nedjelja, 14. svibnja 2017.
TORTA S JAGODAMA KOJA SE NE PECE!
By arsenal at 11:26
No comments
Fina osvjezavajuca tortica kao stvorena za nadolazece ljetnje vrucine!Mozete koristiti bilo koje sezonsko voce,u ovom slucaju meni omiljene jagodice!
Sastojci
Za podlogu:
200 gr digestiv keksa (moze i bilo koji drugi)
1 dl (100ml) przenih,mljevenih badema ili ljesnjaka
100 gr maslaca (otopljenog)
Za nadjev:
3 dl (300ml) slatkog vrhnja
3 dl (300ml) kiselog vrhnja
150 gr secera u prahu (200 gr ako volite sladje)
10-12 gr zelatine u prahu
6 kasika hladne vode za natopiti zelatinu
3 kasike soka od limuna ili limete
naribana korica limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr jagoda
Priprema
1.
Sameljite keks i przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac.Dobro promjesajte da se sastojci sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promjera 22 cm (moze i 24 cm).Ostavite na hladno dok pripremate nadjev.
2.
Za nadjev prvo natopite zelatinu sa hladnom vodom i ostavite da nabubri.Za to vrijeme umutite slatko vrhnje sa secerom u prahu ,u njega dodajte kiselo vrhnje,sok od limuna ili limete i dobro sve izmjesajte.
3.
Sada uzmite nabubrenu zelatinu i zagrijte je u mikrovalnoj ili na stednjaku na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom mlazu dodavajte u smjesu od slatkog vrhnja i kiselog vrhnja,sve vrijeme miksajuci.
4.
Jagode operite,posusite, ocistite od peteljki i ostavite ih citave.Gusto ih poslazite jednu do druge na pripremljenu podlogu i zalijte nadjevom od slatkog i kiselog vrhnja.Odozgo pospite naribanom koricom limuna ili limete.Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.
5.
Napomena:Ja sam koristila kalup promjera 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka.Moze se koristiti i kalup od 24 cm ,ako zelite da je torta niza ili ako nemate manji kalup!
6.
Tortu mozete odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu.To radite u kalupu veceg promjera,jer u manjem vam nece stati.Ili mozete ostaviti malo mrvica od podloge ,pa posuti po torti i poslagati voce!Varijacija je bezbroj,pustite masti na volju!Dianamakarska je odozgo posula sa ribanom bijelom cokoladom i jagodice odozgo,super idejica!
Related Posts:
DVADESET I PET GODINA, MLADA, TEK POČELA DA ŽIVIM… RODITELJI PLAČU, PLAČU BEZ PRESTANKA… Dvadeset i pet godina, mlada, tek počela da živim… roditelji plaču, plaču bez prestanka, ne jedu… hodaju ko zombi… kuća puna tuge i straha… 2 brata izgubljena, kao bez glave hodaju po kući…ja (adsbygoogle = window.ad… Read More
HRSKAVO PEČENI KROMPIRIĆI BOLJI I OD ČIPSA Sastojci 1,5 kg krompira 1 zlicica soli 1 zlicica vegete (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 zlice krupnog kukuruznog brasna 3 zlice ulja Priprema 1. Rernu zagrijati na 200*c, zajedno sa velikim pleh… Read More
JEDNOSTAVNA VEČERICA ZA ZAPOSLENE DAME GOTOVA ZA 20 MINUTA Sastojci 4 kuhana jajeta salama 2 kašike feta sira 1 jaje dimljeni sir (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); peršun so i biber brašno, jaje i prezla za pohovanje ulje Priprema 1. Skuhati jaja. Kada se oh… Read More
DEFINITIVNO JEDAN OD NAJLJEPŠI KOLAČA Sastojci 5 jaja 8 kašika šećera 8 kašika ulja 8 kašika brašna 3 kašike kakaa prašak za p. fil 1 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8 dl mlijeka 15 kašika šećera 8 kašika gustina 250g margarina fil 2 … Read More
MOJA CERKICA OD 2 GODINE JE SADA POSLA U VRTIC I IDE U GRUPU ZAJEDNO SA KUMOM KOJI NIKAKO... Moja cerkica od 2 godine je sada posla u vrtic i ide u grupu zajedno sa kumom koji nikako da se adaptira i sve vreme place. Nas kum nas vozi svako jutro, ispratimo decu onda odemo do poslasticarnica na rolovanu virslu, prime… Read More
0 komentari:
Objavi komentar