petak, 4. kolovoza 2017.
Grčki griz kolač! Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući.
By arsenal at 13:08
No comments
Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept, a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert :)) Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! 😉
SASTOJCI
50 gr maslaca
50 ml ulja
200 gr pšeničnog griza
400 ml vode
300 gr šećera
1 kesica (10 gr) vanilin šećera
10 gr cimeta*
ZA ČOKOLADNU GLAZURU
100 gr čokolade
30 gr maslaca
50 ml mleka
PRIPREMA
1.
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
2.
U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugreju, staviti griz, stalno dobro mešati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
3.
Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promešati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dve, tri minute da se lepo poveže.
Izliti u manji pleh (20×25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
* Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sečenja i serviranja lakše vaditi iz pleha 🙂
4.
Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mleko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i mešam dok se lepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
* U originalni recept je išlo 20 gr cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.
* Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru
Posluživanje
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.
Related Posts:
JUTROS SAM BILA U MARKETU I DOK SAM ČEKALA NA KASI U REDU, ISPRED MENE SU STOJALA 2 STARIJA MUŠKARCA... Jutros sam bila u marketu i dok sam čekala na kasi u redu, ispred mene su stojala 2 starija muškarca, od nekih 50-ak godina. U tom trenutku jednom od njih zazvoni mobitel, prvo sam se iznenadila kakav star mobitel ima, prahi… Read More
FARBANJE JAJA ZA USKRS: 2 miliona žena iskoristiće ovaj magični trik..VIDEO Farbanje jaja za Uskrs je tradicija kojoj se svi raduju! Farbanje jaja za Uskrs nekada se isključivo radilo u lukovini, vremenom su domaćice postajale sve kreativnije i osmislile su mnoštvo tehnika, od prelepog šaranja tra… Read More
ZA VEČERU IDEALNI TREBA VAM SAMO 15 MINUTA DA IH SPREMITE... Nesto brzo, lako i jednostavno za dorucak...Recept je stajao odavno, pa sam slucajno prelistala staru svesku i nasla sam ga ispisan na listic... cekao dan kada ce se isprobati.. Sastojci 1 jaje 20… Read More
FRITULE ZA 10 MINUTA Evo mi miriši cijeli stan po ovoj krasnoj i brzoj slastici! Sastojci tijesto 4 dcl jogurta 2 jaja 2 paketića vanil šećera malo soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2 žličice šećera 20 žlica … Read More
KAKVA MLADA...CURA I JA SE ŽENILI… KAKO SMO DUGO VEĆ ŽIVJELI SKUPA, TO JE BIO SAMO SKROMNI OBRED U CRKVI... Cura i ja se ženili… Kako smo dugo već živjeli skupa, to je bio samo skromni obred u crkvi s roditeljima i kumovima i kretali smo u crkvu skupa iz zajedničkog stana. U 19h je bilo vjenčanje, ispred crkve smo trebali biti u 1… Read More
0 komentari:
Objavi komentar