srijeda, 17. svibnja 2017.
OVO NIJE KOLAČ, VEĆ ORGAZAM NA TANJIRU
By arsenal at 13:02
No comments
Potrebno je:
Za koru:
– 160 g brašna
– 30 g mleveog badema
– 30 g kakao praha
– 50 g šećera
– 1/4 kašičice soli
– 120 g hladnog putera
– 1 kašičica vanile
– 1 jaje
– 2 kašike hladne vode
Za karamelu:
– 300 šećera
– 1/2 šolje vode
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 70 g putera
– 1 kašičica soli
Za preliv:
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 120 g crne čokolade
Priprema
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.
Related Posts:
ČOKO KOCKE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI NA PRVI ZALOGAJ Sastojci kore (x 3) 4 kom XXL friških bjelanaca + prstohvat soli 100 g šećera 45 g oštrog brašna 20 g škrobnog brašna 20 g ektra tamnog gorkog kakaa 1 žličica praška za pecivo 1 žličica octa 1 žlica ruma 80 ml ulja vanilij… Read More
PRHKE MAK KIFLICE SA BOGATIM FILOM Sastojci Fil od maka 200 g mlevenog maka 120 g secera 100-110 ml mleka ribana korica pola limuna Testo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 375 g brasna 1 kasicica praska za pecivo 150 g putera 1 jaje … Read More
OMILJENI KOLAČ MOJE SVEKRVE ONA GA ČESTO PRAVI...SLAVONSKE KOCKE Sastojci Za biskvit 4 bjelanjka, izmiksati u cvrst snijeg 150 g secera 150 g maslaca, sobne temperature 70 g brasna, pola ostro, pola glatko 150 g oraha, mljevenih (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); P… Read More
UKUSAN DORUČAK KOJI MOŽETE NAPRAVITI ZA 10 MINUTA Sastojci 6 snite sendvic tosta 6 snite kackavalja, gaude... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 6 snite sunke 3-4 jaja prezle Priprema 1. Snite sendvic tosta rastanjiti oklagijom.. 2. Na svaki tost st… Read More
ODLIČNA IDEJA KAKO ISKORISTITI STARI HLJEB I NAPRAVITI UKUSAN RUČAK ZA POLA SATA SASTOJCI 350 g starog hleba 150-200 g suvomesnatih proizvoda, ili barenih po izboru, šunka, slanina 6 kom jaja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2,5 dl mleka 200 g tvrdog sira 1/2 kašičice soli na vr… Read More
0 komentari:
Objavi komentar