utorak, 18. srpnja 2017.
JEDNOSTAVNA PILETINA U KREM SOSU…DUGO NISAM PROBALA BOLJE PILETINE OD OVE
By arsenal at 15:00
No comments
Treba vam nešto jednostavno, ukusno, a dostojno kralja? Onda isprobajte kakvog je ukusa ova piletina u krem sosu.
Sastojci:
4-6 komada pilećih prsa, bez kosti i kože
4 do 6 kriški provolone sira (ili nekog drugog tvrdog)
4 do 6 tankih kriški dimljene šunke
Malo brašna (oko pola šolje) za umakanje piletine
Sos:
1 šolja (od 250 ml) mlijeka
1 šolja pavlake za kuhanje
1 šolja pilećeg bujona (temeljca) – bistre supice
1 ½ šolja čedar ili drugog tvrdog sira, narendanog
1/2 šolje narendanog parmezana (nije obavezno)
2 kašike putera
2 pune kašike brašna
1/2 kašičice luka u prahu (ili malo udinstanog luka)
1/2 kašičice bibera
1 kašičica soli
Malo crvene paprike
2 kašičice šećera
Priprema:
Pileća prsa odvojeno stavljajte između dva komada plastične folije i istucite kuhinjskim čekićem – da dobijete tanke šnicle. Posolite i pobiberite, pa na svaku šniclu stavite po jednu krišku sira i jednu krišku šunke. Umotajte šniclu (uvucite krajeve ako je potrebno), pa pričvrstite krajeve čačkalicom. Uvaljajte svaku rolnicu u brašno. U dubljem tiganju zagrijte malo ulja na srednjoj/visokoj temperaturi, pa pecite pileće rolnice kratko sa obje strane – samo da malo porumene. Ostavite sa strane.
Napravite sos. U šerpi na srednjoj temperaturi otopite puter, dodajte so, biber, papriku, luk u prahu i šećer. Sve dobro izmješajte, pa uspite i brašno i brzo mješajte dok se ne počnu pojavljivati balončići. Dodajte i bujon, pavlaku, mlijeko i nastavite da mješate dok se smjesa krčka na srednjoj temperaturi – oko 10 minuta. Smanjite temperaturu na najniže, pa dodajte narendani sir. Izmješajte dobro dok ne postane glatko i kremasto. Ako vam se sos učini pregust samo dodajte još malo mlijeka.
U nauljenu vatrostalnu tepsiju (najbolje stakleni pekač) poredajte lagano pečene pileće rolnice, pa ih prelijte sosom, koji ste napravili. Poklopite ili prekrijte folijom, pa pecite u rerni zagrijanoj na 180C 60 minuta dok piletina ne omekani.
Umesto sosa: za još jednostavniju verziju možete pomešati kremastu supu od gljiva (iz kartice) i 1 šolju mlijeka, pa sa tim zaliti rolnice.
I šta kažete? Piletina u krem sosu – ocjena od 1 do 10?
Izvor: lifepressmagazin.com
Related Posts:
TREBA VAM SAMO 15 MINUTA DA IH SPREMITE – ZA VEČERU IDEALNI Nesto brzo, lako i jednostavno za dorucak…Recept je stajao odavno, pa sam slucajno prelistala staru svesku i nasla sam ga ispisan na listic… cekao dan kada ce se isprobati.. SASTOJCI: 1 jaje 200 ml jogurt 400 gr brasno 1 p.… Read More
ODLIČAN RECEPT ZA ZIMNICU: Kisele paprike za samo 10 minuta, BEZ KUHANJA! Već je počela sezona spremanja zimnice, a kisele paprike se kod mene definitivno uvijek moraju prve napraviti. Pronašla sam ovaj recept na internetu i zaista je fenomenalan! Bez ikakvog kuhanja, gotove za 10 minuta! Potre… Read More
BRZE ROLNICE SA GRISOM...SOČNE I MNOGO UKUSNE Sastojci potrebno je 8 listova tankih kora za baklavu 150 g putera/maslaca za fil 5 dl mlijeka 2 dl slatke pavlake 100 g šećera 3 kom jaja 3 kašike Pšenične krupice (griza) Podravka (adsbygoogle = window.adsbygoogle … Read More
KREMASTI ŠPINAT – OVAKO GA PRIPREMA MOJA MAMA, A JA SAM NAUČILA OD NJE. SAVRŠEN PRILOG SVAKOJ VRSTI MESA Sastojci 1 kg špinata 200 ml mlijeka 1 jaje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 čehna bijelog luka 1 kašika brašna 1 kašika putera ili ulja Način pripreme Špinat dobro očistite i operite te izreži… Read More
(URADI SAM) SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE SJEDIŠTA U AUTU – efikasno čisti i namještaj u kući! Ako vaša sjedišta u autu izgledaju prljavo čak i nakon pranja u autopraoni i dubinskog usisavanja, onda je vrijeme da sami napravite sredstvo za čišćenje sjedišta pomoću kojeg će ponovo zablistati! Recept zahtijeva samo pa… Read More
0 komentari:
Objavi komentar