srijeda, 17. svibnja 2017.
TULUMBE MOJE SVEKRVE...DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA
By arsenal at 23:17
No comments
Sastojci:
za testo
400 ml vode
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
250 g mekog brašna
5 jaja A klase ili 4 jaja S klase
za sirup
1 kg šećera
600 ml vode
4 koluta limuna (polovina jednog srednjeg limuna)
za prženje
1 l ulja
Postupak:
1. Prvo pripremiti sirup. Najbolje dan unapred jer treba da bude skroz hladan. U šerpu sipati šećer i vodu, promešati i staviti da se kuva. Kad provri kuvati 10-12 minuta, ubaciti kolutove limuna, skinuti sa ringle i ostaviti da se hladi do sobne temperature, pa prebaciti u frižider.
2. Pripremiti testo. U šerpu sipati vodu, ulje, so i šećer pa staviti da provri. Izmaći sa ringle i sipati brašno, zatim intenzivno mešati na isključenoj ringli, minut-dva, dok se ne formira sjajna grudva testa. Ostaviti desetak minuta da se prohladi.
3. Viljuškom razmutiti jaja i dodati u testo. Mešati varjačom (ili mikserom, na koji su stavljeni nastavci za testo) dok testo ne postane kompaktno i lepljivo. Ispočetka će testo ličiti na male knedle koje će se postepeno smanjivati i sjediniti u gustu lepljivu smesu.
4. U dublji tiganj ili pliću šerpu prečnika 25 cm sipati litar ulja. Puniti špric za tulumbe i istiskivati ih u dužini oko 10 cm u hladno ulje, pazeći da ostane slobodnog prostora jer će tulumbe tokom prženja narasti.
5. Uključiti ringlu i staviti ih na prženje. Ispočetka će se same okretati, kasnije ih treba povremeno prevrnuti. Temperatura prženja bi bila 4 (na skali od 1 do 6).
6. Kad poprime zlatnu boju i u žljebovima rebaraca, pržene tulumbe vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u hladan sirup. Neka se tu brčkaju dok se priprema sledeća tura. Šerpu sa uljem ostaviti bar 10 minuta sa strane, da se ulje malo ohladi, za to vreme isključiti ringlu. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti na prženje. Kad je druga tura gotova, prvu turu izvaditi iz sirupa i poređati u pleh, a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa. Otprilike će biti 4 ture za prženje, u svakoj turi po desetak komada.
7. Kad su sve tulumbe ispržene, natopljene i poređane u pleh, preliti ih ostatkom sirupa, pokriti pleh i ostaviti u frižideru.
8. Prethodno obavezno maznuti i neku sveže natopljenu, iskustvo je neponovljivo. Spolja krckava korica, iznutra meko i sočno...
9. Ne pokušavati prebrojati kalorije, ni izračunati GI. Pokvarićete užitak.
Related Posts:
SLANE KIFLICE SA SIROM...RECEPT KOJI UVIJEK USPIJEVA SASTOJCI: 1 kg oštrog brašna (napomena br.1) 2,5 dcl meka 15 gr suvog kvasca 1 kašikica šećera 1 kašikica brašna 4,5 dcl jogurta (1 pakovanje od 500 gr) 2 kašikice soli (napomena br.3) 200 gr masti, margarina ili putera (j… Read More
BRZA I JENOSTAVNA... MA SAVRŠENA BEZ PEGLANJA I FENIRANJA! ZA 10 MINUTA GOTOVA Sastojci 2 žličice Instant želatine Dolcela 3 žlice vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 200 ml vrhnja za šlag 200 g tamne čokolade za kuhanje Priprema 1.Pomiješajte želatinu s hladnom vodom. Ostavi… Read More
NUTELLA KOLAČIĆ poslastica koja oduševljava : Kremasta i sočna bez glutena SASTOJCI: Podloga 130 gr keksa (petit ili bezglutenski po želji) 50 gr maslaca 20 gr prženih lješnjaka (krupnije nasjeckanih) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašike eurokrema Nutella Krema 45 gr … Read More
EXTRA ČOKOLADBA TORTA….BOMBA OD ČOKOLADE TOTALNO PO MOM UKUSU Sastojci biskvitne kore 9 žumanaca 180 g šećera 180 g maslaca 180 g tamne čokolade 200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema) 50 g mljevenih keksića (npr. Lotus, medenjaci) 70 ml tamnog ruma 1 žličica praška … Read More
NAKON ŠTO SAM TROJKE RODILA, OSTAVIO NAS JE UZ REČENICU “Shvatio sam da nisam spreman” Nakon što sam trojke rodila, ostavio nas je uz rečenicu “Shvatio sam da nisam spreman”. Plakala sam danima, mama me je tješila spominjući moje novorođene kćerke. Polako sam se uz pomoć porodice oporavljala i od poroda, i od … Read More
0 komentari:
Objavi komentar