četvrtak, 8. lipnja 2017.
Moj omiljeni brzi kolac! Idealan za nenajavljene goste, a i djeca ga obozavaju!
By arsenal at 10:17
No comments
Sastojci
Tijesto:
250 ml vode
100 g maslaca
1 žlica šećera
1 vanilin šećer
150 g brašna
2 prstohvata soli
3 jaja
ulje za prženje
Posip:
šećer u prahu
cimet
Umak:
200 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
50 g šećera
par kapi ekstrakta vanilije
Priprema
1.
U posudu stavite vodu, maslac, šećer i vanilin šećer i kad uzavre, neka kuha dok se maslac ne otopi.
Maknite sa vatre, pa umiješajte brašno pomiješano sa solju, SVE ODJEDNOM, ne malo po malo. Energično miješajte drvenom žlicom dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Prohladite 2-3 minute stalno miješajući da se po vrhu ne uhvati korica.
2.
U toplo tijesto dodajite 1 po 1 jaje. Svako jaje dobro umiješajte i kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko i gusto. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3.
Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa mlaznicom (štrcaljkom) promjera 1-2 cm, po želji.
Prvi način:
Istiskujte tijesto direktno u duboko, zagrijano, ali ne pregrijano ulje, 10 cm dužine…prerežite ga oštrim nožićem ili škarama, ili jednostavno otkinite prstima.
Pržite ne više od 3-4 trakice odjednom dok ne budu zlatno smeđe boje i hrskave, brzo su gotove, max. 1 minutu.
Šupljikavom žlicom vadite na papirnati ručnik.
Pospite posipom i po želji poslužite uz umak od čokolade.
4.
Drugi način:
Na papir za pečenje istisnite trakice, posprejajte uljem ili pažljivo premažite silikonskim kistom i pecite u pećnici na 200″C, 20 minuta.
5.
Posip:
– šećer u prahu ili
– šećer u prahu pomiješan sa malo cimeta
Umak:
Stavite sve sastojke za umak u posudu i topite na laganoj vatri povremeno miješajući dok ne dobijete gladak, sjajan umak.
Related Posts:
MARSHMALLOW FONDANT- nova masa za oblaganje i dekorisanje Sastojci 250 gr marshmallow-bijeli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 gr secera u prahu 1,5 kasike vode secer u prahu za rad Priprema 1. grama marshmallow sa 1, 5 kasikom vode prelijte pa stavite … Read More
OBOŽAVAM TJESTENINU, A MOJI UKUĆANI NAJVIŠE VOLE BAŠ OVAJ RECEPT Sastojci 500 gr tjestenine 3 kašike putera 3 kašike brašna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500 ml mlijeka 2 šolje rendane gaude 2 kašike milerama 4 kašike krem sira so, biber Način pripreme Tjesten… Read More
ZGODNO ZA NAPRAVITI A OVO SVI VOLE ZA DORUČAK Sastojci Za njoke 100 gr putera 250 ml vode 1 kaf.kasicica soli 125 gr brasna tip 400- Oštro 100 gr sitno rendanog kackavalja blazeg ukusa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 kom jaja klase S… Read More
JEDNOSTAVNO I EFIKASNO: SREDSTVOM KOJE SVI IMATE U KUHINJI RIJEŠITE SE MRLJA, PJEGA I HIPERPIGMENTACIJE! Hiperpigmentacija je poremećaj boje kože okarakterisan tamnim područima na koži, a uzrokovan je porastom količine melanina, tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost ili trauma… Read More
SAVRŠEN ČOKOLADNI KOLAČ BEZ PEČENJA: ČOKOLADNI MOZAIK SASTOJCI 200 g bijele čokolade 200 g crne čokolade 6 dl slatkog vrhnja 10 g želatine (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 kašika ruma 1 kašičica nes kafe 3 dl mlijeka 150 g “pti ber” keksa PRIPREMA Ž… Read More
0 komentari:
Objavi komentar