subota, 8. srpnja 2017.
ORIGINAL RECEPT ZA SINJSKE UŠTIPKE...DORUČAK ZA 15 MINUTA
By arsenal at 14:42
No comments
Sastojci
500 g POLUBIJELOG brašna (T-850)
200 ml mlijeka
270 ml vode
12 g soli
1 jaje
2-3 žlice rakije (lozovača ili šljiva)
+
ulje za prženje
Priprema
1.
Polubijelo brašno uspite u posudu, napravite udubinu u njemu i dodajte jaje, sol i rakiju. Mlijeko i vodu pomiješajte i zagrijte da budu topli (ja ulijem vrelu vodu i hladno mlijeko i taman je to ta toplina).
Izmiksajte sastojke, a čim počnete miksati možete već staviti ulje za prženje da se dobro zagrije dok smjesa bude gotova. Tava u kojoj ćete pržiti mora imati deblje dno da bolje drži temperaturu jer ulje svaki put rashladite dolijevajući novu turu uštipaka.
2.
Smjesa će vam se činiti gusta, ali nije, takva mora biti, taman toliko rijetka da se može lijepo lijevati iz kaciole (paića, zaimače) u tavu. Dosta je gušća nego za palačinke. Polako lijevajte smjesu za uštipke na vrelo ulje.
3.
Ukoliko vam se tijekom pečenja smjesa zgusne, po potrebi dodajte malo, al stvarno malo tople vode.
4.
Uštipke pržite sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, a onda ih nabodite vilicom i cijedite nad tavom dok lijevate novu turu uštipaka. Znači, dok jedne cijedite, druge lijevate.
5.
Odložite ih na papirnati ubrus i ostavite da se još malo ocijede dok se drugi isprže. Ocijeđene uštipke slažite na tacnu i uživajte u njima!
6.
Napomena:
Kad uduplajete smjesu za uštipke, pazite na količinu jaja. Za ovu smjesu je poželjno što manje jaje, a ukoliko povećavate količinu, samo stavite jedno malo veće jaje, nisu potrebna dva. Rakija je neizostavna u uštipcima, osim ako želite uštipke koji kasnije plivaju u ulju. Po želji u ulje možete dodati i žlicu domaće svinjske masti. Ulje na kojem pržite uštipke mora biti vrelo, pržite ih na najjačoj temperaturi, u dubokom ulju. Brašno je obavezno polubijelo jer od bijelog uštipak bude mekan i mlitav, a pravi uštipak mora stajati uspravno kad ga primite za jedan kraj :):)
Posluživanje
Poslužite ih uz dalmatinski pršut, domaći sir i čašu dobrog vina! Dobar tek!
Related Posts:
BRZI KOLAČ OD ČOKOLADE SA VIŠNJAMA Potrebno je: Za kore: 3 jaja 15 kašika šećera 15 kašika ulja 15 kašika mleka 15 kašika brašna 4 kašike kakaoa 1 kesica praška za pecivo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Za fil: 5 dcl vode 150… Read More
KREMASTO LAGANO VOĆNO SA MJERAMA NA KAŠIKE RADI LAKŠE PRIPREME Sastojci Biskvit 8 bjelanjaka 8 kašika šećera 8 kašika brašna i još 2 dl vrućeg mlijeka Krema 8 žumanjaka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8 kašika šećera 5 kašika oštrog brašna 5 dl mlijeka 2 vani… Read More
Skuhajte limun u večernjim satima i popijte tekućinu čim se probudite… Bićete šokirani učinkom! Za zdrav i kvalitetan život vrlo je važno kako ćete započeti dan. Mnogi piju toplu vodu sa limunom u jutarnjim satima, ali tim načinom ne mogu se iskoristiti svi kapaciteti koje nam limun nudi. Pijenje toplu vode sa limuno… Read More
BOLONJEZ SOS....ORGINALNI RECEPT IZ JEDNOG ITALIJANSKOG RESTORANA Sastojci 250 gr faširane junetine 250 gr faširne svinjetine 100 gr slanine 50 gr koncentrata rajčice 50 gr maslaca 3 kaš maslinovog ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 čaša mlijeka 1 čaša c… Read More
FRANCUSKI KROMPIR - JEDNOSTAVNO JELO KOJE ĆE VOLJETI CIJELA OBITELJ Sastojci 1 kg krumpira 5-6 jaja 1-2 para domaćih kobasica (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 žlice ulje za prženje 5 dl kiselog vrhnja Vegeta, sol i papar Priprema 1 Skuhati krumpir u vodi ( ja k… Read More
0 komentari:
Objavi komentar