nedjelja, 14. svibnja 2017.

RUČAK ZA 20 MINUTA....ZAPEČENI KARFIOL SA TJESTENINOM


Ko voli karfiol ovo jelo mora da proba. Jelo se može služiti kao samostalni obrok ili predjelo, te kao prilog. U svakom slučaju je odlično.

Zapečeni karfiol sa tjesteninom- sastojci  3 osobe
* 600g karfiola
* 200g sira (trapist, gauda ili ementaler)
* 0.5l mlijeka


* 2 kašike margarina
* 2 kašike brasna
* 1/2 kašike suvih začina
* 200g tjestenine
* muskantni oraščić

Zapečeni karfiol sa tjesteninom- priprema
Očistiti karfiol, podijeliti ga na manje komade, skuvati ga u slanoj vodi. Nakon kuvanja ocijediti.


Spremito bešamel sos na uobičajeni način. I to : U šerpi otopiti dvije kašike margarina, dodati dvije kašike brašna, promiješati, dodati hladno mlijeko. Konstantno miješati na srednjoj temperatuti, kako se ne bi zgrudvalo, dok ne provri (kako bi sos dobio željenu gustinu). Dodati suve začine i muskatni oraščić (po ukusu).
Tepsiju nauljiti. Skuhanu tjesteninu rasporediti po tepsiji.Preko tjestenine rasporedite kuvani karfiol. Sve to preliti besamel sosom. Narendati sir preko svega.
Peći u zagrijanoj rerni, na 200c oko 20minuta, kad sir porumeni izvaditi. Sačekati par minuta i sjeći ma kocke.

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar