utorak, 15. kolovoza 2017.
LJEPOTA OVOG KOLAČA NE MOŽE SE OPISATI RIJEČIMA…MORATE PROBATI
By arsenal at 00:37
No comments
Sastojci
Za testo:
– 250g mekog brašna
– 250g oštrog brašna
– 250g margarina
– 1dl belog vina
– 100g šećera u prahu
– 3 žumanca
– 1 kašičica praška za pecivo
– prstohvat soli
Za nadev od maka:
– 200g mlevenog maka
– 1,5dl soka od grozdja
– 100g šećera
– 50g suvog grožđa
Za nadev od oraha:
– 200g mlevenih oraha
– 1,5dl belog vina
– 100g šećera
– 50g suvog grožđa
Za nadev od jabuka:
– 800g rendanih jabuka – oceđenih
– sok od jednog limuna
– 2 kašike meda
– 1/4 kašičice mlevenog cimeta
– 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
– 250g pekmeza od šljiva
– 1 jaje za premazivanje kore
– 4 kašike šećera u prahu za posipanje
Priprema
Prosejati obe vrste brašna, šećer, so i prašak za pecivo.
Dodati žumanca i iseckani margarin i sve zajedno izmrviti. Sipati vino i zamesiti testo. Uviti u providnu foliju i staviti u frižider dok se ne pripreme nadevi.
Rendane jabuke preliti sokom od limuna, dodati cimet, karanfiliće i med. Izmešati i ostaviti sa strane. U dve manje šerpice sipati vino, dodati šećer i suvo grožđe i zagrejati da se šećer istopi.
Preliti mak i orahe, sjediniti sastojke i ostaviti da se nadevi ohlade.
Dublju tepsiju, 25cmx25cm obložiti papirom za pečenje. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i podeliti na četiri dela. Radnu površinu posuti brašnom, rastanjiti testo i obložiti kalup.
Premazati pekmezom, i od gore ravnomerno rasporediti ohlađeni nadev od oraha.
Rastanjiti drugo testo. Staviti preko nadeva od oraha, premazati ostatkom pekmeza i ravnomerno rasporediti nadev od maka.
Rastanjiti treće testo, i na njega staviti jabuke.
Prekriti razvijenim testom, izbosti viljuškom i premazati umućenim jajetom.
Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Čačkalicom proveriti, ako je čačkalica čista, kolač je pečen. Pečeni kolač ostaviti u kalupu da prenoći. Od gore posuti šećerom u prahu.
Related Posts:
IŠLA SAM NA MORE SA DRUGARICOM PREKO AGENCIJE, AUTOBUSOM. NEGDJE NA POLA PUTA... Išla sam na more sa drugaricom preko agencije, autobusom. Negdje na pola puta smo stali, pravili pauzu i skoro svi čekali u redu za wc. Tako čekajući sam osjetila neke pokrete iza sebe, mahinalno sam se okrenula i vidjela ne… Read More
PUNJENE PAPRIKE...RECEPT KOJI JE MNOGE ODUŠEVIO, A VJERUJEM DA ĆE I VAS Veoma je fino, pravim ga i zimi sa susenim paprikama, ali ova letnja varijanta mi je posebno ukusna. Sastojci 500 g pasulja tetovca 1,5 kg crvene paprike "ajvarke" 3 glavice crnog luka (adsbygoogle = window.adsbygoogl… Read More
MOJA SUPRUGA JE IAKO SAMO SEKRETARICA, VRLO CIJENJENA RADNICA JEDNE FIRME. MNOGI JE SMATRAJU Moja supruga je iako samo sekretarica, vrlo cijenjena radnica jedne firme. Mnogi je smatraju drugim direktorom, jer mnoge poslove kada njega nema ona obavlja. Prije par noći imala je proslavu u firmi i mnogo joj je bilo kriv… Read More
NAŠ OMILJENI DORUČAK UZ ŠALICU JOGURTA Sastojci 2 dcl jogurta 2 jaja 2 dcl mlijeka 5-6 većih krompira (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 glavica luka papar sol brašno po potrebi Priprema 1. Uključiti pećnicu na 250c da se grije dok… Read More
BRZA BOSANSKA PITA..."PRESNAC" Toliko jednostavna, a tako ukusna da prosto ne smete da propustite a da bar ne probate Sastojci 1 manja jufka 2 komada svježeg sira 2 komada jaja 1 čaša pavlake/kajmaka 50 g kukuruznog brašna (adsbygoogle = window.ads… Read More
0 komentari:
Objavi komentar