nedjelja, 16. travnja 2017.

TORTA EXPERMENT SA JAGODAMA


Sastojci  
Prhko testo s limunom
140 g omekšalog maslaca
2 kašičice naribane limunove korice
70 g šećera u prahu
2 žumanca
1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
40 g bademoovog brašna
280 g prosejanog brasna
Biskvit s maslinovim uljem
50 g otopljenog maslaca
70 ml maslinovog ulja (devičanskog)
2 jajeta
120 g šećera (kristal)
20 ml punomasnog mleka
120 g brašna
1 kašičica praška za pecivo Docela
prstohvat soli
4 ml limunovog soka
2 kašičice naribane limunove korice
Punjenje od jagoda
300 g pirea od jagoda
70 g šećera (kristal)
8 g pektina
4 ml limunovog soka
4 g listova želatine
Mousse od limuna i bosiljka
120 ml limunovog soka
4 jaja
4 kašičice naribane limunove korice


20 g listova svežeg bosiljka, sitno iseckanih
200 g šećera (kristal)
70 g putera/maslaca
12 g listova želatine
600 ml slatke pavlake, umućene
Mirror glaze - Ogledalo glazura
350 g bele čokolade
150 g vode
300 g šećera (kristal)
200 g kondenzovanog mleka
2 kašičice ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)
20 g želatina u prahu
boje u pasti ili gelu po izboru

Priprema
Prhka podloga sa limunom
Mutiti maslac, koricu limuna i šećer dok ne postanu penasti (nekoliko minuta).
Dodati žumanca i vanilu, potom i bademovo brašno  te dobro umutiti.
Dodati brašno i kratko umesiti, zatim uviti u foliju i ostaviti sat vremena u frižideru.
Tanko razvaljati testo i izrezati ga u oblik 10% veći od osnove kalupa. Peći u plehu podloženom papirom za pečenje na 180 stepeni 12-15 minuta ili dok malo ne potamne rubovi. Pustiti da se ohadi u plehu.
1.
Biskvit sa limunom i maslinovim uljem
Izmešati maslac i maslinovo ulje.
Dodati jaja i šećer i mutiti mikserom dok ne postane vazdušasto.
Dodati mleko, potom mešavinu maslaca i maslinovog ulja. Na kraju umešati sok i koricu limuna.
Lagano dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i solju.
Rasporediti u tankom sloju po plehu podloženim papirom za pečenje i peći 10-15 minuta, odnosno dok ne postane zlato-žute boje, na 180 stepeni.
Kada se ohladi, izrezati u veličini kalupa za tortu i do upotrebe čuvati umotano u foliju.
2.
Punjenje od jagoda
Pomešati šećer i pektin. Staviti želatin u hladnu vodu i ostaviti da nabubri..
Zagrejati pire od jagoda u šerpi, dodati šećer i pektin i kuvati nekoliko minuta da se zgusne.
Skloniti sa vatre i umešati sok limuna, potom dodati želatin i dobro promešati.
Procediti kroz cediljku kako bi se odstranile semenke jagoda i eventualne grudvice želatina.
Uliti u silikonske kalupe oblika polulopte i staviti na par sati u zamrzivač.
(Za okruglu tortu nisam imala vremena da čekam da se pire zaledi pa sam ga mlakog ulila preko kreme od limuna i bosiljka, onda ostatak kreme natrpala  kašikom preko pirea, zato i izgleda tako neuredno :D U duguljastu sam stavila polulopte i razlika je očigledna).
3.
Krema od limuna i bosiljka
Namočiti želatin da nabubri.
U vatrostalnoj ili metalnoj posudu izmešati sok limuna, jaja, koricu limuna, sitno naseckani bosiljak, šećer i maslac.
Kuvati na pari 15-20 minuta, odnosno dok ne počne da se zgušnjava.
4.
Skloniti sa vatre i umešati želatin.
Ohladiti na sobnu temperaturu i dodati umućenu slatku pavlaku.
Napuniti kalup do pola kremom, staviti punjenje od jagoda, pa odozgo uliti i ostatak mousse-a.  Na kraju položiti biskvit sa maslinovim uljem (ja sam ga dodatno namočila šećernim sirupom) i staviti u zamrzivač


5.
Mirror glaze (ogledalo glazura)
Namočiti želatin u hladnoj vodi.
Zagrejati vodu, šećer i kondenzovano mleko.
Kada se šećer potpuno rastopi, a mešavina zagreje do vrućeg skinuti sa vatre i umešati želatin.
Preliti preko čokolade i ostaviti 5 minuta da se čokolada rastopi. Štapnim mikserom, na najmanjoj brzini i pazeći da ne uđe vazduh, mutiti dok ne postane glatko. Procediti, podeliti u posudice i u svaku dodati boju po želji. U originalnom receptu je kombinacija žute i zelene, ja sam koristila crnu, plavu, ljubičastu i roze. Ostaviti da se ohladi na nekih 32-35 stepeni.
S vremena na vreme promešati da se ne bi stvorila korica.
Kada je masa dovoljno hladna, preliti preko zaleđene torte, najpre gornji deo prema ivici, kako bi se prekrila bočna strana torte, ona i preko sredine, kružno. A može i obrnuto, samo da je sve prekriveno. :)
Pustiti da se hladi nekoliko minuta, onda oštrim nožem odstraniti viškove sa donjeg ruba torte i premestiti na tanjir za služenje.
Napomena: Ja sam tortu pre prelivanja postavila na čaše smeštene u pleh prekriven papirom za pečenje. Na ovaj način dobijete izdignutu tortu te glazura može slobodno da se sliva u pleh na papir, pritom je posle je lakše obraditi donje rubove torte nožem. Ostatak glazure može da se pokupi sa papira za pečenje i koristi ponovo, samo se zagreje. Jedino treba paziti da vam se gotova torta ne prevrne sa loše nameštenih čaša kao meni :D
Torta na slici je, zarad sličnosti sa galaksijom, isprskana mešavinom luster-a roze, plave i bele boje sa alkoholom. Alkohol ishlapi posle kratkog vremena, tako da nema bojazni što se dece tiče. Ako ovo budete radili preporučujem da ne preterujete sa luster-om jer bi mogli, kao ja, sa ubijete sav sjaj glazure. :)
Pa uživajte! :)
Posluživanje
Tortu seći jako zagrejanim nožem, jer se glazura lepi.

0 komentari:

Objavi komentar