinuti vaš stomak. Naprosto će nestati! Ovaj napitak se prav… Read More
Imam 15 godina i danas je mama moje najbolje prijateljice preminula nakon teške bolesti. Imam 15 godina i danas je mama moje najbolje prijateljice preminula nakon teške bolesti. 3 godina se borila sa karcinomom dojki i na žalost danas je izgubila najvažniju bitku. Moja prijateljica je zadnjih par mjeseci prosto … Read More
MUŽ SE BUDI MAMURAN. OTVARA OČI I NA STOLIĆU UGLEDA... Muž se budi mamuran. Otvara oči i na stočiću ugleda čašu vode a pored dva aspirina. Na stolu pored kreveta ugleda ispeglanu odeću, zatim pogleda okolo i vidi da je cela kuća čista i pospremljena! Na stolu u kuhinji ugleda pa… Read More
OČISTITE ELEKTRIČNO KUHALO ZA VODU OD KAMENCA, BRZO I EFIKASNO Električno kuhalo ZA VODU je potrebno s vremena na vrijeme očistiti od kamenca. Najefikasniji način je upotreba sirćeta i možete koristiti bilo koju vrstu. Uz ovaj jednostavni trik vaše kuhalo za vodu će uvijek biti bespri… Read More
SOČNE KOCKE SA GRISOM SA MJERAMA NA ŠOLJICE Potrebno je: 4 jaja 1 čaša ( od 2 dcl) šećera 1 čaša ulja 1 čaša mleka 1 čaša mlevenih oraha 1 čaša brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 250 gr griza 1 kesica praška za pecivo Za sirup: 500 gr š… Read More
0 komentari:
Objavi komentar