nedjelja, 21. svibnja 2017.
BAKLAVA ZA 15 MINUTA...BOLJA NEGO KLASIČNA
By arsenal at 01:26
No comments
Baklava koju jednom napravite i uvjek ćete ju pravit
Sastojci
700g Šećer
1l Vode
1kg Kora za Baklavu
1kg Orasa mljevenih
5 supenih kašika Šećera
5 supenih kašika Krušnih mrvica
500g Putera
3dcl Jestivog ulja
0,5 polovica Limuna
Priprema
1.
Skuhate 700g šećera i 1l vode sa pola limuna isječenog na kriske (krugove) i ostavite da se ohladi.
2.
Izmješajte u jednoj posudi orase, 5 supenih kasika šećera i 5 supenih kašika krušnih mrvica. Tu smjesu koristite za posipanje po korama.
3.
Istopite 500g putera i 3dcl ulja skupa u jednu smjesu koju ćete koristit za mazanje kora za Baklavu.
4.
Uzmite posudu za Baklavu i namažite dno sa smjesom ulja i putera, zatim na početak stavite tri kore i svaku koru obavezno namažite sa smjesom pospite sa orasima prvi sloj od tri kore.
Sledeci sloj stavlajte samo dve kore koje aravno isto mazete sa smjesom i tako do kraja.
5.
Prije nego što završite sa slaganjem Baklave zagrijte pećicu (rernu) na 160 stepeni.
6.
Za kraj ostavite tri kore od kojih namazete samo dve kore a treću ostvite suhu ne mažite ju.
Uzmite manji ostar nož i sjecite Baklavu na željene oblike trokute ili kocke.
7.
Stavite izrezanu Baklavu u zagrijanu pećicu i sušimo 2h (sata) i posle 2h pojačajte na 180 stepeni i pecite jos 20 minuta dok nedobijete zlatno žutu.
8.
Ispečenu Baklavu zalivajte hladnim prelivom sve do vrha i prelijte čak i preko vrha par milimetara.
Kad ste prelili Baklavu uzmite drugu posudu iste veličine i pritisnite Baklavu ali morate naravno da napravite težinu tak da možete da stavite u posudu nesto tesko do 2kg ili da sipate vodu i naravno da težinu jednakomjerno rasporedite.
Baklavu ostavite pna hladno mjesto po mogućnosti u frižider i sledeći dan poslužite.
Posluživanje
Baklavu poslužite sa cašom hladne vode.
U linku ispod možete da pogledate video sa celokupnim procesom pravljenja Baklave.
Related Posts:
DOMAĆI SIR OD 3 SASTOJKA: KAKO SE PRAVI TVRDI SIR! Sastojci 5 lit svježeg kravljeg mlijeka 1,15 dl soli 1,25 dl alkoholnog octa 9% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Priprema 1. Svježe mlijeko zagrijati do 89-99 stupnjeva C uz neprekidno miješanje. 2.… Read More
SMRTONOSNA BOLEST STIŽE I KOD NAS: Ljudi, pažnja, PRENOSE JE PSI Kožna zarazna bolest lajšmanioza – Cutaneous leishmaniasis, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, prijeti i Srbiji ako već nije stigla kaže za Telegraf prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog. Ova bolest, čiji su g… Read More
PET GODINA SMO U BRAKU I JUČE ME VOLJENA SUPRUGA NAPUSTILA.... Pet godina smo u braku i juče me moja voljena supruga napustila. Spakovala je stvari i rekla da želi da se razvede od mene. Razlog… “Ne može više da čeka, želi da se ostvari kao majka…” (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More
PLAZMA ROLAT SA SUHIM VOĆEM ZA DESETAK MINUTA GOTOV Sastojci: za tortu 600 g Plazma Mlevene 250 g omekšalog putera 200 g prah šećera 200 ml soka od pomorandže (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 150 g suvih brusnica ili suvog grožđa, ili mešano 200 g peč… Read More
IMAO SAM VELIKU FIRMU U ŠVICARSKOJ, BAVILI SMO SE... Imao sam veliku firmu u Švicarskoj, bavili smo se proizvodnjom namještaja. Bio sam jako bogat, imao sve što poželim. Tu firmu sam izgradio zajedno sa svojom ženom, koja je bila tu za mene uvijek, sve smo dijelili. Sa njom sa… Read More
0 komentari:
Objavi komentar