srijeda, 17. svibnja 2017.
OVO NIJE KOLAČ, VEĆ ORGAZAM NA TANJIRU
By arsenal at 13:02
No comments
Potrebno je:
Za koru:
– 160 g brašna
– 30 g mleveog badema
– 30 g kakao praha
– 50 g šećera
– 1/4 kašičice soli
– 120 g hladnog putera
– 1 kašičica vanile
– 1 jaje
– 2 kašike hladne vode
Za karamelu:
– 300 šećera
– 1/2 šolje vode
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 70 g putera
– 1 kašičica soli
Za preliv:
– 1/2 šolje mlečne slatke pavlake
– 120 g crne čokolade
Priprema
Prvo napravite koru i to tako što ćete pomešati sve suve sastojke, pa u njih dodajte hladan puter iseckan na kockice. Viljuškom umešajte sve, tako da “testo” izgleda kao da je sastavljeno od gomile grumuljica. Dodajte jaje, pa vanilu i vodu pa sve umesite. Dobijeno testo umotajte u plastičnu foliju i ostvite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim ga izvadite, istanjite oklagijom i stavite ga u odgovarajući okrugli pleh ili silikonsku modlu (oblik kao za američku pitu). Ostavite testo da tako odstoji još 30 minuta u frižideru, pa zatim na njega stavite papir za pečenje i dve šolje pasulja, pa tako pecite 15 minuta na 180 stepeni. Pasulj je tu da spreči testo da naraste (treba da ostane tanko i hrskavo).
Posle 15 minuta izvadite pasulj, pa pecite još 15 minuta. Ostavite da se korica prohladi i ivadite je iz pleha – čestitamo, imate koricu za tart!
Sad je red da napravite karamel punjenje, koje je zaista lako. Jednostavno pomešajte šećer i vodu, stavite na ringlu na srednju temperaturu i pustite da se sve otopi i karamelizuje. Ne mešajte varjačom ili kašikom, da se ne bi kristalizovalo, već samo šerpu povremeno prodrmajte. Kad šećer dobije lepu boju karamele, dodajte slatku pavlaku i kuvajte još dva minuta. Zatim sklonite sa vatre, dodajte slatku pavlaku i malo soli, pomešajte sve i dobijenu karamelu ulijte u vašu koricu dok je karamela još vrela. Ostavite sve da se ohladi dok napravite “ganaš” preliv.
Za preliv jednostavno pomešajte čokoladu sa slatkom pavlakom i istopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ovim prelijte tart, ostavite da se ohladi, sve po želji ukrasite sa malo soli (čisto da “razbije” ukus) i spremite nepca za eksploziju orgazmično dobre kombinacije čokolade i karamele.
Related Posts:
SINOĆ PO DOLASKU SA POSLA MOJ MUŽ ME DOČEKAO SAV OZBILJAN… Sinoć, po dolasku s posla, moj muž me dočekao sav ozbiljan i rekao da moramo razgovarati o nečemu veoma važnom. Sjela sam zabrinuta a on totalno ozbiljan započinje razgovor: “Slušaj ženo, ovako dalje ne može. Danas si mi sam… Read More
ČOKOLADNA TORTA ZA 5 MINUTA BEZ PRLJANJA SUDOVA Sastojci 1,5 šolja brašna 3 kašike kakao praha 1/2 šolje šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5 kašika ulja prstohvat soli 1 kaf.kašika sode bikarbone 1 kaf.kašika sirćeta 1 kaf.kašika ekstrakta … Read More
IMAMO ČETVERO DECE (prvi, četvrti, peti i osmi razred).... Imamo četvoro dece (prvi, četvrti, peti i osmi razred). Kad se najstarija rodila, živeli smo u garsonjeri kao podstanari, samo muž zaposlen, jedva krpili kraj sa krajem. Nismo planirali još dece. (adsbygoogle = windo… Read More
GRAH BEZ ZAPRŠKE...BOLJI SIGURNO NISTE PROBALI Sastojci 500g graha 500g mrkve 1-2 crvene svježe paprike 2 glavice crvenog luka 5 režnjeva češnjaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 puna žlica sjeckanog peršina 3 dcl pasirane rajčice kori… Read More
ŽIVOT U TITOVOJ SFRJ: Kad je radnik bio gospodin… (VIDEO) Historija govori da radnici nikada u praksi (bar u to vrijeme i unutar socijalističkih zemalja) nisu dignuti na takav pijedestal na kojem su bili u samoupravnoj Jugoslaviji. Tada niko nije pitao za nacionalnost, materijalni … Read More
0 komentari:
Objavi komentar