subota, 15. srpnja 2017.
NE ZNAM DA LI STE OVO IKADA PROBALE, OVO JE PREDIVNO
By arsenal at 06:14
No comments
SASTOJCI
Kora
8 belanaca
350 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
Fil
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 gr brašna
200 gr putera
80 gr crne čokolade
1 kašičica nes-kafe (prah)
Za ganaš
100 gr slatke pavlake (mlečne)
100 gr čokolade
PRIPREMA
1. Rernu uključiti na 250°C.
Belanca dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanaca dodati orahe i ovlaš mešajući lopaticom sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.
2. Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne (najbolje u loncu za kuvanje mleka, sa duplim dnom).
Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.
3. Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
4. Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
5. Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
6. Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
POSLUŽIVANJE
Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm). Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje i tortu dimenzija 40×20 cm
Related Posts:
SOK KOJI DIŽE IZ MRTVIH: Već decenijama je hit u svijetu, a pravi se za dva minuta! Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pravi se veoma jednostavno a jedina mana mu je što nije baš pretjerano ukusan. Ali rezult… Read More
FAMOZAN DESERT NA BRZINU.... TRAŽIT ĆE SVI KOMAD VIŠE... Sastojci 6 bjelanjaka 200 grama šećera 1 žlica jabučnog octa Krema: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 l vrhnja za šlag 200-300 grama kremastog sira šećer po ukusu maline Priprema 1. Izmiksajte b… Read More
MOJ DANAŠNJI RUČAK TOLIKO UKUSAN DA UKUĆANI TRAŽE DA GA SUTRA PONOVIM... SASTOJCI: Pola kilograma pilćeg belog mesa, 2 manje izrendane tikvice, 2 do 3 mlada luka, 3 do 4 kašičce sitno iseckanog korijandera, 1 čen luka, 1 kašičica soli, pola kašičice bibera, maslinovo ulje.. (adsbygoogle = … Read More
MIJEŠANA SALATA-NA HLADNO .. ZAPIŠITE SEBI OVAJ ODLIČAN RECEPT, TREBAT ĆE VAM USKORO! Sastojci: 9 kg povrća: kupus, paprika, zelena rajčica, mrkva, luk… 1 l octa 3 l vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 vinobran (mislim da je to 10 g) 150 g soli 200 g šećera Priprema: 1. Recept… Read More
JUČE SJEDIM U MOM OMILJENOM KAFIĆU ZA ŠANKOM I PIJEM PIVU... Juče sjedim u mom omiljenom kafiću za šankom i pijem pivu… Za jednim stolom sjede 3 DIJASPORAŠA, nije da ih mrzim, ali nešto ih i ne volim. Kad u kafić ulaze dvije djevojke, ne zna se koja je ljepša, stim što jedna nema no… Read More
0 komentari:
Objavi komentar