srijeda, 17. svibnja 2017.
TULUMBE MOJE SVEKRVE...DETALJAN RECEPT SA SVIM CAKAMA
By arsenal at 23:17
No comments
Sastojci:
za testo
400 ml vode
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
250 g mekog brašna
5 jaja A klase ili 4 jaja S klase
za sirup
1 kg šećera
600 ml vode
4 koluta limuna (polovina jednog srednjeg limuna)
za prženje
1 l ulja
Postupak:
1. Prvo pripremiti sirup. Najbolje dan unapred jer treba da bude skroz hladan. U šerpu sipati šećer i vodu, promešati i staviti da se kuva. Kad provri kuvati 10-12 minuta, ubaciti kolutove limuna, skinuti sa ringle i ostaviti da se hladi do sobne temperature, pa prebaciti u frižider.
2. Pripremiti testo. U šerpu sipati vodu, ulje, so i šećer pa staviti da provri. Izmaći sa ringle i sipati brašno, zatim intenzivno mešati na isključenoj ringli, minut-dva, dok se ne formira sjajna grudva testa. Ostaviti desetak minuta da se prohladi.
3. Viljuškom razmutiti jaja i dodati u testo. Mešati varjačom (ili mikserom, na koji su stavljeni nastavci za testo) dok testo ne postane kompaktno i lepljivo. Ispočetka će testo ličiti na male knedle koje će se postepeno smanjivati i sjediniti u gustu lepljivu smesu.
4. U dublji tiganj ili pliću šerpu prečnika 25 cm sipati litar ulja. Puniti špric za tulumbe i istiskivati ih u dužini oko 10 cm u hladno ulje, pazeći da ostane slobodnog prostora jer će tulumbe tokom prženja narasti.
5. Uključiti ringlu i staviti ih na prženje. Ispočetka će se same okretati, kasnije ih treba povremeno prevrnuti. Temperatura prženja bi bila 4 (na skali od 1 do 6).
6. Kad poprime zlatnu boju i u žljebovima rebaraca, pržene tulumbe vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u hladan sirup. Neka se tu brčkaju dok se priprema sledeća tura. Šerpu sa uljem ostaviti bar 10 minuta sa strane, da se ulje malo ohladi, za to vreme isključiti ringlu. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti na prženje. Kad je druga tura gotova, prvu turu izvaditi iz sirupa i poređati u pleh, a u sirup spustiti novu turu. Ponoviti dok ima testa. Otprilike će biti 4 ture za prženje, u svakoj turi po desetak komada.
7. Kad su sve tulumbe ispržene, natopljene i poređane u pleh, preliti ih ostatkom sirupa, pokriti pleh i ostaviti u frižideru.
8. Prethodno obavezno maznuti i neku sveže natopljenu, iskustvo je neponovljivo. Spolja krckava korica, iznutra meko i sočno...
9. Ne pokušavati prebrojati kalorije, ni izračunati GI. Pokvarićete užitak.
Related Posts:
MEKANE KUPUS KIFLE…BRZO SE SPREMAJU MEKANE I UKUSNE I DRUGI DAN Sastojci 1 kg brašna 6 dcl mleka 125 gr margarina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 sveži kvasac 1 kašičica soli 1 kašičica šećera 1 kafena šoljica ulja Način pripreme Umesiti testo i ostaviti g… Read More
MUŽ I JA ŽIVIMO ZAJEDNO 14 GODINA. U BRAKU SMO 11 GODINA. IMAMO DVOJE... Muž i ja živimo zajedno 14 godina. U braku smo 11 godina. Imamo dvoje djece. Ja ne radim, iako imam fakultet, jer nemam štelu ni vezu. Bavim se kućom i djecom, rijetko izlazim i nemam puno drugarica. Muž ima platu oko 1200 e… Read More
MUNCMALLOW MAFINI...RECEPT! Evo jedan super recept za ukusne čokoladne Munchmallow-mafine. Imaju isti ukus kao pravi kupovni Munchmallow… Sastojci za mafine: 250 g brašna 50 g kakaoa 100 g šećera 1… Read More
JEDAN PRONALAZAK OD KOGA SE TESKO ODVAJAM, DAVNO NISAM NEŠTO OVAKO DOBRO PROBALA, GOTOVO ZA POLA SATA .. Sastojci: za koru: 5 belanaca 5kasika secera 5kasika brasna 1/2kasikice sode bikarbone 1kasika kakaa u prahu Dolcela za preivanje kore 2dl mleka 1 kesica kapucina sa cokoladom (adsbygoogle = window.adsbygoogle || [])… Read More
EVO KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆU MASKU SA KOJOM ĆETE UKLONITI SVAKI MITESER IZ PORA! Djelotvorni flasteri protiv mitesera znaju biti dosta skupi, no sigurno će te razveseliti činjenica da ih jeftino možeš napraviti i kod kuće NAŽALOST, rijetko čija koža potpuno je oslobođena mitesera. Oni se najčešće nasta… Read More
0 komentari:
Objavi komentar