utorak, 11. srpnja 2017.
OVAJ RECEPT JE ZAKON ZA TULUMBE...I MANJE LOŠIM KUHARICAMA UVIJEK USPIJU
By arsenal at 13:55
No comments
Tijesto:
4 jaja ako su krupnija, ako su ona sitnija onda 5 komada,
2 čaše vode / 400ml,
pola čaše ulja,
250 g brašna,
prstohvat soli,
2 male kašike šećera,
1 l ulja za przenje
Agda:
1 kg šećera,
3 čaše vode / 600ml,
par kolutica limuna
Napomena: Agdu treba oripremiti dan ranije i ostaviti je da stoji makar preko noći, da se skroz ohladi. Ovaj detalj je veoma važan!
Priprema:U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.
Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku zdjelu umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Nakon toga neko opet miješa drvenom kašikom, a ja sam koristila mikser, i brže je i lakše, tako da preporučujem – ne dangubite, koristite mikser!
Znači, dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta.
Tim tijestom napuniti špric za tulumbe. Sad bih vam ja “trebala” reći, ako nemate špric za tulumbe koristite neki koji imate za šlag ili…, ali neću. Isprobala sam i tu varijantu sa špricom za šlag i nije mi se svidjelo nimalo, jer su tulumbe jako male. Prepržene su i krckave, zato što nemaju kapacitet da narastu i budu mesnate i iznutra. Zato preporučujem, ako želite prave tulumbe, nabavite pravi špric za njih. Ja imam plastični i, koliko sam vidjela, zahvalniji je od ostalih(drvenih,limenih) jer se može lijepo oprati.
Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju tavu (kod mene je bila tava). I ovo da naglasim jer je važno – u hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica.
Neka ne budu stisnute jedna do druge jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za plivanje.Kad ste završili sa istiskivanjem, stavite šerpu na ringlu, uključenu na 3, a kad vidite da se počnu pržiti, i da se same okreću, smanjiti negdje između 3 i 2.
Nastaviti s prženjem s tim da se moraju ponekad okrenuti, sve dok i dio između rebara ne dobije onu zlatnu boju, tek tada su gotove.
Vrele tulumbe vaditi šupljikavom kašikom i direktno potapati u agdu. U agdi neka odstoje sve dok se ne isprži sljedeća tura, tek se tada mogu izvaditi i redati u tepsiju.
Između svake nove ture ulje u kojem se prži mora se prvo prohladiti, pa tek onda špricati novu turu. Znači, isključiti ringlu, izmaknuti šerpu s uljem i ostaviti nekih desetak minuta da se hladi. Ako nemate toliko vremena onda makar 5 minuta, jer se tulumbe moraju špricati u prohlađeno ulje, zbog same forme tulumbe. Tada se ne raspadnu i ne morate žuriti da vam jedna izgori dok vi istisnete drugu. Mnogo je lakše i ugodnije baratati s prohlađenim uljem.
Kad napravite novu turu, vratiti šerpu na ringlu, uključiti između 2 i 3 (jer je ringla još topla od prve ture tako da nema potrebe za zagrijavanjem) i pržiti do kraja.
Kad je sve završeno, tulumbe su u tepsiji pa se mogu zaliti ostatakom agde.
Čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
Napomena: Ovdje navedene količine dovoljne su za nekih 40 komada tulumbi.
Related Posts:
ŠNICLE NA LUKU...KAKO SE OVOG RECEPTA RANIJE NISAM SJETILA Potrebno je: 600 g telećih šnicli 6 glavica crnog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3 čena belog luka 2 kašike brašna po ukusu so i biber Priprema 1 Šnicle izlupati, posoliti i uviti u brašno. … Read More
OD MOJE 16-e GODINE SAM LUDA ZA NJIM, 5 GODINA SAM SE ZABAVLJALA SA DEČKOM.... Od moje 16-e godine sam luda za njim, 5 godina sam se zabavljala sa dečkom koga sam volela više od ičega. Posle 5 godine veze saznala sam da sam trudna, bilo je slučajno, neplanirao, ali desilo se. Šokirala sam se, ali jedva… Read More
DA MUŠKATLE OBRADUJU CVETANJEM POTREBNA JE SAMO 1 KAP... U različitim vremenskim periodima domaće muškatle zahtevaju različitu negu. Od početka proleća i do kraja leta, kod zalivanja ovog cveća, u vodu treba dodavati malo prihrane na osnovi fosfora koji blagotvorno deluje na cveta… Read More
OBOGAĆENI KREMASTI SUTLIJAŠ MORAM PRIZNATI DA BOLJI RECEPT ZA OVU FINU POSLASTICU NISAM PROBALA Moja deca ga obozavaju… star recept, malo obogacen :) Sastojci 1 l. mleka 1 l. vode 4 soljice rize (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4 soljice secer 1 puding od vanila cimet soljica je od 100 ml. P… Read More
O OVOME KROMPIRU SVI PRIČAJU PA DIJELIM SA VAMA RECEPT Sastojci su: 500 gr krompira 200 gr brašna 40 gr margarina 50 ml vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); biljni suhi začin 150 gr biljnog kačkavalja 200 gr susama so ulje za prženje Priprema: 1. Krom… Read More
0 komentari:
Objavi komentar