subota, 8. srpnja 2017.
ORIGINAL RECEPT ZA SINJSKE UŠTIPKE...DORUČAK ZA 15 MINUTA
By arsenal at 14:42
No comments
Sastojci
500 g POLUBIJELOG brašna (T-850)
200 ml mlijeka
270 ml vode
12 g soli
1 jaje
2-3 žlice rakije (lozovača ili šljiva)
+
ulje za prženje
Priprema
1.
Polubijelo brašno uspite u posudu, napravite udubinu u njemu i dodajte jaje, sol i rakiju. Mlijeko i vodu pomiješajte i zagrijte da budu topli (ja ulijem vrelu vodu i hladno mlijeko i taman je to ta toplina).
Izmiksajte sastojke, a čim počnete miksati možete već staviti ulje za prženje da se dobro zagrije dok smjesa bude gotova. Tava u kojoj ćete pržiti mora imati deblje dno da bolje drži temperaturu jer ulje svaki put rashladite dolijevajući novu turu uštipaka.
2.
Smjesa će vam se činiti gusta, ali nije, takva mora biti, taman toliko rijetka da se može lijepo lijevati iz kaciole (paića, zaimače) u tavu. Dosta je gušća nego za palačinke. Polako lijevajte smjesu za uštipke na vrelo ulje.
3.
Ukoliko vam se tijekom pečenja smjesa zgusne, po potrebi dodajte malo, al stvarno malo tople vode.
4.
Uštipke pržite sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, a onda ih nabodite vilicom i cijedite nad tavom dok lijevate novu turu uštipaka. Znači, dok jedne cijedite, druge lijevate.
5.
Odložite ih na papirnati ubrus i ostavite da se još malo ocijede dok se drugi isprže. Ocijeđene uštipke slažite na tacnu i uživajte u njima!
6.
Napomena:
Kad uduplajete smjesu za uštipke, pazite na količinu jaja. Za ovu smjesu je poželjno što manje jaje, a ukoliko povećavate količinu, samo stavite jedno malo veće jaje, nisu potrebna dva. Rakija je neizostavna u uštipcima, osim ako želite uštipke koji kasnije plivaju u ulju. Po želji u ulje možete dodati i žlicu domaće svinjske masti. Ulje na kojem pržite uštipke mora biti vrelo, pržite ih na najjačoj temperaturi, u dubokom ulju. Brašno je obavezno polubijelo jer od bijelog uštipak bude mekan i mlitav, a pravi uštipak mora stajati uspravno kad ga primite za jedan kraj :):)
Posluživanje
Poslužite ih uz dalmatinski pršut, domaći sir i čašu dobrog vina! Dobar tek!
Related Posts:
JEFTINA I BEZ MUKE: Najbrža i najukusnija pita od tikvica Sastojci: 4 srednje tikvice glavica crnog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 300 g brašna 100 ml ulja 100 g mladog sira (ili nekog drugog po želji) 3 jaja 1 prašak za pecivo so, biber Priprema: 1… Read More
CHAPATI TIJESTO – Slično lepinici,a mnogo ukusno i mekano – OVO MORATE NAPRAVITI !!! Malo drugačije tijesto koje ima savršen ukus.Dosta ima sličnosti sa lepinicom,ali ima mnogo dobar ukus. Napravite kao sendvič,namažite kajmakom,domaćim sirom ili nečim po želji. SASTOJCI 250 gr brašna mala kašika praška z… Read More
KINDER PINGVIN ŠNITE KOLAČ Sastojci Biskvit: – 5 kom bjelanjaka – 1 jušna žlica meda – 5 žlica brašna – 1 žlica velika i navršna puna kakaoa – 2 žlice ulja – 5 žumanjaka – 1/2 kašič. praška za pecivo Fil: – 2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žl… Read More
ITALIJANSKA ŠARLOTA OD JABUKA – KOLAČ KOJI SE TOPI U USTIMA Kolač je jednostavan za pripremu, i veoma je ukusan. SASTOJCI: 180 gr pšeničnog brašna 4-5 kom. jabuka 130 gr šećera 50 gr putera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 kesice praška za pecivo 2 žumanc… Read More
SKIDA 10cm U STRUKU ZA 10 DANA: Recept čuvene ruske travarke je hit u svijetu! Poznata ruska fitoterapeutkinja dr Irina Stefanovska objasnila je gostujući u jednoj emisiji da pomoću njenog revolucionarnog melema žene mogu da skinu centimetar u struku svakog dana! Najbolje od svega je što je recept izut… Read More
0 komentari:
Objavi komentar