srijeda, 2. kolovoza 2017.
KREMASTA PILETINA U BIJELOM SOSU...VEOMA BRZ RUČAK
By arsenal at 01:36
No comments
Treba vam nešto jednostavno, ukusno, a dostojno kralja? Onda isprobajte kakvog je ukusa ova piletina u krem sosu.
Sastojci:
4-6 komada pilećih prsa, bez kosti i kože
4 do 6 kriški provolone sira (ili nekog drugog tvrdog)
4 do 6 tankih kriški dimljene šunke
Malo brašna (oko pola šolje) za umakanje piletine
Sos:
1 šolja (od 250 ml) mlijeka
1 šolja pavlake za kuhanje
1 šolja pilećeg bujona (temeljca) – bistre supice
1 ½ šolja čedar ili drugog tvrdog sira, narendanog
1/2 šolje narendanog parmezana (nije obavezno)
2 kašike putera
2 pune kašike brašna
1/2 kašičice luka u prahu (ili malo udinstanog luka)
1/2 kašičice bibera
1 kašičica soli
Malo crvene paprike
2 kašičice šećera
Priprema:
Pileća prsa odvojeno stavljajte između dva komada plastične folije i istucite kuhinjskim čekićem – da dobijete tanke šnicle. Posolite i pobiberite, pa na svaku šniclu stavite po jednu krišku sira i jednu krišku šunke. Umotajte šniclu (uvucite krajeve ako je potrebno), pa pričvrstite krajeve čačkalicom. Uvaljajte svaku rolnicu u brašno. U dubljem tiganju zagrijte malo ulja na srednjoj/visokoj temperaturi, pa pecite pileće rolnice kratko sa obje strane – samo da malo porumene. Ostavite sa strane.
Napravite sos. U šerpi na srednjoj temperaturi otopite puter, dodajte so, biber, papriku, luk u prahu i šećer. Sve dobro izmješajte, pa uspite i brašno i brzo mješajte dok se ne počnu pojavljivati balončići. Dodajte i bujon, pavlaku, mlijeko i nastavite da mješate dok se smjesa krčka na srednjoj temperaturi – oko 10 minuta. Smanjite temperaturu na najniže, pa dodajte narendani sir. Izmješajte dobro dok ne postane glatko i kremasto. Ako vam se sos učini pregust samo dodajte još malo mlijeka.
U nauljenu vatrostalnu tepsiju (najbolje stakleni pekač) poredajte lagano pečene pileće rolnice, pa ih prelijte sosom, koji ste napravili. Poklopite ili prekrijte folijom, pa pecite u rerni zagrijanoj na 180C 60 minuta dok piletina ne omekani.
Umesto sosa: za još jednostavniju verziju možete pomešati kremastu supu od gljiva (iz kartice) i 1 šolju mlijeka, pa sa tim zaliti rolnice.
I šta kažete? Piletina u krem sosu – ocjena od 1 do 10?
Izvor: lifepressmagazin.com
Related Posts:
REŠITE SE NADUTOSTI JEDNOM ZA SVAGDA! Kako da vam stomak bude ‘ravan kao daska’ za jedan dan? Nadut stomak koji itekako osetimo najviše krajem dana problem je s kojim se bore mnoge žene. Ako želite da se brzo i lako rešite nadutosti i na dočeku Nove godine zablistate u najboljem izdanju, donosimo vam 24 saveta za 24 … Read More
JEDNOSTAVAN,PRAKTIČAN I IZDAŠAN OBROK S KOJIM ĆE SVI BITI ZADOVOLJNI Sastojci 500 gr brasna 3,5 dcl mlijeka 15 grama svjezeg kvasca 1 zlicica secera 0,5 dcl ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 250 grama svjezeg sira 1 dcl kiselog vrhnja 1 zlicica soli 2 jaja šunke… Read More
BRZA PIZZA ZA 15 MINUTA Sastojci 5 soljice brasna 3 soljice mleko (toplo) 1 soljica ulje 1 kvasec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 jaje nadjev kecap rendani kaskavalj(zuti sir) sampinjone sunkice Priprema U vanglicu za… Read More
POĐEM U BOLNICU, A MUŽ PIJAN VIČE ZA MNOM: ‘AKO TI ODREŽU... Kako izgleda borba sa rakom, znaju oni koji su se suočili sa ovom opakom bolešću. Marica Brkić iz sela Svetozar Miletić je jedna od takvih boraca. Njenu pričuvam prenosimo u cijelosti, svaki detalj je tu. Rak ovako izgleda, … Read More
MAMINA DELUX PITA...DAVNO SAM JE NAUČILA I DANAS KORISTIM TAJ RECEPT Sastojci 1000 gr oćišćenog krumpira 3 manje glavice luka 3 lista tj šnite špeka i/ili pršuta 1 žlica soli (to po ukusu ili vrsti suhog mesa) 1 žličica svježe mljevenog papra (adsbygoogle = window.adsbygoo… Read More
0 komentari:
Objavi komentar