utorak, 12. rujna 2017.
MAJKINE KIFLE - MEKANE KAO DUŠA :)
By arsenal at 08:53
No comments
Koje god kifle da sam jela, pravila nisu ni pridji ovim Majkinim kiflama. Toliko su mekane, lisnate i mirisljave da nikog ne ostavljaju ravnodusnim. Lako i brzo se naprave, a jos brze pojedu! Dragi prijatelji probajte!
Sastojci
Testo
1/2 litre pola mleka, pola vode
40 gr svezeg kvasca
1 dl ulja
800-900 gr belog brasna za fina peciva
1 kasika soli
1 kasika secera
oko 1,5 dl topljene svinjske masti, (moze i margarinom, ali uz dodatak ulja u topljeni margarin)
oko 50 gr margarina za premazivanje pecenih kifli
1 jaje kasika mleka, za premazivanje, so, kim, susam
Priprema
Težina:
Jednostavno
1
Ovako! Testo je veoma jednostavno i lako se pravi. Od navedenih sastojaka umesite lepo glatko mekano testo. Ostaviti da nadodje. Izruciti testo na radnu povrsinu i podeliti na oko 15-20 jufkica u zavisnosti koliko velike kifle zelite. napomena: Kolicina brasna moze da varira, znaci stavljajte po osecaju moze biti i manje i vise od napisane kolicine.
2
Uzeti jufku po jufku i razviti oklagijom
3
Prvo razvijem tacan broj jufkica koliko mi staje u prvi pleh, oko 10-12. Otopim mast, ali ne vrelo da bude, pa cetkicom premazem svaku razvijenu jufkicu. Ostavim otprilike oko 5 minuta, da bih mogla da je u ruke isteglim.
4
Kad se lepo rastegli umotavam.
5
Postavite testo tako da vam je siri kraj na stolu, a uzi pada niz sto.
6
Jednom rukom motajte i povlacite testo na sto, a drugom vucite da bi imali sto cvrsce umotanu kiflu.
7
Umotane kifle poredjajte u podmazan pleh. Ja umutim celo jaje sa kasikom slatkog mleka i tako premazujem, pospem krupnom solju i kimom, susamom vec po vasoj zelji. U plehu stoje u zavisnosti od temperature prostorije, ali prosek oko 25 minuta. Taman dok se rerna zagreje.
8
Pecem ih u dobro zagrejanu rernu oko 230 C. Dok ne dobiju zlatnu boju. Nikako ih ne pecite na slaboj temperaturi.
Pecene i tek izvadjene iz rerne kockicom margarina samo blago predjem odozgo da se zacakle.
Mekane kao dusa!
10
Ove kifle mozete praviti i u slatkoj varijanti, dzem, nutela, eurokrem. Prednost odnosno ono sto ih pravi fantasticnim jeste sto se testo razvuce i celom duzinom stavi nadev. Tako da kad su pecene celom duzinom imate punjenje, sto i jeste slast i cilj.
Izvor: coolinarika.com
Related Posts:
15 MINUTNI JOGUER KOLAČ SA BRESKVAMA Sastojci 600g grčkog jogurta 4 žlice šečera u prahu (više / manje, po želji ) 3 kom. Mljevena želatina Dolcela (po 10g.) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 dc soka ili vode 300g najdražeg svježeg vo… Read More
OBLOZI OD KUPUSA SU LIJEK: EVO ŠTA ĆE DA SE DESI AKO IH STAVITE NA GRUDI, NOGE,RUKE ILI VRAT! Koliko je ovo zdrava biljka govori podatak da mnogi kupus upoređuju s magnetom, jer “izvlači” bolesti iz organizma. Ukoliko imate neke od ovih problema, samo stavite par listova kupusa na problematično mjesto i riješićete … Read More
MOJ RECEPT ZA BOSANSKU PITU KOJU MORATE PROBATI Toliko jednostavna, a tako ukusna da prosto ne smete da propustite a da bar ne probate Sastojci 1 manja jufka 2 komada svježeg sira 2 komada jaja 1 čaša pavlake/kajmaka 50 g kukuruznog brašna (adsbygoogle = window.adsb… Read More
TKO JOŠ NEBI VOLIO OVAKVU VEČERICU...VEOMA LAGANO I UKUSNO Sastojci 3 srednje tikvice(moze se probati i sa patlidzanima)l 3-4 jaja 100g brasna 150-200 g purece šunke 200g edamera,trapista ili mocarele (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 180g kisele pavlake 1… Read More
WC ŠOLJA SMRDI? DA BUDE SVJEŽA I ČISTA, SVE ŠTO TREBATE URADITI JE OVO…. Držanje čiste i svježe WC šolje će vas i vašu porodicu sačuvati zdravim, ali morate znati pravi način da se to uradi. Evo što trebate: … Read More
0 komentari:
Objavi komentar