srijeda, 2. kolovoza 2017.
JEDNA OD NAJLJEPŠIH TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA
By arsenal at 14:18
No comments
Sastojci
Beze kora:
– 12 bjelanjaka
– 250 g šećera
– 1 žlica octa
Krema:
– 12 žumanjaka
– 8 žlica šećera
– 5 žlica gustina
– 600 ml mlijeka
– 250 g maslaca
– 4 žlice umućene šlag pjene
– 300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
– 100 g ribane čokolade za kuhanje
Još:
– 4 šlag pjene (ili 1l Hople)
– 500 ml mineralne vode
Priprema
Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.
Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miksati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji.
Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150″C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.
Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.
Izvor: coolinarka.com
Related Posts:
RAFAELO OBLATNE ZA SAMO 2 MINUTA GOTOVE Potrebno je: 2 lista većih oblandi 1 list rafaelo oblande Za svetli fil: 300 gr šećera 2 dcl vode 125 gr putera ili margarina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 100 gr bele čokolade 200 gr mleka … Read More
DEFINITIVNO JEDAN OD NAJLJEPŠI KOLAČA SASTOJCI Kora 8 bjelanjaka 450gr šećera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8 žumanjaka 12 kašika šećera u prahu 250 gr. margarina 15 kašika oraha PRIPREMA Bjelanjke dobro umutiti sa šećerom.Tepsiju o… Read More
NAJSLAĐA PILETINA DO SADA BOLJI RECEPT ZA PILETINU NISAM PROBALA UVJERITE SE I SAMI Sastojci 6-8 pilecih batkova 4 luka 2 glavice belog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); vegeta, so i biber 1/2 dcl maslinovo ulje Priprema 1. Batkove je najbolje uvegetiti vece pre pecenja ali i… Read More
DORUČAK ZA PAR MINUTA GOTOV A VOLE GA I VELIKI I MALI Sastojci: 400 ml mlake vode 2 ½ kašike ulja 2 ½ kašikice soli 800 gr brašna 2 ½ kašikice suvog kvasca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 250 gr gaude 2 manje kisele pavlake 400 gr šunke za pizzu kečap o… Read More
NAJJEDNOSTAVNIJA TORTA SA JAGODAMA ALI IPAK SAVRŠENA! Potrebno: gotova biskvitna podloga za tortu (ili piškote ili tanko pečeni biskvit) 3 pudinga od vanilije 9 žlica šećera 1l mlijeka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 25 dag maslaca ili margarina 3 žlic… Read More
0 komentari:
Objavi komentar